Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Deltok på energiseminar i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

For første gang arrangerte EU-kommisjonen og Olje- og energidepartementet sammen en energikonferanse i Brussel. Tema for konferansen var gassens fremtidige rolle i Europa.

- Norge vil fortsette å være en stabil energileverandør til EU. Både norsk gass og norsk vannkraft vil spille en viktig rolle i utviklingen av fremtidens energisystem i Europa, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe på en energikonferanse i Brussel.

For første gang arrangerte EU-kommisjonen og Olje- og energidepartementet sammen en energikonferanse i Brussel. Tema for konferansen var gassens fremtidige rolle i Europa.

- Det er ingen tilfeldighet at gass er tema i dag. Norge dekker rundt 20 prosent av gassforbruket i EU, sa Borten Moe. Han pekte på at gasseksporten trolig vil øke til mellom 105 og 130 milliarder standard kubikkmeter årlig frem mot 2020.(Foto: Lars-Erik Hauge/EU-delegasjonen)

- Det er et paradoks at Europa nå i større grad bruker kull, til dels i stedet for gass. Dette fører til økte klimagassutslipp. Et av problemene er for lave priser på utslippskvoter, sa Borten Moe.

Olje- og energiministeren viste også til det økte behovet for balansekraft når andelen fornybar energi øker i Europa.

- Her kan norsk regulerbar vannkraft spille en viktig rolle, og gjør det allerede i dag. Vannkraften vil spille en enda viktigere rolle i tiden fremover, men vi må samtidig være klar over proporsjonene. Vi har langt fra nok regulerbar kraft til å dekke behovet til et land som for eksempel Tyskland. Gass har imidlertid et slikt potensial, sa Borten Moe.

I forbindelse med Brussel-besøket hadde olje- og energiministeren også møter med energikommissær Günther Oettinger og klimakommissær Connie Hedegaard.

Les olje- og energiministerens tale her.

(Foto: Lars-Erik Hauge/EU-delegasjonen)

 Flere bilder på flickr

 

 

Til toppen