Historisk arkiv

Kapittel 3 Rolle og...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Kapittel 3
Rolle og funksjon

I mandatet heter det at prosjektet skal "Vurdere studieforbundenes og de frittstående fjernundervisningsinstitusjonenes funksjon og rolle i kompetansesamfunnet". Denne vurderingen har prosjektgruppen gjort med utgangspunkt i to forhold:

  • den økte vekten på uformell og ikke-formell kompetanse
  • at voksne har fått lovfestet rett til grunnopplæring

3.1Livslang og livsvid læring

Anerkjennelse av uformell kompetanse har økt sterkt de siste årene, og dette er med på å endre noen prinsipper i utdanningssystemet. Det er ikke lenger slik at kun formell kompetanse anerkjennes som verdifull. Både i arbeidslivet og i den sivile sfære er betydningen av uformell og ikke-formell kompetanse stor og økende. Med begrepet realkompetanse har dette fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Mye av denne læringen kan sies å "skje av seg selv" – gjennom daglige gjøremål og deltakelse i organisert aktivitet, som ikke nødvendigvis har læring som hovedformål (ikke-formell). Andre typer aktiviteter er mer læringsorienterte, uten at de kan karakteriseres som formell læring (uformell). Prosjektgruppen mener at staten bør stimulere til slik uformell læring, både gjennom regelverk og økonomiske tilskudd. Imidlertid anser prosjektgruppen det for rimelig at deltakerne betaler en egenadel for slik opplæring.

Kompetansereformen har gjennom realkompetansetenkningen åpnet for nye perspektiver og muligheter. Samtidig har det offentlige utdanningstilbudet "overtatt" områder som det frivillige studiearbeidet i ganske stor grad har hatt hånd om. Med et variert og allsidig 13-årig utdanningsløp har markedet for det frivillige studiearbeidet endret karakter. Fokuseringen på arbeidsplassen som en viktig læringsarena gjør det også nødvendig å vurdere nye arenaer og samarbeidspartnere i arbeidet. Samtidig har Kompetansereformen med et kunnskaps- og kompetansesyn i samsvar med voksenopplæringslovens formål, skapt en ny situasjon. Retten til å få sin realkompetanse vurdert har styrket muligheten til å bruke den samlede kompetanse den enkelte måtte ha både i forhold til arbeid og studier. Voksne som tar utdanning stiller spesielle krav både til innhold, tilrettelegging, oppbygging og struktur. I Kompetansereformen er en av grunnpilarene at formell og uformell læring skal sees som en helhet. Det må legges vekt på å utvikle læringsmiljøer som konsentrerer seg spesielt om voksnes behov, og de som arbeider med voksne må sikres pedagogisk skolering for dette.

IKT har sprengt lokale, regionale og nasjonale rammer for mange virksomheter. Internett har gjort det mulig for utdanningsinstitusjoner å tilby undervisning til elever og studenter i alle deler av landet og over hele verden. Teknologien er spesielt anvendelig for å skape fleksible og tilpassede utdanningstilbud, og for å ta i bruk arbeidsplassen som læringsarena. Utfordringen framover ligger i utvikling av fleksible utdanningstilbud med høy faglig og pedagogisk standard. Prosjektgruppen mener at det også i framtida vil være bruk for voksenopplæring som viderefører verdier fra den tradisjonelle folkeopplysningen. Samtidig bør det legges til rette for opplæring i arbeidslivet, som en kontinuerlig læringsprosess som er kulturelt forankret i virksomheten.

Prosjektgruppen har vurdert om tilskuddet til fjernundervisninginstitusjonene, slik det er utformet i dag, baserer seg på disse aktørenes metode. De IKT-baserte metodene er godt på vei integrert i det offentlige utdanningssystemet og er under stadig utvikling. I all læring bør en kunne ta flere metoder i bruk og på denne måten tilpasse opplæringen bedre til hver enkelt deltaker. Kombinasjon mellom fjernundervisning og grupper/studieringer bør bli mulig for alle tilbydere. I lys av dette kan det være nyttig at de frittstående fjernundervisningsinstitusjonene gjennomgår sin plass i utdanningssystemet og vurderer om det kan være aktuelt å søke godkjenning under andre lover – friskoleloven, lov om private høgskoler eller lov om fagskoleutdanning. Fjernundervisning er en verdifull metode i dagens utdanningslandskap, og de institusjonene som har vært pådrivere i utviklingen av dette, bør søke å bruke sin kompetanse inn mot hele bredden av ulike læringstilbud.

Prosjektgruppens vurdering er at det frivillige studiearbeidet i all hovedsak fortsatt bør være et supplement til det offentlige utdanningssystemet ved at studieforbundene bør ha et særlig ansvar for å tilrettelegge og motivere for formell og uformell læring for voksne. Selv om det offentlige utdanningssystemet langt på vei er tilpasset voksne og stadig mer læring skjer på arbeidsplassen, utgjør det frivillige studiearbeidet en verdifull komponent i utviklingen av en helhetlig læringskultur. De frivillige opplæringstilbyderne har en viktig funksjon ved å skape økt mangfold og gi flere valgmuligheter for voksne som ønsker opplæring. På den måten kan de være et alternativ til det offentlige utdanningssystemet. Særlig vil dette gjelde i forhold til grupper med lav formell utdanning og som av ulike grunner har vanskeligheter med å oppsøke opplæring på eget initiativ.

3.2Rettighetsbasert opplæring

Fra 1. august 2000 fikk alle voksne født før 1978 4Årstallet begrunnes med at alle 16-19-åringer født etter 1978 har fått lovfestet rett til videregående opplæring gjennom Reform 94. og uten fullført videregående opplæring rett til slik opplæring, og to år senere fikk alle voksne som trenger det, rett til grunnskoleopplæring (§ 4A i opplæringsloven). Kommunene og fylkeskommunene har fått lovfestet plikt til å sørge for grunnskole- og videregående opplæring for voksne, og de kan nytte studieforbund, fjernundervisningsinstitusjoner og andre til å oppfylle plikten. Voksne skal få gratis opplæring, og i grunnskoleopplæringen skal de også få gratis opplæringsmateriell.

Oppfølging av retten til grunnopplæring er ett av hovedmålene i Handlingsplan for Kompetansereformen 2000-2003. I handlingsplanen er det lagt vekt på at opplæringen skal legge til rette for utvikling av:

  • tilbud som bygger på voksnes realkompetanse.
  • tilbud som er tilpasset arbeidsplassen, hjemmet eller en lokal læringsarena.
  • samarbeidsløsninger som vil styrke både utdanningsinstitusjoner og arbeidsliv når det gjelder opplæring for voksne.
  • opplæringstilbud som kombinerer IKT med ulike former for studieringer og opplæring i nærmiljøet.
  • tilbud som er fleksible med hensyn til tid, sted og varighet.

Både lovverket og handlingsplanen peker altså på betydningen av å nytte ulike utdanningstilbydere, slik at voksne kan få tilpassede og fleksible opplæringstilbud.

Tradisjonelt har det vært studieforbund og de frittstående fjernundervisningsinstitusjonene som i hovedsak har stått for opplæringstilbudene til voksne. Med innføring av rettighetene ble imidlertid det offentliges ansvar for voksnes førstegangsopplæring på henholdsvis grunnskolens og videregående opplærings område styrket. Tilbakemeldinger til UFD kan tyde på at en del kommuner/fylkeskommuner ikke setter i verk opplæring for voksne i tilstrekkelig omfang, og at de også er tilbakeholdne med å gi andre aktører i oppdrag å gi opplæringstilbud. Dette kan resultere i at voksne i en del tilfeller blir stående uten de opplæringstilbud de har lovfestet rett til. I noen grad kan de velge å delta i slik opplæring i regi av et studieforbund eller en fjernundervisningsinstitusjoner som gir tilbud som er parallelle med den opplæringen det offentlige har ansvar for. Ved å velge dette betaler de voksne en egenandel for en opplæring kommunen/fylkeskommunen har ansvar for å tilby dem gratis.

Den opplæringen som kommunene og fylkeskommunene har plikt til å gi voksne, får i noen tilfeller også tilskudd fra staten gjennom midler til den aktiviteten som foregår i regi av studieforbund og frittstående fjernundervisningsinstitusjoner. Disse aktørene har gjennom mange år gitt voksne en rekke opplæringstilbud i ulike emner og av ulikt omfang, og de fyller en viktig plass i opplæringen for voksne. De har gitt tilpassede tilbud til tusenvis av mennesker, både til de som har manglet grunnopplæring, og til personer som har ønsket opplæring i emner som ikke gir formell kompetanse. Disse aktørene har lang erfaring og bred kompetanse i å gi tilbud til voksne, og i mange tilfeller gir de opplæring som imøtekommer voksnes behov langt bedre enn det som er tilfellet for de offentlige institusjonene. Rett til grunnopplæring for voksne ble innført for å skulle sikre voksne bedre muligheter til formelt kompetansegivende opplæring. Dersom en ved innføring av rettighetene har skjøvet ut på sidelinjen de aktørene med særskilt kompetanse og et godt utbygd apparat for å tilby opplæring for vokse, kan rettighetene ha virket mot sin hensikt og i realiteten gitt de voksne færre og dårligere muligheter. Prosjektgruppen ser det som viktig at en så langt det er mulig søker å videreutvikle den rolle som studieforbund og fjernundervisningsinstitusjoner har og har hatt når det gjelder å kunne gi voksne gode og fleksible tilbud. Det bør derfor legges vekt på å gi disse aktørene vilkår som gjør at de fortsatt kan gi slik opplæring. En anser også dette for å være et viktig bidrag for å oppfylle Stortingets vedtak om å gi voksne lovfestet rett til grunnopplæring.

Finansieringen knyttet til den rettighetsfestede opplæringen kan imidlertid være et problem, noe som også er påpekt i NOU 2003: 16 "I første rekke - Forsterket kvalitet i en grunnopplæring for alle". Her heter det bl.a.

"I Norge har det vært yrkeslivets ulike organisasjoner, fjernundervisningen og studieforbundene som har tatt seg av store deler av grunnopplæringen for voksne[…] Denne virksomheten er i hovedsak blitt betalt av den enkelte voksne, med bidrag fra de generelle finansieringsordningene for studieforbund og fjernundervisningsinstitusjoner.[…] Nå er det kommuner og fylkeskommuner som har det juridiske og finansielle ansvaret for voksnes rettigheter, og det som må være kjernen i de systemene som utvikles, er at voksne faktisk får oppfylt den individuelle retten som Stortinget har vedtatt." (s. 208)

Utvalget foreslår bl.a. følgende:

"Det innføres en øremerket, stykkprisbasert finansiering av grunnopplæring for voksne for å få god oversikt, samt sikre at reelle behov innfris. Ordningen tidsbegrenses til en periode på tre år, og midlene går til kommuner og fylkeskommuner. (s. 22-23)

Et mindretall av utvalget ønsker å sikre voksnes rettigheter til grunnopplæring ved å likestille private og offentlige aktører. (s. 209)


Videre understreker utvalget at kommuner og fylkeskommuner bør være kreative i sine virkemidler og bedre sitt samarbeid med hverandre, arbeidslivet og studieforbund/fjernundervisningsinstitusjoner. Dette begrunnes med:

"Erfaringene fra arbeidet med Kompetansereformen er at man har oppnådd de mest vellykkede resultatene der alle relevante miljøer har vært trukket med på likeverdig måte." (s. 208)

Disse forslagene er svært relevante i forhold til prosjektets mandat, og prosjektgruppen vurderer dem som interessante i arbeidet med å utvikle gode lærevilkår for voksne som har behov for grunnopplæring. Prosjektgruppen ser det som lite hensiktsmessig å forslå konkret utforming av tilskudd for rettighetsfestet opplæring for voksne i regi av studieforbund og fjernundervisningsinstitusjoner før forslagene i NOU 2003: 16 er vurdert. Imidlertid vil vi understreke at forslagene i denne rapporten bør ses i sammenheng med oppfølgingen av Kvalitetsutvalgets innstilling, slik at det kan gjøres en helhetlig vurdering av hvordan staten bør finansiere grunnopplæring for voksne. I dette arbeidet bør en også foreta en nærmere vurdering av den tilskuddsordning til studieforbund og frittstående fjernundervisningsinstitusjoner som foreslås i kapittel 4.

Videre mener prosjektgruppen at det i en slik gjennomgang bør vurderes om det å knytte den lovfestede retten til et fødselsår er egnet for å fange opp alle som er i behov av videregående opplæring. Dette er med særlig tanke på mennesker som har flyttet til landet etter 1994 slik at de ikke har fått mulighet til videregående opplæring i kraft av Reform 94, og med tanke på mennesker som av ulike grunner ikke har nyttet denne retten, men som nå ønsker å ta slik opplæring.