Historisk arkiv

Viktige klimasamtaler i New York

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell var observatør da verdens største land diskutere klimaforhandlingene i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York tirsdag.

Det såkalte Major Economies Forum omtales gjerne som G20 for klimaspørsmål. Det er verdens største land som diskuterer veien videre i klimaforhandlingene. I New York i går, tirsdag, deltok USAs klimautsending, sammen med ministre fra blant annet Kina, Brasil og Russland.

Norge er anerkjent som en pådriver for en ambisiøs ny klimaavtale og det er bakgrunnen for at Solhjell ble invitert til møtet, Det er første gang på lang tid Norge deltar på politisk nivå i gruppen.

Formålet med møtet var å begynne å meisle ut en enighet om hva som må på plass i en bred, ny klimaavtale.

Solhjell la vekt på at det haster for alle å komme i gang med hva som kan inngå i nasjonale utslippsmål. Han mente at det er viktig å få på plass en prosess for internasjonal gjennomgang av nasjonale utslippskutt før 2015.

-Bare på den måten kan det internasjonale samfunnet vurdere om en ny avtale er ambisiøs nok. Alle de store utslippslandene må være med, sa Solhjell.

Møtet var konstruktivt, men bekreftet også kjente skillelinjer. De store utviklingslandene motsetter seg samme forpliktelser som vestlige land. Europeiske land ønsker en folkerettslig bindende avtale og at alle lands ambisjoner skal gjennomgås før en avtale undertegnes. Disse spørsmålene vil bli diskutert videre i Warzawa i november. FN-toppmøtet i 2014 blir også viktig før den store klimaavtalen skal vedtas i Paris i desember 2015.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell var observatør da verdens største land diskutere klimaforhandlingene i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York  (Foto: Georg Børsting/Utenriksdepartementet)
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell var observatør da verdens største land diskutere klimaforhandlingene i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York (Foto: Georg Børsting/Utenriksdepartementet)