NOU 2014: 17

Pensjonsordning for arbeidstakere til sjøs

Til innholdsfortegnelse

2 Utvalgets mandat, sammensetning og arbeid

2.1 Bakgrunn og mandat

I Ot.prp. nr. 37 (2008–2009) Om lov om endringer i folketrygdloven (ny alderspensjon) ble det varslet at det som følge av pensjonsreformen ville være nødvendig å se nærmere på lov om pensjonstrygd for sjømenn. I avsnitt 1.4.7 i proposisjonen heter det:

«Innføringen av fleksibel alderpensjon i folketrygden fra 1. januar 2011 nødvendiggjør tilpasninger i de lovfestede pensjonsordningene for sjømenn og fiskere. Begge ordningene gir i dag pensjon fra fylte 60 år og er tilpasset folketrygdens alderspensjon fra fylte 67 år. Departementet vil vurdere tilpasningene i samråd med redernes, sjømennenes og fiskernes organisasjoner, og vil deretter fremme forslag til endringer i de aktuelle lovene.»

Ved kongelig resolusjon av 19. april 2013 ble det nedsatt et utvalg med følgende mandat:

«1. Bakgrunn
Ved lov 5. juni 2009 nr. 32 ble det vedtatt nye regler om alderspensjon i folketrygden. Det ble blant annet innført regler om alleårsopptjening, levealdersjustering og fleksibelt uttak av alderspensjonen. Det ble også innført nye regler om regulering av pensjonene. Levealdersjustering, fleksibelt uttak og nye reguleringsprinsipper ble innført fra 1. januar 2011, mens nye opptjeningsregler fases gradvis inn for personer født i 1954 og senere.
Med virkning fra 1. januar 2011 ble det innført samme regulering av sjømannspensjon som alderspensjon i folketrygden, jf. lov 17. desember 2010 nr. 77 og Prop. 18 L (2010–2011). Endringen skulle bidra til at nødvendige tilpasninger i pensjonsordningen for sjømenn var på plass når endringene i reglene for alderspensjon i folketrygden trådte i kraft fra 1. januar 2011. Arbeidsdepartementet varslet samtidig at det på lengre sikt skal foretas en bredere gjennomgang av pensjonsordningen for sjømenn i samråd med partene, med sikte på å finne fram til en varig løsning for pensjonstrygden for sjømenn tilpasset prinsippene i pensjonsreformen.
2. Kartlegging
Utvalget skal kartlegge og beskrive pensjonsrettighetene til arbeidstakere som er omfattet av lov om pensjonstrygd for sjømenn. Kartleggingen skal omfatte pensjonsrettigheter arbeidstakerne har i tillegg til folketrygden.
De aktuelle arbeidstakerne omfattes av ulike tariffavtaler. Utvalget bes beskrive likheter og ulikheter i de tariffestede pensjonsordningene knyttet til hvem som er omfattet av ordningen, hvilke ytelser ordningene har, kompensasjonsgrad, pensjonsalder, uttaksalder og ytelsenes varighet.
Utvalget bes beskrive hvordan de ulike pensjonsytelsene finansieres i dag. Utvalget bes beskrive finansieringssystemet i Pensjonstrygden for sjømenn.
Utvalget skal kartlegge rekkevidden og betydningen av ILO-konvensjon nr. 71/1946 om pensjoner til sjømenn som Norge er bundet av.
Utvalget bes vurdere om det er andre relevante forhold som bør kartlegges.
3. Vurderinger
Pensjonstrygden for sjømenn er i dag en lovfestet tidligpensjonsordning fra 60 til 67 år som finansieres løpende av næringen (arbeidstakere og rederier) gjennom et utligningsprinsipp og med statlig garanti. Ordningen skiller seg dermed fra andre supplerende ordninger for arbeidstakere i privat sektor. I tillegg er det opprettet ulike pensjonsordinger med grunnlag i tariffavtale. Med utgangspunkt i utvalgets kartlegging og endringene som er gjort i folketrygdens alderspensjon, bes utvalget vurdere ulike alternativer for supplerende pensjonsløsning for arbeidstakere som i dag er omfattet av pensjonstrygden for sjømenn.
Ved vurderingen av tilpasninger av pensjonsordningen bes utvalget legge til grunn at prinsippene for ny alderspensjon i folketrygden skal være førende. Det vil si at alternative pensjonsløsninger skal ha som utgangspunkt alleårsopptjening, levealdersjustering og nøytralt fleksibelt uttak av pensjonene. Det skal også utredes alternativer for nivået på ytelsen og nedre og øvre aldersgrense for uttak.
Utvalget bes videre utrede overgang til en pensjonsløsning som følger pensjonslovgivningen i privat sektor. I den sammenheng skal utvalget utrede hvilke overgangsordninger som kan være aktuelle ved en slik omlegging.
Utvalget skal på bakgrunn av disse vurderingene komme med forslag til varig supplerende pensjonsløsning for dem som er omfattet av lov om pensjonstrygd for sjømenn.
Utvalgets forslag bør ikke komme i konflikt med forpliktelsene som følger av internasjonale avtaler.
Utvalget skal utrede de økonomiske og administrative konsekvensene av de ulike alternativene til varig pensjonsløsning.
4. Frist
Utvalget skal levere sin rapport til Arbeidsdepartementet innen 1. juli 2014.»

Utvalgets arbeid ble forsinket blant annet som følge av en omfattende datateknisk omlegging hos Pensjonstrygden for sjømenn, hvilket forårsaket sene leveranser av statistisk materiale og beregninger. På denne bakgrunn ba utvalget i brev av 21. mai 2014 om at leveringsfristen ble forlenget til 31. desember 2014. Dette ble innvilget ved Arbeids- og sosialdepartementets brev av 16. juni 2014.

2.2 Utvalgets sammensetning

Åtte av utvalgets 15 medlemmer er oppnevnt etter forslag fra arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner i sjøfartsnæringen. De øvrige sju utvalgsmedlemmene er oppnevnt på grunnlag av sin faglige og personlige kompetanse.

Utvalget fikk følgende sammensetning:

  • Daglig leder Sissel Rødevand, Actecan (utvalgsleder)

  • Pensjonist Tor Arnulf Andersen

  • Advokat og forhandlingssjef Hege-Merethe Bengtsson, Det norske maskinistforbund

  • Saksbehandler Bjørg Borger, Norsk Sjømannsforbund

  • Seniorrådgiver Hege Bunkholt Elstrand, Finanstilsynet

  • Arbeidsråd Jacob Hanssen, Den norske EU-delegasjonen i Brussel

  • Seniorrådgiver Lars Fjell Hansson, Finansdepartementet

  • Adm. direktør Siri Hatland, Fraktefartøyenes Rederiforening

  • Daglig leder Jon Hippe, FAFO

  • Forbundssekretær Gro Losvik, Industri Energi

  • Advokat Birger Mordt, Norsk Sjøoffisersforbund

  • Konsulent Hilde Olsen

  • Valgt organisasjonssekretær Øyvind Olsen, SAFE

  • Forhandlingssjef/advokat Pål Tangen, Norges Rederiforbund

  • Ass. direktør Klaus Værnø, NHO Sjøfart

I løpet av utvalgets arbeid har Klaus Værnø endret arbeidssted fra NHO Sjøfart til Norwegian Hull Club. Jacob Hanssen har etter endt periode som arbeidsråd i Brussel gått tilbake til sin stilling som avdelingsdirektør i Arbeids- og sosialdepartementet. Lars Fjell Hansson har blitt utredningsleder i Finansdepartementet. Hege-Merethe Bengtsson har blitt generalsekretær i Det norske maskinistforbund.

Utvalget har hatt et sekretariat som i hele eller deler av perioden har bestått av seniorrådgiver Ingrid Andresen i Arbeids- og sosialdepartementet (ledet sekretariatet til februar 2014), underdirektør Erik Dæhli i Arbeids- og sosialdepartementet (ledet sekretariatet fra mars 2014), avdelingsdirektør Lars R. Bærøe i Arbeids- og sosialdepartementet, seniorrådgiver Silje Aslaksen i Arbeids- og sosialdepartementet og fagsjef Hanne Willoch i Pensjonstrygden for sjømenn.

2.3 Utvalgets arbeid

Utvalget har i løpet av perioden avholdt atten møter, sju møter i 2013, hvorav ett todagersmøte, og elleve møter i 2014. Utvalgets innstilling ble avgitt 17. desember 2014.

Som vist under punkt 2.2, har utvalget vært bredt sammensatt, med hele 15 medlemmer med forskjellig bakgrunn og erfaring. Utvalgsmedlemmene fra sjøfartsnæringen, representanter fra både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden, har utgjort flertallet av utvalgets medlemmer.

Nedenfor gis en oversikt over de representerte organisasjonene:

  • NHO Sjøfart er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for rundt 30 rederier som opererer om lag 400 skip med 5 200 fast ansatte sjøfolk i innenriks sjøfart. Rederiene opererer hurtigruteskip, lasteskip, ferjer, hurtigbåter, slepebåter, skoleskip og redningsskøyter. Sjøfolkene er i det alt vesentligste omfattet av pensjonstrygden for sjømenn. Organisasjonen er tilknyttet NHO.

  • Det norske maskinistforbund (DNMF) er et partipolitisk uavhengig fagforbund tilsluttet Unio. DNMF har vel 6 500 medlemmer innen maritime og tekniske yrker, sjø- og landansatte i offentlig og privat sektor. DNMFs medlemmer jobber hovedsakelig innenfor internasjonal og innenriks skipsfart samt olje- og gassutvinning.

  • SAFE er en arbeidstakerorganisasjon tilsluttet YS. Organisasjonen ble dannet av arbeidstakerne på faste og flytende enheter innen olje- og energisektoren på norsk sokkel på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet, under navnet Oljearbeidernes fellessammenslutning (OFS). Organisasjonen, som har om lag 12 000 medlemmer, har i dag tariffavtaler for operatøransatte, forpleiningsansatte, borebedriftansatte, brønnserviceansatte og ansatte innen stillas og vedlikehold.

  • Norges Rederiforbund (NR) er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for over 160 norsktilknyttede bedrifter innen skipsfart og offshore entreprenørvirksomhet. Med 1 800 skip og rigger over hele verden representerer NRs medlemmer Norges mest internasjonale næring, og de sysselsetter over 55 000 sjøfolk og offshorearbeidere fra mer enn 50 forskjellige nasjoner. Medlemsbedriftene i NR sysselsetter om lag 2/3 av medlemmene i pensjonstrygden for sjømenn.

  • Fraktefartøyenes Rederiforening (FR) er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for om lag 250 fartøy, hovedsakelig engasjert i godstransport langs kysten. Rederiene er hjemmehørende langs hele kysten og betjener kystnæringene og norsk næringsliv. Næringen sysselsetter i overkant av 2 500 sjøfolk, hvorav de fleste er omfattet av pensjonstrygden for sjømenn.

  • Norsk Sjømannsforbund (NSF) har tariffavtaler for dekk-, maskin- og cateringansatte i innenriks- og utenriksfart, for radiooffiserer, elektrikere, stuerter/forpleiningssjefer og for havfiskeflåten. NSF er også forhandlingspart i en rekke internasjonale tariffavtaler for norske og utenlandske sjøfolk på skip i Norsk Internasjonalt Skipsregister og på skip under bekvemmelighetsflagg. Norsk Sjømannsforbund har litt over 10 500 medlemmer, hvorav om lag 85 prosent er yrkesaktive medlemmer.

  • Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF) er den største organisasjonen for ledende maritimt personell i Norge, med over 8 000 medlemmer. En svært stor andel av norske skipsførere og styrmenn står samlet i NSOF.

  • Industri Energi organiserer medlemmer innen olje- og gassindustrien, farmasøytisk industri, aluminium og andre kjemiske og metallproduserende industrier, miljøbedrifter, vaskerier, renserier, plastbedrifter, fiskefôr- og fiskemelbedrifter, møbel- og annen treindustri, og en rekke andre bransjer. Industri Energi er et fritt og uavhengig LO-forbund, med 60 000 medlemmer.

Utvalget har fått bistand med data og beregninger mv. fra Pensjonstrygden for sjømenn og fra deres aktuar, Aktuarfirmaet Lillevold & Partners AS. Arbeids- og velferdsdirektoratet har også bistått med beregninger.

Proba Samfunnsanalyse har på oppdrag fra utvalget gjennomført en spørreundersøkelse blant rederiene om hvilke pensjonsordninger de har, utover pensjonstrygden for sjømenn og utover eventuelle tariffavtalebaserte pensjonsordninger.

Eksterne foredragholdere har gitt utvalget verdifull informasjon. Blant annet har en representant for Pensjonstrygden for sjømenn foredratt om pensjonsordningen. Ansatte i Arbeids- og sosialdepartementet har holdt foredrag om historikken til pensjonstrygden for sjømenn, pensjonsreformen, om pensjonstrygden for fiskere, om særaldersgrenser og om hvilke forpliktelser Norge har påtatt seg gjennom ratifiseringen av ILO-konvensjon nr. 71. Representanter fra Fellesordningen for AFP og fra Arntzen deBesche har holdt foredrag om AFP i privat sektor. Fra en representant fra Norsk Sjømannsforbund har utvalget fått et foredrag om tariffavtalebaserte tjenestepensjonsordninger for sjømenn. Fra Proba Samfunnsanalyse har utvalget fått en orientering om funnene i en spørreundersøkelse de har gjennomført. Ansatte i Aktuarfirmaet Lillevold & Partners AS har presentert sine beregninger for utvalget.

I tillegg har flere medlemmer i utvalget og sekretariatet holdt presentasjoner av utvalgte temaer.

2.4 Fortolkning av mandatet

Det må anses å ligge utenfor utvalgets mandat å foreta en generell konkurranserettslig vurdering av ulike måter å organisere en ny pensjonsløsning for sjømenn.

Det gjeldende regelverket om offentlige anskaffelser er en kombinasjon av EU/EØS-rett og nasjonal rett. EU/EØS-retten er grunnlaget for de nasjonale reglene. Disse reglene må antas i enkelte situasjoner å kunne utløse krav om konkurranseutsetting når det i offentlig regi etableres pensjonsordninger for en større eller mindre gruppe. Utvalgets mandat har som nevnt ikke gitt foranledning til å gå dypere inn i denne problematikken. Utvalget nøyer seg derfor med å påpeke at anskaffelsesregelverket kan spille inn ved etableringen av en ny pensjonsordning for sjøfolk.

I lys av at utvalgets anbefaling er at den fremtidige pensjonsordningen administreres av den allerede eksisterende Pensjonstrygden for sjømenn, antas det imidlertid å være mindre risiko for at de foreslåtte regelendringene skulle utløse krav om konkurranseutsetting.

Til forsiden