Historisk arkiv

Et viktig tidsvitne er gått bort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Det var med sorg vi mottok meldingen om at Samuel Steinmann døde i går. Han var den siste gjenlevende av de fangene som ble deportert fra Norge til Tyskland under krigen.

- Som tidsvitne var Samuel Steinmann viktig for hele vår nasjon. I januar fikk jeg gleden av å møte ham på Holocaust-senteret. Det var sterkt å høre ham fortelle om sine opplevelser fra Auschwitz. For oss andre var 70-årsmarkeringen en viktig historisk markering og en påminnelse om grusomhetene som skjedde under krigen. Han opplevde det selv, og bidro til å belyse et kapittel vi ikke må glemme - på en formidabel måte. Det takker jeg ham for, sier Solberg.

Begravelse på statens bekostning
Samuel Leon «Sammy» Steinmann ble født 24. august 1923, og døde 1. mai 2015. Han var en av de få norske jødene som overlevde tilintetgjørelsesleiren Auschwitz. Med hans bortgang er den siste norske jøden som satt i fangenskap i Auschwitz ute av tiden. Tirsdag begraves han på statens bekostning.

- Jeg er glad for at familien til Steinmann har takket ja til at begravelsen skjer på statens bekostning. Steinmann delte raust av sine erfaringer og stilte opp på utallige arrangementer. Skoleelever og andre fikk viktig informasjon, som bare en som var tilstede kunne gi, sier statsminister Erna Solberg.

Begravelsen av Steinmann vil markere minnet om alle de norske jøder som ble deportert til Auschwitz og andre leire fra 1942-45.

- For få år siden sa Steinmann at det viktigste er å sette pris på livet, – å kunne hjelpe folk og å forsøke å vise kjærlighet til medmennesker. Det er en viktig lærdom å ta med seg - og sterke ord fra en som har opplevd hvor grusomme mennesker kan være mot hverandre, sier Solberg.