Historisk arkiv

Åsnes bygger omdømme med nytt ess i ermet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Ved å styrke arbeidskulturen og lagånden skal Åsnes kommune få et bedre omdømme. På starten av året valgte de seg ut verdisettet ”Engasjement, Samarbeid og Servicefokus”, som til sammen utgjør et ess i ermet til de ansatte. Nå gjenstår jobben med å få verdiene under huden på alle medarbeiderne.

Fullstappet kinosal under medarbeiderdagen for de nye verdiene til Åsnes kommune
God stemning og mye latter i en fullstappet kinosal under medarbeiderdagen i Åsnes kommune i juni (foto: Ingebjørg Sørenes).


Ved å styrke arbeidskulturen og lagånden skal Åsnes kommune få et bedre omdømme. På starten av året valgte de seg ut verdisettet ”Engasjement, Samarbeid og Servicefokus”, som til sammen utgjør et ess i ermet til de ansatte
. Nå gjenstår jobben med å få verdiene under huden på alle medarbeiderne.


Rådmann Frank Hauge i Åsnes kommune står foran en fullstappet sal i det nye kulturhuset på Flisa i midten av juni.”Velkommen til medarbeiderdag”, står det på kinolerretet bak ham. I taket henger fargerike ballonger. I utgangen står oppstilt 300 flaskevann med Åsnes kommunevåpen og de tre verdiene ”engasjement”, ”samarbeid” og ”servicefokus”.

Hauge tar ordet. Snakker om de nye verdiene til kommunen. Hvordan de skal brukes aktivt for å bygge felles identitet, felles stolthet og for å styrke ”vi-følelsen”. Bli et felles eie for hele Åsnes kommune.

- Jeg forventer at hver og en bidrar og gir verdiene et innhold som betyr noe for dere og for deres arbeidsplass. Verdiene uttrykker den adferd og de holdninger vi ønsker skal kjennetegne oss som medarbeidere hver dag i møte med bruker og innbygger, lyder budskapet fra scenekanten før Marit Rudshagen og Ingvild Arnesen fra gruppa som har utarbeidet verdiene overtar scenen for å fortelle om prosessen med å utarbeide de nye verdiene.

- Jeg jobber på biblioteket, og har gjort det i snart 100 år. Etter jul ble jeg spurt om å være med på denne dagen. Da tenkte jeg egentlig at ”det gidder jeg ikke, for jeg har vært med på dette en gang før, jeg, og laget både hjul og bokser som til slutt havner i en skuff og som vi føler at vi ikke har noe eierforhold til. Samtidig følte jeg meg litt eksklusiv siden jeg var en av 16 utvalgte, så da takket jeg ja, forteller en engasjert Marit Rudshagen.

Rudshagen og Arnesen forklarer hvordan de har jobbet for å komme fram til verdiene. I gruppa traff de masse hyggelige mennesker som er fryktelig stolte og glade i arbeidsplassen sin.

- Vi startet veldig bredt, laget plakater, tegna og skreiv. Til slutt endte vi opp med tre verdier. Det klarte vi uten verken håndbak eller juling bak sjukeheimen, sier Marit, til stor latter fra salen.

Marit Rudshagen, Margrethe Haug, Ingvild Arnesen, Åse Haugen Larsen og Eva Helstad har deltatt i gruppen som har utarbeidet de nye verdiene til Åsnes kommune: ”Engasjement, Samarbeid og Servicefokus”.
Marit Rudshagen, Margrethe Haug, Ingvild Arnesen, Åse Haugen Larsen og Eva Helstad har deltatt i gruppen som har utarbeidet de nye verdiene til Åsnes kommune: ”Engasjement, Samarbeid og Servicefokus” (foto: Ingebjørg Sørenes).


Halvor Haukerud har inntatt scenen for å lose oss gjennom resten av medearbeiderdagen. Han jobber i Motarbeider.no, som spesialisert seg på å motivere gjennom å snu opp ned på ting. Vi får gode råd og tips til hvordan vi kan gjøre hverandre dårlige og få brukt minst mulig av oss selv på jobb. Foredraget kan best karakteriseres som en form for kommune-stand-up, og latteren sitter løst når han dreier inn på temaer som svartmaling, bjørnetjenester og blåmandagsmøter.

Før det rundes av, oppsummerer Rådmannen hva vi har lært i dag. Selv om Haukerud hadde en artig vinkling, er det en alvorlig undertone i hans budskap. Han ber de ansatte være flinke til å tenke gjennom og etterspørre hva de har gjort for å fremme verdiene hver dag.

- Ta hverandre på fersken i å gjøre noe godt. Det er på den måten vi gjør verdiene til våre. Det er jeg overbevist om at vi får til, for jeg vet at det er stor motivasjon blant alle og en stor utålmodighet med å komme i gang, avslutter han.

Prosjektleder Hanne Briskerud og rådmann Frank Hauge i Åsnes kommune.
Flaskevann med kommunevåpenet til Åsnes kommune
Prosjektleder Hanne Briskerud og rådmann Frank Hauge.For anledningen hadde kommunen laget eget flaskevann med Åsnes kommunevåpen og det nye verdigrunnlaget på etiketten (foto: Ingebjørg Sørenes).


Nå har det gått noen måneder siden medarbeiderdagen. Hvordan har det gått med innføringen av verdiene i de ulike enhetene?


- Det skjer stadig nye ting i prosjektet, men det viktigste i høst har vært fotokonkurransen. Fremover kommer vi til å legge ut et bilde fra konkurransen hver uke, slik at vi fortsetter å holde fokus på ESS’et vårt, forteller Hanne Briskerud, som er prosjektleder i Åsnes kommune.

På medarbeiderdagen ble de ansatte invitert til å ta øyeblikksbilder av verdiene i praksis på jobb. Målet var minimum ett bilde fra hver arbeidsplass. I tillegg til å skape engasjement er dette en smart måte for kommunen å opparbeide seg en innholdsrik bildebank.

- Ute i de ulike avdelingene gjennomføres det verdiprosesser. Noen er i gang, mens andre avventer, men vi har satt tydelige mål og forventninger til lederne på når disse prosessene skal være gjennomført, sier hun.

En av lærdommene fra prosjektet som Briskerud trekker frem, er at forankring tar tid.

- Kunsten er å finne balansen mellom fremdrift og grundig implementering på den ene siden, og god daglig adferd og vaner på den andre. Jeg ønsker hele tiden at vi skulle ha kommet lenger, men vi må stoppe opp og tenke over hva vi har fått til også, avslutter Briskerud.