Historisk arkiv

3 Jenter og realfag...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

3 Jenter og realfag – presentasjon av prosjekt Datalos

Av Solveig Munkeby, student NTNU

Mitt navn er Solveig Munkeby, jeg er student i Trondheim og har vært med på prosjekt datalos ved NTNU i Trondheim i to år. Datalos-prosjektet er et treårig forsøksprosjekt.

Bakgrunn for prosjektet: Det startet med at det var en trend med at færre jenter søkte datastudier, derfor ble prosjektet ”jenter og data” startet. Man oppdaget at et av hindrene for at jenter ikke begynte på studiet var at de hadde valgt bort fordypning i matematikk og fysikk i videregående skole, noe som er et av kravene for å komme inn på NTNU. Det er derfor viktig å øke interessen for data og realfag for jenter, slik at de kan begynne på sivilingeniørstudiet (Master of Technology)

Formål med prosjektet: Dette ligger til grunn for formålene til Prosjekt Datalos. Prosjektet skal skape nysgjerrighet og interesse for data, særlig hos jenter i videregående skole. Prosjektet skal også motivere flere elever, særlig jenter til å velge fordypning i matte og fysikk. Det har vist seg at det er en dalende interesse for realfag generelt, så prosjektet retter seg derfor både mot både jenter og gutter.

Finansiering: 75% av prosjektet er finansiert av SND og de resterende 25% av NTNU og andre private sponsorer.

Gruppe: Prosjektet retter seg mot alle elever men spesielt jenter i første året på videregående. I alt er det ca 20 deltakerskoler fra fem forskjellige fylker, og ca 40 dataloser.

Dataloser: Datalosene er studenter fra datastudiene ved NTNU. Minst halvparten skal være jenter. Dette er fordi det ikke er så lenge siden de selv gikk på videregående og det ikke så lenge siden de selv tok de valgene som vi ønsker at flere av elevene skal ta.

Opplegg: Datalosen reiser rundt til deltakerskoler og gjennomfører et åttetimers undervisningsopplegg. Den første og siste timen blir brukt til presentasjon av NTNU og Trondheim. Datastudiene blir presentert og hvilke realfagskrav som stilles for å studere data. Elevene presenteres også for hvilke muligheter elevene har dersom de velger realfag og de blir gjort oppmerksomme på hvilke muligheter de utelukker ved å velge bort matte og fysikk.

Dette er viktig arbeid, men prosjektlederen må bruke mye tid og ressurser på å skaffe midler. Dersom dette arbeidet skal videreføres må man finne andre finansieringskilder enn SND. Kanskje burde dette arbeidet videreføres på nasjonalt nivå, eventuelt som et samarbeid mellom flere høgskoler og universiteter??

Min erfaring: Jeg tror selv jeg hadde opplevd dette som fint da jeg gikk i første klasse. Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle velge, hadde hørt det var vanskelig med realfag. For meg hadde det nok derfor vært fint å få besøk av studenter som hadde tenkt akkurat det samme som da de skulle velge.