Historisk arkiv

Om å ta temperaturen på økonomien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

I dag inviterer Finansdepartementets rådgivende utvalg for modell- og metodespørsmål til et åpent seminar om hvordan vi tar temperaturen på økonomien. Svarene vil kunne gi oss et bedre grunnlag for å sikre en stabil økonomisk utvikling, som er et sentralt mål i den økonomiske politikken, skriver statssekretær Hilde Singsaas.

I dag inviterer Finansdepartementets rådgivende utvalg for modell- og metodespørsmål til et åpent seminar om hvordan vi tar temperaturen på økonomien. Svarene vil kunne gi oss et bedre grunnlag for å sikre en stabil økonomisk utvikling, som er et sentralt mål i den økonomiske politikken.

I de årlige budsjettene tar vi stilling til om vi bør stimulere til mer fart eller bidra til å dempe veksten i norsk økonomi. Dette må bygge på en kvalifisert vurdering av hvor vi står konjunkturmessig. Det krever at vi kan skille midlertidige konjunkturutslag fra den underliggende utviklingen. Selv når vi i ettertid kjenner historien, er dette krevende nok – i nåtid er det enda vanskeligere.

Utviklingen i Irland og Spania belyser dette godt:
I 2007 trodde Irland at de hadde en solid økonomi og overskudd i offentlige finanser. Det trodde også OECD som fem måneder senere anslo et konjunkturkorrigert overskudd i irske offentlige finanser på 0,3 prosent av BNP. Så kom nedgangen. BNP falt med 10 prosent på to år. Arbeidsledigheten ble tredoblet. Det man trodde var et overskudd viste seg å være et underskudd. OECD anslår nå at irske offentlige finanser i 2007 hadde et strukturelt underskudd på 3,5 prosent av BNP.

Spania opplevde det samme. De offentlige finansene viste solide overskudd i 2007. Så kom krisen, og overskuddet ble nær visket bort.

Finansdepartement og sentralbanker i alle land bruker mye tid og krefter på å forsøke å skille konjunkturer fra trendmessig utvikling. Modellutvalget, som ble opprettet i mai 2011, har tidligere gitt departementet faglige råd om viktige temaer som utfordringer for norsk økonomi som følge av oljevirksomheten. Dagens seminar vil gi et viktig bidrag til et annet kjernespørsmål for utformingen av den økonomiske politikken.