Historisk arkiv

Gruppens mandat, sammensetning...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Gruppens mandat, sammensetning og arbeid

Arbeidsgruppens mandat

I februar 2001 ble det foretatt en liberalisering i tildelingsreglene for landkodetoppdomenet .no. I forbindelse med liberaliseringen ble det forutsatt en fase 2, hvor bl.a. spørsmål knyttet til forvaltningsordning og klagebehandling skulle vurderes nærmere. Med bakgrunn i dette oppnevnte Samferdselsdepartementet gjennom brev av 28.05.01 en arbeidsgruppe, som fikk seg forelagt følgende utkast til mandat:

”Arbeidsgruppen skal utrede fire hovedproblemstillinger, jf. under. Det forutsettes at vurdering av forvaltningsmodell og klageordning prioriteres.

1. Vurdere forvaltningsmodell for .no

NORIDs kompetanse for administrasjonen av .no-domenet ligger i en delegasjon/avtale fra ICANN/IANA 8The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers/Internet Assigned Numbers Authority. Se nærmere http://www.icann.org og http://www.iana.org.. Samtidig er telemyndigheten gitt reguleringsansvaret for tildeling av domenenavn på Internett, jf. teleloven § 3-2. Denne hjemmelen har til nå ikke vært formelt brukt. Etter dagens ordning forvaltes domenepolitikken derfor av NORID ”i forståelse med” Post- og teletilsynet. Det finnes ingen formell avtale som regulerer forholdet mellom NORID og Post- og teletilsynet. Dagens modell er derfor basert på og avhengig av godt samarbeid mellom NORID, Post- og teletilsynet og Samferdsels­departementet.

Arbeidsgruppen bes om å vurdere dagens forvaltningsmodell. Med utgangspunkt i dagens løsning bes gruppen i tillegg om å beskrive og vurdere fordeler og ulemper ved andre forvaltningsmodeller for forvaltning av .no-domenet. Det er særlig to andre modeller som bør vurderes, jf. under, men gruppen stilles fritt til å vurdere ytterligere modeller dersom den finner modeller som den mener er bedre egnet.

Som en forlengelse av vurderingen av forvaltningsmodell for .no, skal arbeidsgruppen vurdere hensiktsmessigheten av dagens organisatoriske tilknytning for NORID. Forslag til en ev. alternativ tilknytningsform må ses i forhold til fordeler og ev. ulemper ved dagens organisering.

  1. GAC-modellen
    GAC-modellen 9GAC står for Governmental Advisory Commitee, og er den rådgivende myndighetskomiteen til ICANN.<br > er et sett retningslinjer for prinsipper for håndtering av nasjonale toppdomener, som - dersom den implementeres - innebærer at Samferdselsdepartementet/Post- og teletilsynet vil få det overordnede politiske og forvaltningsmessige ansvar for håndteringen av domenenavn under .no. Dette slås fast gjennom en avtale mellom myndighetene og ICANN. Myndighetene vil deretter ha et ansvar for å inngå en avtale med en registerenhet som vil få det praktiske, administrative ansvaret for gjennomføringen av domenepolitikken. Dette krever at registerenheten har en avtale både med ICANN og Post- og teletilsynet/Samferdsels­departementet.

Arbeidsgruppen bes vurdere hvordan slike avtaler som GAC-modellen forutsetter må forstås ift. norsk forvaltningsrett. Et viktig spørsmål som i den sammenheng må vurderes er hvorvidt en avtale mellom NORID og Post- og teletilsynet/Samferdselsdepartementet ihht. forvaltningsretten vil kunne anses som et vedtak/forskrift - slik at GAC-modellen i realiteten vil være en variant av modell b (alminnelig, forvaltningsmessig ordning).

  1. Den alminnelige forvaltningsmessige ordning
    Anvendelse av en slik ordning på domenenavnsområdet vil innebære at NORID gis formell myndighet ved delegasjon fra Post- og teletilsynet (ev. Samferdselsdepartementet), enten ved enkeltvedtak eller ved forskrift. Dette medfører at forvaltningsloven kommer direkte til anvendelse på NORIDs avgjørelser. Arbeidsgruppen bør bl.a. vurdere hvordan tildelingsreglene ev. bør fastsettes (forskrift etc.) og hvilke konsekvenser det ev. vil få at forvaltningsloven kommer til anvendelse.

Arbeidsgruppen bes om å foreta en helhetlig drøfting av valg av forvaltningsmodell. Videre må gruppen komme med en begrunnet anbefaling til modell og ev. hvordan modellen bør implementeres.

I vurderingen av ulike modeller må arbeidsgruppen se hen til hvordan andre land drøfter og løser tilsvarende spørsmål.

Videre må arbeidsgruppen i drøftingen av fordeler/ulemper ved ulike modeller vurdere ulike typer hensyn. Dette gjelder bl.a.:

  • utvikling av eNorge
  • rettssikkerhet
  • ansvarsforhold
  • effektivitet (bl.a. saksbehandlingstid)
  • brukervennlighet

2. Vurdering av utvidet klageordning

Arbeidsgruppen bes om å beskrive og vurdere dagens klageordning. I tillegg skal arbeidsgruppen vurdere fordeler/ulemper ved at klageretten utvides til også å gjelde tredjepartskonflikter, og komme med en begrunnet anbefaling.

I drøftingen av ev. utvidelse av dagens klageordning må arbeidsgruppen gi sin vurdering av:

  • hvem som skal kunne klage
  • hvem det skal klages til
  • avgrensing av hva det kan klages på
  • prosessuelle regler
  • forholdet til tilsvarende ordninger (i andre land, innenfor WIPO og EU)

Som et tillegg/alternativ til en ev. utvidet klageordning skal arbeidsgruppen:

  • Vurdere opprettelse av et eget tvisteløsningsorgan. Dette bør ses i sammenheng med hva som gjøres i andre land, i regi av ICANN/WIPO og i EU.
  • Vurdere en egen meglingsordning.

3. Vurdere tiltak for å hindre domenepirateri

Med domenepirateri forstås i denne sammenheng registrering av domenenavn utelukkende i den hensikt å skulle videreselge navnet eller benytte det til sjikane el. lign. for å skade organisasjonen/varemerket som normalt forbindes med navnet. Det å registrere et domenenavn for å holde navnet opptatt slik at andre organisasjoner ikke får benyttet domenenavnet, såkalt ”Warehousing”, er også en form for domenepirateri.

Arbeidsgruppen bes om å gi en vurdering av behovet for tiltak for å hindre domenepirateri, og komme med forslag til ev. tiltak. Følgende tiltak bør imidlertid som et minimum vurderes:

  • tvungen deling av domenenavn (dvs. flere organisasjoner gis rett til samme navn)
  • salgsforbud/restriksjoner
  • etiske regler
  • bøter
  • innføring av en ”æreskodeks” etter modell fra EU

4. Vurdere om det bør gis anledning til ekspropriasjon 10Det gis i dag formelt ikke eiendomsrett til et domenenavn. Søkeren får kun eksklusiv bruksrett. av tildelte domenenavn

Det offentlige kan i noen særskilte tilfeller tenkes å ha et begrunnet behov for å ekspropriere tildelte domenenavn. Dette kan tenkes for eksempel hvis private aktører får tildelt (og eventuelt misbruker) domenenavn som klart ”tilhører” offentlige institusjoner, hvis det opprettes nye offentlige organer eller hvis det viser seg at det blir behov for flere kategoridomener. Arbeidsgruppen bes om å vurdere behovet for en ordning med ekspropriasjon av tildelte domenenavn, hvordan ev. nærmere regler for dette bør utformes - inkludert ev. erstatningsspørsmål - og hvordan en slik ordning bør implementeres.

Det forutsettes at arbeidsgruppen innenfor disse rammene selv drøfter og fastsetter et endelig mandat for sitt arbeid.

Utredningsarbeidet skal være ferdig senest til 1. juni 2002. Internett og domenenavnsområdet utvikler seg raskt, og myndighetene tilstreber å utvikle forutsigbare rammebetingelser for markedsaktørene. På denne bakgrunn ber Samferdselsdepartementet om at arbeidsgruppen leverer en delrapport senest 1. februar 2002. Arbeidsgruppens hovedrapport skal leveres senest 1. juni 2002.

Arbeidsgruppen må selv bestemme sin arbeidsform. Det forutsettes at berørte aktører og miljøer trekkes inn i arbeidet.

Arbeidsgruppen skal vurdere de økonomiske og administrative konsekvensene av sine forslag i samsvar med utredningsinstruksens pkt. 2.1.”

Arbeidsgruppen følte behov for å foreta enkelte presiseringer i forslaget til mandat. Dette innebærer følgende justeringer angitt i kursiv:

  1. Under punkt 1, første avsnitt, ble følgende setning lagt til: Det er en modell som har sin naturlige historiske forklaring, og som myndighetene har vært fornøyd med.
  2. Under punkt 2, andre avsnitt, ble følgende lagt til: Dette gjelder bl.a. utvikling av elektronisk handel og forretningsdrift, rettssikkerhet, klarhet i ansvarsforhold, effektivitet (bl.a. saksbehandlingstid), ivaretakelse av bruker interesser, kostnader.
  3. Under punkt 4 ble følgende lagt til: Vurdere om det bør gis anledning til tilbaketrekking av tildelte domenenavn.

Arbeidsgruppens sammensetning

Arbeidsgruppen har rapportert til og blitt ledet av Samferdselsdepartementet. Arbeidsgruppen har hatt følgende sammensetning:

Alf-Petter Tenfjord, underdirektør i Samferdselsdepartementet, (leder)
Jens C. Koch, spesialrådgiver i Samferdselsdepartementet
Arne Petter Gahre, rådgiver i Arbeids- og administrasjonsdepartementet (ut 2001)
Hendrik Stang Lund, rådgiver i Statskonsult (erstattet Gahre fra 01.01.02)
Ørnulf Røhnebæk, lovrådgiver i Justisdepartementet
Katarina de Brisis, seniorrådgiver i Nærings- og handelsdepartementet
Annebeth B. Lange, seksjonssjef i Post- og teletilsynet
Rolf Larsen, avdelingsdirektør i Utdannings- og forskningsdepartementet

Hilde Thunem, leder i NORID har deltatt i møtene som observatør. I tillegg har Lars Vassbotn, førstekonsulent i Utdannings- og forskningsdepartementet, og Solrun Dolva, seksjonssjef i Patentstyret, deltatt i arbeidet.

Sekretær for arbeidsgruppen har vært Barbro Onsøien, seniorrådgiver i Post- og teletilsynet. Kari Anne Lang-Ree, rådgiver i Post- og teletilsynet, har vært sekretær i sluttføringen av arbeidet.

Arbeidsgruppens arbeid

Arbeidsgruppen har avholdt 10 møter, hvorav et 2 dagers arbeidsseminar.

Arbeidsgruppen vurderte i startfasen behovet for utredninger og grunnlagsmateriale. Følgende bidrag er hentet inn:

  • På oppdrag fra arbeidsgruppen har vitenskapelig assistent Silje Johannessen ved Institutt for Rettsinformatikk, Universitetet i Oslo, laget en rapport om konfliktløsningsmodeller. Som en del av denne rapporten ble det gjort en spørreundersøkelse rettet mot en del større advokatfirmaer i Oslo som arbeider med domenenavnssaker.
  • Arbeidsgruppen sendte ut et brev 25.09.01 til en rekke aktører i markedet, med åpen invitasjon til å komme med synspunkter på de problemstillinger som arbeidsgruppen skulle arbeide med. Det ble særlig oppfordret til å komme med synspunkter på behovet for å endre dagens forvaltningsmodell for .no og eventuell utvidelse av klageordning for tildeling av domenenavn . På denne invitasjonen mottok arbeidsgruppen 16 svar, som har kommet til god nytte i arbeidet.

Utover dette har arbeidsgruppen basert seg på eksisterende materiale og bidrag fra arbeidsgruppens medlemmer. Arbeidsgruppen har holdt seg orientert om tiltak og pågående arbeid i EU-landene, bl.a. ved at Samferdselsdepartementet/Post- og teletilsynet deltar i EU-kommisjonens uformelle arbeidsgruppe om Internett-spørsmål (Internet Informal Group, heretter IIG).

I mandatet var det forutsatt at arbeidsgruppen skulle levere en delrapport til 1. februar 2002, og en hovedrapport senest til 1. juni 2002. I denne rapporten har arbeidsgruppen behandlet alle punkter i mandatet, med unntak av at gruppen ikke har vurdert tiltak for å begrense domenepirateri. Arbeidsgruppen anser derfor denne rapporten for å være gruppens hovedrapport.

Arbeidsgruppen anbefaler at Samferdselsdepartementet inntil videre utsetter å gjøre nærmere vurderinger av behovet for å begrense domenepirateri. Bakgrunnen for dette er todelt; dels at arbeidsgruppen i denne rapporten foreslår tiltak som vil kunne virke reduserende på domenepirateri (og at man bør avvente virkningene av disse), og dels at vi er kjent med at mange EU-land også vil avvente videre vurdering av dette spørsmålet for å se om det faktisk er behov for særskilte tiltak for å redusere domenepirateri.

Del II Bakgrunn