Ot.prp. nr. 53 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om ­omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (opphevelse av forbudet mot privat innførsel av ­alkoholholdig drikk)

Til innholdsfortegnelse

13 Økonomiske og administrative konsekvenser

13.1 Konsekvenser for forvaltningen

Endringene vil ha enkelte økonomiske konsekvenser for sentral forvaltning. Kostnadene er knyttet til oppfølging og tilsyn med utleverere av alkoholholdig drikk og mer generelle informasjonstiltak.

De økonomiske konsekvensene vil være avhengige av i hvilket omfang ordningen blir benyttet. Helse- og omsorgsdepartementet legger til grunn at omfanget av privatimport i Sverige og Finland er en god indikator, men vil samtidig påpeke at det er knyttet usikkerhet til dette. Omfanget av privatimport i Sverige og Finland er relativt lite. En forklaring er at avgifter og fraktkostnader fører til at privatimport ikke gir forbrukerne billigere alkoholholdig drikk.

Privatimport gjennom Vinmonopolet er i dag tillatt, men omfanget av importen er relativt beskjeden. I følge Vinmonopolet har vi ikke indikasjoner på at det er mulig for privatkunder å oppnå billigere speditørtjenester på egen hånd, men dette kan endre seg når privatimport blir tillatt for alle produkter og derfor kan få et større omfang. Som følge av at dagens ordning for privatimport gjennom Vinmonopolet er begrenset til produkter som ikke finnes i eksisterende produktutvalg, vil Vinmonopolets erfaringer med kundegruppe, omfang og transportvilkår ikke være representativ for situasjonen når adgangen til privatimport utvides til å omfatte alle produkter. Det legges likevel til grunn at omfanget av privatimport vil bli relativt lite.

Det må opprettes et system for registrering og egenerklæring. Et slikt system kan gjøres enkelt ved at Helsedirektoratet gis ansvaret for å motta registreringene og sørge for arkivering som gir tilstrekkelig oversikt over utleverere til å foreta oppfølging og tilsyn. Systemet må kunne tilpasses pågangen av virksomheter som ønsker å registrere seg som utleverere. I tillegg til oppstartskostnader, vil det bli utgifter til oppfølging av utleveringsvirksomhetenes internkontrollsystem, øvrig tilsyn med utleverere og reaksjoner på regelbrudd.

Det er videre nødvendig å sette av ressurser til å følge opp og forhindre etablering av nye ordninger i strid med detaljomsetningsmonopolet. Det er avgjørende at bransjen/potensielle utleverere av alkoholholdig drikk blir tilstrekkelig informert om det nye regelverket. For å unngå at det etableres ulovlige innførselskanaler, kan det den første tiden være nødvendig med informasjonstiltak som særlig retter seg mot alkoholbransjen og potensielle utleverere, men også mot allmennheten.

Det er ønskelig å ha god oversikt over omfanget av privatimport. Det er foreslått at Sirus gis hjemmel til å be utleverere om opplysninger til statistiske formål. Helse- og omsorgsdepartementet legger til grunn at disse opplysningene kan behandles innenfor gjeldene økonomiske rammer.

Helsedirektoratet bruker i dag en 20 prosent-stilling på behandling av søknader om innførsel av alkoholdrikker som arv, gave, flyttegods og reisegods. Disse ressursene vil bli frigjort med forslaget om å oppheve kravet om tillatelse til slik innførsel. I tillegg vil privatpersoner som importerer unngå arbeidet med å gjennomføre en slik søknadsprosess. Arbeidet med disse søknadene vil falle bort med det nye forslaget.

Det er stor grad av usikkerhet knyttet til kostnadene ved å føre kontroll og tilsyn med privatimportordningen generelt og med utleverere av alkoholholdig drikk samt behov for og kostnader ved informasjonstiltak. Departementet anslår at ressursbehovet vil være i størrelsesorden ett årsverk i tillegg til kostnader til informasjonstiltak. Dersom kostnadene blir større enn antatt her, kan det være aktuelt å innføre et registreringsgebyr.

Det antas at toll- og avgiftsetatens kostnader som følge av opphevelse av forbudet mot privatimport av alkoholholdig drikk vil være av beskjeden art, men kostnadene vil bl.a. avhenge av i hvilken grad ordningen blir brukt. Det må påregnes noen kostnader til en systemendring av det elektroniske fortollingssystemet TVINN slik at tolldeklarasjoner avvises umiddelbart i TVINN dersom mottaker er under 18 år og tas ut til manuell kontroll hvis mottaker er mellom 18 og 20 år.

Da en opphevelse av forbudet mot privatimport av alkoholholdig drikk ikke antas å medføre vesentlig større kontrollmessige utfordringer (tilsyn) for toll- og avgiftsetaten, antas heller ikke større kontrollkostnader.

Endringene vil ikke ha vesentlig betydning for fylkeskommunalt eller kommunalt nivå.

13.2 Konsekvenser for næringslivet

Endringene vil ikke ha vesentlig betydning for næringslivet. Det foreslås ingen gebyrer knyttet til registreringsplikten for utleverere. Det vil imidlertid kunne påløpe kostnader til opprettelse og vedlikehold av et internkontrollsystem for de som ikke har et slikt system allerede, herunder opplæring av de ansatte.

Det antas at forslaget ikke vil ha større konsekvenser for dagligvarehandelen og bryggerinæringen, jf. kapittel 4.4.

Posten uttaler at utlevering ved privatimport vil føre med seg ekstrakostnader som Posten må få dekket, for eksempel gjennom en utleveringsavgift.

13.3 Konsekvenser for Vinmonopolet

I og med at privatimport i stor grad antas å bli både dyrere og mer tungvint enn å kjøpe den alkoholholdige drikken på Vinmonopolet, antas at Vinmonopolet fortsatt vil være hovedsalgskilden til private i Norge. Departementet antar at den alt overveiende delen av den alkoholsterke drikken som kjøpes av beboere i Norge, fortsatt vil kjøpes på Vinmonopolet.

Privatimport gjennom Vinmonopolet vil fortsatt være mulig etter opphevelsen av privatimportforbudet. Vinmonopolet legger selv til grunn at privatimport etter bestilling fra kunder for produkter som ikke finnes i produktutvalget, er en naturlig del av Vinmonopolets kundeservice. Vinmonopolet uttaler at konkurranse om det legale markedet for privatimport for produkter som ikke finnes i produktutvalget, kan håndteres internt i Vinmonopolet i form av tiltak som blant annet sikrer at privatimport i regi av Vinmonopolet er konkurransedyktig og at det finnes brukervennlig informasjon om bestilling og kostnader på Vinmonopolets nettsider.

13.4 Øvrige konsekvenser

Det forventes ingen konsekvenser for befolkningens helse eller andre skadevirkninger av alkoholbruk (vold etc.), ettersom det er grunn til å tro at ordningen med privatimport i liten eller ingen grad vil øke totalkonsumet av alkohol og derigjennom gi økte skadevirkninger. Helse- og omsorgsdepartementet legger til grunn at regelverket for privatimport, innenfor det foreslåtte systemet, vil hånd­heves strengt for å unngå at mindreårige får økt tilgang på alkohol.

Til forsiden