Historisk arkiv

Økonomiske og administrative konsekvenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Økonomiske og administrative konsekvenser

De tiltak arbeidsgruppen har foreslått må konkretiseres i den videre prosessen. Det er etter arbeidsgruppens mening derfor for tidlig å gi presise anslag for økonomiske og administrative konsekvenser. Nedenfor følger likevel noen foreløpige vurderinger:

Forslag til ny forvaltningsmodell for .no

Arbeidsgruppen foreslår at Samferdselsdepartementet/Post- og teletilsynet får det overordnede politiske og forvaltningsmessige ansvaret for håndteringen av domenenavn under .no. Forslaget får kun mindre økonomiske/administrative konsekvenser for forvaltningen og disse kan gjennomføres innenfor eksisterende budsjettrammer.

Selve utarbeidelsen og implementeringen av forskriften som setter rammene for gjennomføring av domenepolitikken, får ikke økonomiske/administrative konsekvenser av betydning.

Arbeidsgruppen foreslår videre at den organisatoriske tilknytningen til NORID skal endres slik at NORID skilles ut som et eget aksjeselskap direkte under UNINETT AS. Endringen bør kunne gjennomføres innenfor eksisterende budsjettrammer.

For innehavere av domener og søkere vil de ovennevnte forslaget ha indirekte positive konsekvenser i form av klarere fordeling av ansvar mellom registerenheten og myndighetene, et klarere rammeverk for tildelingen og dermed økt forutberegnelighet. Forslaget får ingen økonomiske/administrative konsekvenser for brukerne av domener.

Forslag til konfliktløsningsmodell

Arbeidsgruppens forslag om etableringen av en tvisteløsningsordning (DOK) får neppe større administrative og økonomiske konsekvenser i og med at forslaget bygger på at dagens klageordning (NOK) skal få utvidet kompetanse.

Det foreslås at finansieringen av klage- og tvisteløsningsordningen skal være brukerfinansiert ved at det tas et mindre påslag på registreringsavgiften, samt et gebyr tilsvarende tre ganger rettsgebyret. Gebyret betales tilbake til klager, dersom forlik oppnås eller dersom nemndas uttalelse går i hans favør. Den valgte konfliktløsningsmodellen får således økonomiske konsekvenser for brukerne av domener.

Det kan nevnes at utgiftene til en standard klagesak for NOK i dag kommer på gjennomsnittlig ca. 800 kr per sak. Denne prisen forutsetter ca. en times arbeid med saken for de tre involverte medlemmene av NOK. Sekretariatet tar ikke betalt for å forberede saken. Imidlertid vil tredjepartskonflikter vil antagelig bli en del dyrere, da de er mer kompliserte og man må bruke mer tid. Samtidig legges det på til at DOKs saksbehandling for en stor del vil kunne være elektronisk, for å spare utgifter til reise/opphold.

Det er sannsynlig at utgiftene for partene som fører en sak vil ligge på et høyere nivå dersom saken føres ved domstolene enn dersom den føres for DOK. Det legges opp til at saker skal kunne bringes inn for DOK uten juridisk bistand. Tvisteløsningsordningen gir altså positive økonomiske konsekvensene for aktører innblandet i en konflikt dersom flere saker kan avgjøres av DOK enn av domsapparatet.

Tvisteløsningsordningen kan gi samfunnsmessige besparelser i form av færre domstolsbehandlinger av domenetvister enn hva situasjonen ville være uten en slik ordning.

Forslag om adgang til tilbaketrekking av tildelt domenenavn

Arbeidsgruppen forslag om at registerenheten skal kunne trekke tilbake tildelte domenenavn får neppe større administrative eller økonomiske konsekvenser for forvaltningen. Forvaltningen får en positiv administrativ gevinst gjennom adgangen til å trekke tilbake domenenavn i opplagte saker som uberettiget gir inntrykk av å angå det offentlige, uten at myndighetene må klage saken inn for domeneklagenemnda.

Tilsvarende kan forslaget gi samfunnsmessige besparelser ved at også private parter, i opplagte saker, slipper å føre saken for klageorganet eller domstolene, dersom registerenheten trekker tilbake det urettmessige registrerte domenenavnet.