Ot.prp. nr. 36 (2007-2008)

Om lov om endringer i lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond mv. (regler om spesialfond)

Til innholdsfortegnelse

19 Tilsyn

19.1 Gjeldende rett

Kredittilsynet skal føre tilsyn med at verdipapirfondsforvaltning foregår i samsvar med verdipapirfondloven og vedtektene for de enkelte fond, jf. lov 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet for kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel mv. (kredittilsynsloven) § 1 nr. 16 og § 2 første ledd, smh. verdipapirfondloven § 8–2. Kredittilsynet fører løpende tilsyn med forvaltningsselskapene og deres virksomhet, samt med depottmottaker for verdipapirfond.

Forvaltningsselskap for verdipapirfond plikter når som helst å gi Kredittilsynet innsyn i sine protokoller, registrerte regnskapsopplysninger, regnskapsmateriale, bøker, dokumenter og beholdninger av enhver art. De plikter også å gi Kredittilsynet alle opplysninger som det måtte finne påkrevd. Det samme gjelder for depotmottakere, jf. verdipapirfondloven § 8–2 annet ledd første og annet punktum. Kredittilsynet kan også kalle sammen styret i forvaltningsselskap og depotmottaker og har rett til å være representert på andelseiernes valgmøter, jf. verdipapirfondloven § 8–2 annet ledd siste punktum.

Ved risiko for at kapitalkravene for forvaltningsselskap ikke vil kunne oppfylles, eller dersom det inntreffer andre forhold som kan innebære stor risiko knyttet til driften av forvaltningsselskapet, skal foretaket straks gi Kredittilsynet melding om det, jf. verdipapirfondloven § 8–2 tredje ledd. Skifte av leder og styremedlemmer skal det også gis opplysning om, jf. bestemmelsens siste ledd.

Verdipapirfondloven § 8–2 suppleres av relevante bestemmelser i kredittilsynsloven. Det er her særlig grunn til å nevne at Kredittilsynet kan pålegge forvaltningsselskaper og depotmottakere å innrette sin internkontroll etter de bestemmelser tilsynet fastsetter og kreve at oppgaver og opplysninger sendes inn på den måten Kredittilsynet bestemmer, jf. § 4 nr. 2 og 3, og retten Kredittilsynet har til å gjøre de undersøkelser om tilsynssubjektenes stilling og virksomhet som tilsynet finner nødvendig, jf. § 3 annet ledd første punktum.

Kredittilsynet mottar informasjon om forvaltningsselskapene og fondene hvert kvartal, jf. rundskriv 11/2004 om ny kvartalsoppgave med veiledning for forvaltningsselskap for verdipapirfond. Kvartalsoppgaven innhentes med hjemmel i kredittilsynsloven § 4 nr. 3, jf. § 1 nr. 13 og 16. Kredittilsynet mottar informasjon om forvaltningsselskapet, om fondenes plasseringer og eventuelle innrapporterte overskridelser.

Kvartalsoppgaven om forvaltningsselskapet inneholder opplysninger om hvem som er ansatt, om det er nye aksjonærer, resultatregnskapet og egenkapital. Kredittilsynet mottar også informasjon om ansvarlig kapital slik at Kredittilsynet kan kontrollere at kravet til forvaltningsselskapets kapital er overholdt, jf. verdipapirfondloven § 2–3. Det skal framgå om tilsynsmyndigheten har gitt samtykke til at fondene samlet kan eie mer enn ti prosent av aksjekapitalen eller den stemmeberettigende kapitalen i ett selskap, jf. verdipapirfondloven § 4–9 annet ledd.

I oppgaven over fondene skal det blant annet tas inn opplysninger om fondstypen, eksempelvis om det er rentefond eller aksjefond, forvaltningskapitalen i fondet, transaksjonsvolumet, antall andelseiere, plasseringer i underfond og om det kan investeres i derivater og om plasseringene i fondet har skjedd i henhold til verdipapirfondloven og vedtekter. Dersom det foreligger brudd på plasseringsbestemmelsene, skal det gis opplysninger om hvilke(n) bestemmelse(r) som er overtrådt, bruddets omfang og varigheten av bruddet.

Kredittilsynet benytter kvartalsoppgavene blant annet til å kontrollere at plasseringsbestemmelsene overholdes. Informasjonen benyttes også for å vurdere om det skal foretas stedlig tilsyn i foretaket. Informasjon om forvaltningskapital og andelseiere i de ulike fondene benyttes også i den pressemelding om fondene og forvaltningsselskapene som Kredittilsynet offentliggjør kvartalsvis.

Tilsyn med utenlandsk forvaltningsselskap med hovedsete i annen EØS-stat som tilfredsstiller kravene i verdipapirfondloven § 2–12 (UCITS-foretak), er regulert i verdipapirfondloven kap. 9. Tilsyn med utenlandske depotmottakere og forvaltningsselskaper føres for øvrig med hjemmel i kredittilsynsloven, jf. dens § 1 tredje ledd, og avtaler om tilsynssamarbeid.

Kredittilsynet kan gi forvaltningsselskap for verdipapirfond pålegg om retting, jf. verdipapirfondloven § 2–8. Bestemmelsen lyder som følger:

«§ 2–8. Pålegg om retting

Tilsynsmyndigheten kan gi forvaltningsselskap for verdipapirfond pålegg om retting dersom selskapet ikke har overholdt sine plikter i henhold til bestemmelse gitt i eller i medhold av lov, eller har handlet i strid med konsesjonsvilkår. Det samme gjelder dersom institusjonens organer ikke har overholdt selskapets eller fondenes vedtekter, eller egne interne retningslinjer fastsatt etter bestemmelser gitt i eller i medhold av lov. Pålegg kan også gis for å hindre framtidig handlemåte som vil være i strid med første og annet punktum.

Tilsynsmyndigheten kan gi forvaltningsselskap for verdipapirfond pålegg om retting dersom selskapets ledelse eller styre ikke løpende oppfyller kravene til hederlig vandel og erfaring som fastsatt i eller i medhold av § 2–2 første ledd nr. 1 og fjerde ledd.

Første og annet ledd gjelder tilsvarende dersom Kredittilsynet underrettes av tilsynsmyndigheter i annen EØS-stat om at et norsk forvaltningsselskap for verdipapirfond har overtrådt regler som gjelder for foretakets virksomhet i vedkommende land. Kredittilsynet skal i tilfelle underrette vedkommende myndighet om hvilke pålegg som blir gitt.

Dersom en aksjeeier ikke har gitt melding til tilsynsmyndigheten etter § 2–4 første og annet ledd eller har ervervet aksjer i strid med disse bestemmelsene, kan tilsynsmyndigheten gi pålegg om at stemmerettighetene til aksjene ikke kan utøves.»

Kredittilsynets kompetanse til å kalle tilbake tillatelse til å drive verdipapirfondsforvaltning er regulert i verdipapirfondloven § 2–9. Bestemmelsen lyder som følger:

«§ 2–9. Tilbakekall og bortfall av tillatelse

Tillatelse etter § 2–1 første ledd faller bort dersom forvaltningsselskapet kommer under konkurs- eller offentlig akkordforhandling.

Tilsynsmyndigheten kan kalle tilbake tillatelse til å drive verdipapirfondsforvaltning dersom forvaltningsselskapet:

  1. ikke gjør bruk av tillatelsen innen tolv måneder, gir uttrykkelig avkall på tillatelsen eller har opphørt å drive verdipapirfondsforvaltning i mer enn seks måneder,

  2. har fått tillatelsen ved hjelp av uriktige opplysninger eller andre uregelmessigheter,

  3. ikke lenger oppfyller de vilkår som ble stilt for tillatelsen,

  4. foretar alvorlige eller systematiske overtredelser av bestemmelser gitt i eller i medhold av lov,

  5. gjør seg skyldig i mislige forhold som gir grunn til å frykte at en fortsettelse av virksomheten kan skade allmenne interesser, eller

  6. ikke etterkommer pålegg gitt i medhold av § 2–8.

Når tillatelse etter § 2–1 bortfaller eller blir kalt tilbake, skal verdipapirfond som selskapet forvalter avvikles eller overføres til annet forvaltningsselskap etter regler fastsatt av departementet.

Dersom tillatelsen til et forvaltningsselskap for verdipapirfond som driver virksomhet i en annen EØS-stat bortfaller eller blir kalt tilbake, skal vedkommende myndigheter i vertsstaten underrettes.»

19.2 Kredittilsynets forslag

Kredittilsynet foreslår ingen endringer i verdipapirfondloven § 8–2. Dette er begrunnet med at Kredittilsynet ikke ser at det er behov for å utelukke spesialfond fra hele eller deler av denne bestemmelsen.

Når det gjelder forvaltningsselskapets plikt til løpende rapportering til Kredittilsynet, skriver Kredittilsynet følgende, jf. høringsnotatet side 101 og 102:

«Det er foreslått at spesialfondene ikke underlegges verdipapirfondlovens krav til risikospredning og plasseringsbestemmelser, jf. foreslått ny § 10–3 og § 10–4. Det er foreslått at spesialfondene isteden skal angi strategi, risikorammer og retningslinjer for hvordan risikoen styres, jf. ny vpfl. § 3–3 nr. 4 i § 10–4 nr. 2. Kredittilsynet ser det som viktig informasjon til Kredittilsynet at spesialfondene rapporterer om eventuelle brudd på risikorammer, omfanget og årsaken til bruddet, samt at foretaket skal vurdere om det er behov for å iverksette tiltak, herunder innføre rutiner for å hindre at bruddene gjentar seg.

Kredittilsynet har foreslått at vpfl. § 4–11 ikke skal gjelde for spesialfond for så vidt gjelder lån og salg av finansielle instrumenter fondet ikke eier, jf. punkt 7.3.3 og foreslått ny § 10–4 nr. 5. Det er dessuten foreslått at derivatforskriften § 2 første ledd ikke får anvendelse på spesialfond, se forslag til endring av derivatforskriften punkt 13.1. Også brudd på spesialfondets fastsatte rammer for lån, shortsalg og total eksponering knyttet til derivater bør rapporteres i kvartalsoppgaven til Kredittilsynet.

Også spesialfond skal dermed sende inn kvartalsoppgave til Kredittilsynet, slik Kredittilsynet ser det. Informasjonen som skal gis om forvaltningsselskapet etter gjeldende kvartalsoppgave bør antagelig gjelde i sin helhet for forvaltningsselskap for spesialfond. Informasjonen som skal gis etter gjeldende kvartalsoppgave for hvert av fondene må imidlertid tilpasses spesialfond. Nye informasjonskrav må inntas, jf. ovenfor, og noen informasjonskrav må tas ut slik at det blir en hensiktsmessig rapport til Kredittilsynet. Kredittilsynet vil vurdere hva det er hensiktmessig at forvaltningsselskapene skal rapportere om spesialfond til Kredittilsynet etter at en lovendring eventuelt trer i kraft.

Det vises dessuten til at forvaltningsselskapet umiddelbart skal rapportere vesentlige brudd på overholdelse av strategi, risikorammer og styring av risiko, jf. vpfl. § 8–2 tredje ledd om at foretaket straks skal gi melding til tilsynsmyndigheten blant annet dersom det inntreffer andre forhold som kan innebære stor risiko knyttet til driften av foretaket.»

Kredittilsynet foreslår ingen endringer i verdipapirfondloven § 2–8 om pålegg om retting. Kredittilsynet legger til grunn at det kan gis pålegg om retting dersom det blant annet er klart at fondenes vedtekter, herunder rammene for fondets risiko eller interne retningslinjer ikke er overholdt, og ser ikke noe behov for å foreslå endringer. Dette fremgår på s. 108 i høringsnotatet.

Kredittilsynet har heller ikke funnet at det er behov for særlig regler for tilkakekall av tillatelse etter verdipapirfondloven § 2–9.

19.3 Høringsinstansenes merknader

Ingen av høringsinstansene har merknader til Kredittilsynets forslag på dette punkt.

19.4 Departementets vurdering

Etter departementets vurdering gir gjeldende rett i det alt vesentlige et tilstrekkelig rammeverk for å føre tilsyn med forvaltningsselskap og depotmottaker for spesialfond. I forhold til spesialfond vil departementet også særlig understreke det tilsyns- og kontrollansvar som vil påhvile depotmottaker og revisor, jf. også nærmere omtale i kapittel 14 og 15.

Kredittilsynet har funnet grunn til å foreslå særskilt regulering på ett punkt. Det gjelder i forhold til kontroll med overholdelse av de vedtektsfestede rammene for investeringsområde, strategi, risiko og styring av risiko, jf. omtale i kapittel 16. Denne kontrollen erstatter sentrale krav til forvaltning av verdipapirfond. Etter Finansdepartementets vurdering er det viktig at det legges best mulig til rette for tilsyn med at de vedtektsfestede rammene overholdes. Departementet kan heller ikke se at forvaltningsselskapene har noen beskyttelsesverdig interesse i å kunne unnlate å innrapportere slike brudd. Departementet slutter seg derfor til Kredittilsynets forslag på dette punkt, jf. forslaget § 8–2 nytt femte ledd.

Departementet deler Kredittilsynets vurdering når det gjelder bestemmelsen i verdipapirfondloven § 2–8 om pålegg om retting. Det vises her også til at unnlatelse av å etterkomme pålegg fra Kredittilsynet, herunder pålegg om retting av brudd på vedtektenes rammer for investeringsområde, strategi, risiko og styring av risiko kan føre til at forvaltningsselskapets tillatelse blir kalt tilbake, jf. verdipapirfondloven § 2–9 annet ledd nr. 6.

Departementet har vurdert om det er grunn til å innføre adgang til å kalle tilbake tillatelse dersom det foreligger brudd på spesialfonds vedtekter vedrørende investeringsområde, strategi, risiko og styring av risiko, jf. forslaget § 3–3 nytt annet ledd. Etter departementets syn bør det i lovteksten presiseres at alvorlige eller systematiske brudd på fondenes vedtekter vil kunne danne grunnlag for tilbakekall av forvaltningsselskapets tillatelse. Presiseringen bør gjelde i forhold til verdipapirfond generelt, men antas å ville ha særskilt betydning for spesialfond. Det vises i den sammenheng til betydningen av spesialfonds vedtekter som en ramme for fondets virksomhet. Det vises til forslaget til endring av § 2–9 annet ledd nr. 4.

Til forsiden