Historisk arkiv

Verdens Miljødag 2018:

Internasjonalt krafttak mot plastsøppel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Løsningen på plastproblemet ligger både lokalt og internasjonalt. Så hvorfor ikke få internasjonal hjelp til å rydde plast lokalt? På Verdens miljødag fikk Klima- og miljøministeren hjelp av representanter fra hovedstadens mange ambassader til å rydde plast i Akerselva.

Plastrydding ved Akerselva
Den amerikanske ambassadøren til Norge, Kenneth J. Braithwaite (til venstre), ledet ryddeaksjonen langs Akerselva samme med Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Med statsråden og den amerikanske ambassadøren Kenneth J. Braithwaite i spissen ble Verdens miljødag brukt til å markere kampen mot plastforurensning. Elveryddingen langs Akerselva ble arrangert av Klima- og miljødepartementet i samarbeid med den amerikanske ambassaden i Oslo, Oslo Elveforum, Rusken og Hold Norge Rent.

– Plastsøppel i havet er en av våre raskest voksende og største globale miljøproblemer. Plasten kommer i alle størrelser og former, fra store emballasje og fiskeredskap, ned til partikler av mikro- og nano-plast. Ikke bare truer plasten livet i havet, men også livet i våre elver og innsjøer, sa Klima- og miljøminister Ola Elvestuen til de fremmøtte. 

Internasjonal dugnad
De kom fra Peru, Chile, Tyskland, Kina, Danmark og mange endre plasser, med på oppryddingen langs Akerselva var representanter fra diplomatkorpset i Oslo. I løpet av 45 minutter ble det samlet inn 19 sekker med søppel fra området ved Nydalsdammen ved Akerselva.

– Dette er et eksempel på en skikk vi har i Norge som heter dugnad. Ikke bare er det nyttig, men det er også gøy, så nestleder i Oslo Elveforum Julie M. Løddesøl.

Verdens miljødag ble etablert i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål.

Ryddeaksjon ved Akerselva
Sykkelhjul, bare ett av mange eksempler på avfall funnet på jakt etter skrot langs Akerselva. Representanter fra den Kinesiske ambassaden i Oslo var blant dem som var med da Klima- og miljødepartementet markerte Verdens miljødag med en ryddeaksjon i Nydalen. Foto: Martin Lerberg Fossum