Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Vekstsesongen 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

En oppsummering av vekstsesongen 2010 hos Bioforsk viser at temperaturen var på det normale, men i juli ble det svært bløtt. 300 prosent over normalen ble registrert flere steder i vest og nord.

Bioforsk Planthelse driver prosjektet Landbruksmeteorologisk tjeneste. Her måles blant annet nedbør, temperatur og luftfuktighet til bruk for ulike varslingstjenester innen landbruket. Landbruksmeteorologisk Tjeneste har over 80 automatiske værstasjoner i hele landet. Data fra disse stasjonene er vurdert, sammen med data og klimatiske månedsoversikter fra Meteorologisk institutt. I juli var det ikke bare mot normalt, det ble også satt noen nedbørsrekorder. Flere steder i Sogn og Fjordane ble det målt den største døgnnedbøren siden målingene ved Meteorologisk institutts stasjoner startet. I enkelte områder på Vestlandet og i Nord-Norge var månedsnedbøren 250-300 prosent av normalen. Bioforsk Plantehelse som driver prosjektet Landbruksmeteorologisk tjeneste (LMT). Her måles blant annet nedbør, temperatur og luftfuktighet til bruk for ulike varslingstjenester innen landbruket.

    

 

Åkerlandskap
En oppsummering av vekstsesongen 2010 hos Bioforsk viser at temperaturen var på det normale, men i juli ble det svært bløtt.
Foto: Øystein Søbye, Samfoto

Bra temperatur
Kald vinter og sen vår, men var det en god eller dårlig sommer? Temperaturmessig en normal sommer viser Bioforsk sin statistikk. For sommeren sett under ett ble varmesummen faktisk lik eller litt over normalen for stasjonene i Tromsø, Stjørdal, Grimstad, Sogn og Toten. Unntaket er Jæren, som lå to prosent under normalen i perioden mai - september.

Bioforsk er et forskningsinstitutt med spisskompetanse på internasjonalt nivå innen landbruk, matproduksjon, plantehelse, miljø og ressursforvaltning. Instituttet er organisert under Landbruks- og matdepartementet (LMD) som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter.

 

Til toppen