Historisk arkiv

Endring i reiseråd for land og områder i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset har regjeringen besluttet at Polen, Romania og enkelte sykehusdistrikter i Finland går fra rødt til gult på smittekartet for Europa.

Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for Polen, Romania og de finske sykehusdistriktene Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Centrala Tavastland, Kymmenedalen, Birkaland og Egentliga Finland. Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 21. juni. Det blir imidlertid krav om registrering i innreiseregisteret og testing på grensen for alle som kommer fra et grønt land, men det er ingen karanteneplikt.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak fra reiserådet for. Dette reiserådet gjelder frem til 5. juli. Fra og med 5. juli opphever Utenriksdepartementet reiserådet for EØS/Schengen og Storbritannia. Reiserådet hvor UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig forlenges til 10. august for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia. Se mer informasjon her. For oversikt over hvilke land i EØS/Schengen-området og land og regioner i Norden det er gjort unntak fra reiserådet for, se Folkehelseinstituttets smittekart og UDs reiseinformasjon.

Fra mandag 5. juli endrer regjeringen terskelen for hva som blir et «grønt land» i Europa, slik at de norske reglene harmoniserer med de europeiske anbefalingene. Kommer du fra et land med færre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og hvor færre enn fire prosent av alle tester er positive, er landet grønt. Det samme gjelder hvis du kommer fra et land med færre enn 75 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, og hvor færre enn en prosent av alle har testet positivt. Folk som kommer reisende fra et grønt land slipper allerede i dag innreisekarantene når de kommer til Norge. Folk som bor i et grønt land og har oppholdt seg der i de siste ti dagene kan også fritt reise inn i Norge, uavhengig av statsborgerskap. Denne endringen gjør at flere land vil havne på grønt tidligere. I praksis vil dette bety at langt flere kan reise over landegrensene. Les mer om disse endringene her.