NOU 2014: 17

Pensjonsordning for arbeidstakere til sjøs

Til innholdsfortegnelse

4 Spørreundersøkelse om andre tjenestepensjonsordninger blant rederier tilknyttet pensjonstrygden for sjømenn

4.1 Innledning

I henhold til mandatet skal utvalget kartlegge og beskrive pensjonsrettighetene til arbeidstakere som er omfattet av lov om pensjonstrygd for sjømenn. Kartleggingen skal omfatte pensjonsrettigheter arbeidstakerne har i tillegg til folketrygden.

For å finne ut om det finnes rederier tilknyttet pensjonstrygden for sjømenn som har bedre pensjonsavtaler for sine ansatte sjømenn enn det som det er redegjort for i utredningens punkt 3.4, og om rederier som ikke er tilknyttet en av de tre arbeidsgiverorganisasjonene NHO Sjøfart, Norges Rederiforbund og Fraktefartøyenes Rederiforening, har pensjonsavtaler for sine ansatte sjømenn utover pensjonstrygden for sjømenn, ga utvalget Proba Samfunnsanalyse i oppdrag å gjennomføre en spørreundersøkelse blant rederiene om deres pensjonsordninger utover pensjonstrygden for sjømenn og utover eventuelle tariffavtalebaserte pensjonsordninger eller pensjonsordninger anbefalt av den arbeidsgiverorganisasjonen rederiet er medlem av. Undersøkelsen ble gjennomført ved årsskiftet 2013–2014 og omfatter kun aktive sjømenn.

32 prosent av rederiene (279 av 875) har besvart undersøkelsen. Disse representerer om lag 50 prosent av de aktive sjømennene som er tilknyttet pensjonstrygden for sjømenn. Utvalget har fått opplyst fra Proba Samfunnsanalyse at denne typen undersøkelser generelt har relativt lav svarprosent, og at en svarprosent på 32 anses å ligge innenfor «normalområdet».

35 prosent av rederiene som har besvart undersøkelsen (99 av 279) oppga at de ikke har noen pensjonsordning utover pensjonstrygden for sjømenn for sine ansatte sjømenn. Disse representerer 2,5 prosent av de ansatte (372 av 14 944) som det er gitt svar for i undersøkelsen og vel 1 prosent av sjømennene i pensjonstrygden for sjømenn.

46 prosent av rederiene som har besvart undersøkelsen (127 av 279) oppga at de er med i tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning som det er redegjort for i utredningens punkt 3.4 Disse representerer 92 prosent av de ansatte (13 674 av 14 944) som det er gitt svar for i undersøkelsen og noe under halvparten av sjømennene i pensjonstrygden.

54 prosent av rederiene som har besvart undersøkelsen (152 av 279) oppga at de ikke er med i tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning som nevnt i utredningens punkt 3.4. Disse representerer 8 prosent av de ansatte (1 270 av 14 944) som det er gitt svar for i undersøkelsen.

Undersøkelsen viser altså at ikke alle sjømenn er sikret pensjon utover pensjonstrygden for sjømenn. De fleste ansatte som det er gitt svar for i undersøkelsen er imidlertid tilknyttet rederier som har en av de tariffavtalte ordningene som det er redegjort for i punkt 3.4 i utredningen. Det finnes også noen rederier som har innskuddspensjon eller ytelsespensjon som gir pensjon både mellom 60 og 67 år og etter 67 år, utover det som følger av tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning. Ett rederi oppga også at de har en pensjonsordning som gir pensjon før 60 år. Det er imidlertid ikke gitt opplysninger om hvordan denne ordningen er utformet.

4.2 Nærmere om resultatene fra spørreundersøkelsen

Som nevnt ble spørreskjemaet sendt til i alt 875 rederier, hvorav 279 rederier, tilsvarende om lag 32 prosent av alle rederier tilknyttet pensjonstrygden for sjømenn, besvarte undersøkelsen. Disse rederiene representerer til sammen i underkant av 15 000 ansatte, hvilket tilsvarer om lag halvparten av de som er aktive medlemmer i pensjonstrygden for sjømenn i dag.

Figur 4.1 viser hvilke segmenter rederiene som besvarte undersøkelsen driver virksomhet innenfor og hvor mange ansatte som arbeider i rederier innenfor hvert segment. Rederier kan ha virksomhet innen flere segmenter.

Figur 4.1 Fordeling av besvarelsene etter hvilke segmenter rederiene driver virksomhet innenfor

Figur 4.1 Fordeling av besvarelsene etter hvilke segmenter rederiene driver virksomhet innenfor

Kilde: Proba Samfunnsanalyse

Figur 4.2 viser fordelingen av rederier, og ansatte tilknyttet disse, etter om og i tilfelle hvilken arbeidsgiverforening og tilhørende tariffavtale for pensjon eller anbefalt pensjonsordning de er tilknyttet.

Figur 4.2 Fordeling av besvarelsene etter tilknytning til arbeidsgiverforening

Figur 4.2 Fordeling av besvarelsene etter tilknytning til arbeidsgiverforening

Kilde: Proba Samfunnsanalyse

Det fremgår av figuren at 37 prosent av rederiene har svart at de ikke er tilknyttet noen arbeidsgiverforening, men dette representerer ikke mer enn om lag 3 prosent av de ansatte i rederiene som har besvart undersøkelsen. Videre oppga 18 prosent av rederiene, representerende 6 prosent av de ansatte, at de var tilknyttet en annen arbeidsgiverforening og tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning enn de arbeidsgiverforeningene som var særskilt navngitt i spørreskjemaet.

Dette innebærer at 45 prosent av rederiene som besvarte undersøkelsen, representerende om lag 90 prosent av de ansatte som er omfattet av undersøkelsen, er tilknyttet tariffavtale i Norges Rederiforbund, Norges Rederiforbund – flyttbare innretninger, Fraktefartøyenes Rederiforening eller NHO Sjøfart. I overkant av 10 prosent av disse oppga at de har pensjonsavtaler i tråd med tariffavtaler i flere arbeidsgiverforeninger. De aktuelle rederiene er tilknyttet Fraktefartøyenes Rederiforening og Norges Rederiforbund.

Av de rederiene som har oppgitt at de ikke er tilknyttet en av de navngitte arbeidsgiverforeningene eller er tilknyttet en annen enn de navngitte arbeidsgiverforeningene, oppga i underkant av 30 prosent at de har en pensjonsordning for sine ansatte utover pensjonstrygden for sjømenn. Av de rederiene som er omfattet av tariffavtale i en eller flere av de navngitte arbeidsgiverforeningene, oppga om lag 30 prosent at de har en annen pensjonsordning, i tillegg til pensjonstrygden for sjømenn og pensjonsavtale som følger av tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning.

4.2.1 Pensjonsordninger utover sjømannstrygden og eventuell tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning som gir pensjon mellom 60 og 67 år

26 prosent av rederiene som har besvart undersøkelsen og som er med i tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning som nevnt i utredningens punkt 3.4 (33 av 127), har pensjonsavtale utover tariffavtalen eller anbefalt pensjonsordning som gir pensjon mellom 60 og 67 år. Av disse har 9 prosent innskuddspensjon (3 rederier), 6 prosent innskuddspensjon med lukket ytelsesordning (2 rederier) og 85 prosent (28 rederier) ytelsesordning.

Dette gir at av ansatte som det er gitt svar for i undersøkelsen og som er ansatt i rederier med tariffavtale, har 21 prosent (2 885 av 13 674) pensjonsavtale utover tariffavtalen eller anbefalt pensjonsordning som gir pensjon mellom 60 og 67 år, hvorav 1 prosent (24 av 2 885) med innskuddsordning, 7 prosent (206 av 2 885) med innskuddsordning og lukket ytelsesordning og 92 prosent (2 655 av 2 885) med ytelsesordning mellom 60 og 67 år.

Resultatene for rederier som har besvart undersøkelsen, som er tilknyttet tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning og som har pensjonsordning for sine ansatte utover dette, fordelt på om ordningen gir pensjon mellom 60 og 67 år eller ikke, og type ordning mellom 60 og 67 år dersom ordningen gir dette, er vist i figur 4.3.

Figur 4.3 Rederier med tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning og pensjonsavtale utover dette etter om den gir pensjon mellom 60 og 67 år og type ordning

Figur 4.3 Rederier med tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning og pensjonsavtale utover dette etter om den gir pensjon mellom 60 og 67 år og type ordning

Kilde: Proba Samfunnsanalyse

18 prosent av rederiene som har svart og som ikke er med i tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning som nevnt i utredningens punkt 3.4 (25 av 140 – ikke alle de 152 rederiene som svarte at de ikke er tilknyttet en av arbeidsgiverforeningene besvarte spørsmålet om de har pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn), har pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn som gir pensjon mellom 60 og 67 år. Av disse har 84 prosent innskuddspensjon (21 rederier) og 16 prosent (4 rederier) ytelsesordning.

Dette gir at av de ansatte som det er gitt svar for i undersøkelsen og som er ansatt i rederier uten tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, har 57 prosent (730 av 1270 personer) pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn som gir pensjon mellom 60 og 67 år, hvorav 97 prosent (710 av 730 personer) har innskuddsordning og 3 prosent (20 av 730 personer) har ytelsesordning.

Resultatene for rederier som har besvart undersøkelsen, som ikke er tilknyttet tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, men som har pensjonsordning for sine ansatte utover pensjonstrygden, fordelt på om ordningen gir pensjon mellom 60 og 67 år eller ikke, og type ordning mellom 60 og 67 år dersom ordningen gir dette, er vist i figur 4.4.

Figur 4.4 Rederier uten tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning med pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn, fordelt på om den gir pensjon mellom 60 og 67 år og type ordning

Figur 4.4 Rederier uten tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning med pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn, fordelt på om den gir pensjon mellom 60 og 67 år og type ordning

Kilde: Proba Samfunnsanalyse

Rederiene som oppga at pensjonsordningen mellom 60 og 67 år som de har utover pensjonstrygden for sjømenn og utover det som følger av eventuell tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, er en innskuddspensjonsordning ble også bedt om å angi hvilke innskuddsprosenter de hadde i sine ordninger. Bare 10 av 24 rederier besvarte dette spørsmålet. Seks av rederiene oppga at innskuddet til pensjonsordningen utgjorde 2 prosent av inntekt mellom 1 og 6 G, to rederier oppga at det utgjorde 3 prosent, ett rederi oppga at det utgjorde 5 prosent og ett rederi oppga at innskuddet utgjorde 100 prosent av lønn mellom 1 og 6 G.

For lønn mellom 6 og 12 G, oppga ett rederi at de hadde innskudd på 0 prosent, seks rederier oppga et innskudd på 2 prosent, ett rederi oppga 5 prosent, ett rederi oppga 8 prosent og ett rederi oppga at de har innskudd på 100 prosent av lønn mellom 6 og 12 G.

Rederiet som svarte at innskuddet var på 100 prosent av lønn, har trolig misforstått spørsmålet. Det vises til at minimumskravet for innskudd i lov om obligatorisk tjenestepensjon gjelder for lønn mellom 1 og 12, slik at det skal heller ikke være mulig å ha 0 prosent innskudd over 6 G, slik ett rederi har oppgitt.

De to rederiene som svarte at pensjonsordningene mellom 60 og 67 år som de har utover pensjonstrygden for sjømenn, og utover det som følger av eventuell tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, er en innskuddspensjonsordning og en lukket ytelsespensjonsordning, oppga et innskudd på 5 prosent for lønn mellom 1 og 6 G. For lønn mellom 6 og 12 G oppga det ene av rederiene et innskudd på 5 prosent, og det andre rederiet oppga et innskudd på 8 prosent av lønn. Rederiene har ikke gitt opplysninger om de lukkede ytelsesordningene.

Rederiene som oppga at pensjonsordningen mellom 60 og 67 år som de har utover pensjonstrygden for sjømenn og utover det som følger av eventuell tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, er en ytelsespensjonsordning, ble bedt om å oppgi hva årlig pensjon skal utgjøre i prosent av lønn, fratrukket pensjonstrygd for sjømenn. Bare 15 av 32 rederier besvarte dette spørsmålet. Seks rederier svarte at ordningen skal gi 60 prosent av lønn og ett rederi svarte at ordningen skal gi 66 prosent av lønn. Fire av de seks rederiene som svarte 60 prosent er tilknyttet arbeidsgiverforeninger med tariffavtaler eller anbefalte pensjonsordninger som alle har pensjonsavtaler som sammen med pensjonstrygden for sjømenn skal gi 60 prosent av lønn. Dette tyder på at de har oppfattet at spørsmålet gjaldt den tariffavtalebaserte pensjonen eller den anbefalte pensjonsordningen, ikke pensjonsordning utover dette. Det rederiet som har svart at ytelsesordningen mellom 60 og 67 år skal gi 66 prosent av lønn, er tilknyttet tariffavtalen for ansatte på flyttbare innretninger i Norges Rederiforbund, som har en tilføyelse i tariffavtalen om akkurat dette, jf. utredningens punkt 3.4.2, så heller ikke dette kan oppfattes som en pensjonsordning utover pensjonstrygden for sjømenn og tariffavtale. Opplysningene fra 8 av de 15 rederiene som har besvart spørsmålet om kvaliteten på ytelsesordningen gir inntrykk av at spørsmålet ikke er riktig oppfattet (de har svart 0, 0,6, 2 og 2,3 prosent).

4.2.2 Pensjonsordninger utover sjømannstrygden som gir pensjon etter 67 år

21 prosent av rederiene (27 av 127) som har besvart undersøkelsen og som er med i tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning som nevnt i utredningens punkt 3.4, har pensjonsavtale utover tariffavtalen eller anbefalt pensjonsordning som gir pensjon etter 67 år. Av disse har 41 prosent innskuddspensjon (11 rederier), 3 prosent innskuddspensjon med lukket ytelsesordning (1 rederi) og 56 prosent ytelsesordning (15 rederier).

Dette gir at av de ansatte som det er gitt svar for i undersøkelsen og som er ansatt i rederier med tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, har 17 prosent (2 266 av 13 674) pensjonsavtale utover tariffavtalen eller anbefalt pensjonsordning som gir pensjon fra 67 år, hvorav 26 prosent (589 av 2 266) har innskuddsordning, 1 prosent (13 av 2 266) har innskuddsordning eller lukket ytelsesordning og 73 prosent (1 664 av 2 266) har ytelsesordning mellom 60 og 67 år. Disse er i hovedsak tilknyttet rederier som er med i tariffavtalen for flyttbare innretninger i Norges Rederiforbund.

Resultatene for rederier som har besvart undersøkelsen, som er tilknyttet tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning og som oppga at de har pensjonsordning for sine ansatte utover dette, fordelt på om ordningen gir pensjon fra 67 år eller ikke, og type ordning fra 67 år dersom ordningen gir dette, er vist i figur 4.5.

Figur 4.5 Rederier med tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning og pensjonsavtale utover dette, fordelt på om den gir pensjon fra 67 år og type ordning

Figur 4.5 Rederier med tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning og pensjonsavtale utover dette, fordelt på om den gir pensjon fra 67 år og type ordning

Kilde: Proba Samfunnsanalyse

17 prosent av rederiene som har svart og som ikke er med i tariffavtale som nevnt i utredningens punkt 3.4 (24 av 140 – ikke alle de 152 som har svart at de ikke er tilknyttet en av arbeidsgiverforeningene har besvart spørsmålet om de har pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn), har pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn som gir pensjon fra 67 år. Av disse har 92 prosent (22 rederier) innskuddspensjon og 8 prosent (2 rederier) ytelsesordning.

Dette gir at av ansatte som det er gitt svar for i undersøkelsen som er ansatt i rederier uten tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, har 58 prosent (734 av 1 270 personer) pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn som gir pensjon etter 67 år, hvorav tilnærmet 100 prosent (732 av 734 personer) har innskuddsordning. De to rederiene som har svart at de har ytelsesordning er oppgitt med 0 ansatte.

Resultatene for rederier som har besvart undersøkelsen, som ikke er tilknyttet tariffavtale, men som har pensjonsordning for sine ansatte utover pensjonstrygden, fordelt på om ordningen gir pensjon fra 67 år eller ikke, og type ordning mellom 60 og 67 år dersom ordningen gir dette, er vist i figur 4.6.

Figur 4.6 Rederier uten tariffavtale med pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn, fordelt på om den gir pensjon fra 67 år og type ordning

Figur 4.6 Rederier uten tariffavtale med pensjonsavtale utover pensjonstrygden for sjømenn, fordelt på om den gir pensjon fra 67 år og type ordning

Kilde: Proba Samfunnsanalyse

Rederiene som oppga at pensjonsordningen fra 67 år som de har utover pensjonstrygden for sjømenn og utover det som følger av eventuell tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, er en innskuddspensjonsordning, ble også bedt om å angi hvilke innskuddsprosenter de har for lønn mellom 1 og 6 G og for lønn mellom 6 og 12 G i ordningene. Henholdsvis 26 og 22 av de 33 rederiene har besvart disse spørsmålene. Svarene er oppsummert i figur 4.7. Ett rederi som svarte at de har innskudd på 100 prosent både for lønn mellom 1 og 6 G og for lønn mellom 6 og 12 G, er utelatt. Det vises til at minimumskravet for innskudd i lov om obligatorisk tjenestepensjon gjelder for lønn mellom 1 og 12 G, slik at det skal ikke være mulig å ha for eksempel 2 prosent innskudd opp til 6 G og så 0 prosent innskudd over 6 G, slik ett rederi trolig har oppgitt.

Figur 4.7 Antall rederier med innskuddspensjonsavtale utover pensjonstrygd for sjømenn og tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, fordelt på ulike innskuddsprosenter for lønn over og under 6 G1

Figur 4.7 Antall rederier med innskuddspensjonsavtale utover pensjonstrygd for sjømenn og tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, fordelt på ulike innskuddsprosenter for lønn over og under 6 G1

1 To rederier som har svart at de har innskuddsprosenter på 1,25 og 1,4 er tilknyttet Fraktefartøyenes Rederiforening. Det er ikke inngått noen tariffavtale om pensjon etter 67 år, men de rederiene som har avtale med Nordea, har innskuddsordning med 1,4 prosent, jf. utredningens punkt 3.4. Det antas derfor at svaret ikke betyr at dette er en ekstra pensjonsordning. Tilsvarende kan gjelde også for andre rederier.

Kilde: Proba Samfunnsanalyse

Rederiet som svarte at pensjonsordningene fra 67 år som de har utover pensjonstrygden for sjømenn, og utover det som følger av eventuell tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, er en innskuddspensjonsordning og en lukket ytelsespensjonsordning, oppga at ordningene har 5 prosent innskudd både for lønn mellom 1 og 6 G og for lønn mellom 6 og 12 G. Det er ikke gitt opplysninger om den lukkede ytelsesordningen.

Rederiene som oppga at pensjonsordningen fra 67 år som de har utover pensjonstrygden for sjømenn og utover det som følger av eventuell tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning, er en ytelsespensjonsordning, ble bedt om å oppgi hva årlig pensjon skal utgjøre i prosent av lønn, fratrukket pensjonstrygd for sjømenn. Bare fire rederier besvarte dette spørsmålet, to av rederiene svarte 0 prosent og to svarte 60 prosent. De to rederiene som svarte 60 prosent er begge med Norges Rederiforbunds tariffavtale for ansatte på flyttbare innretninger og har til sammen vel 900 ansatte. Rederier som er med i den aktuelle tariffavtalen har imidlertid en 60 prosent ytelsesordning som en del av avtalen, så dette kan ikke betraktes som pensjon fra 67 år utover pensjonstrygden og tariffavtale slik det var spurt om.

4.2.3 Pensjonsordninger utover sjømannstrygden og eventuell tariffavtale eller anbefalt pensjonsordning som gir pensjon før 60 år

Ett rederi som har 11 ansatte og som er tilknyttet en annen arbeidsgiverforening enn de navngitte, oppga at det har pensjonsordning utover pensjonstrygden for sjømenn som gir pensjon før 60 år. Rederiet har imidlertid ikke besvart spørsmål om utforming av denne ordningen.

Til forsiden