Ot.prp. nr. 53 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om ­omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (opphevelse av forbudet mot privat innførsel av ­alkoholholdig drikk)

Til innholdsfortegnelse

Forslag til lov om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av ­alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven)

I

I lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. gjøres følgende endringer:

§ 1-5 tredje ledd første punktum skal lyde:

Den som selger, utleverer eller skjenker alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer, må ha fylt 20 år, og den som selger, utleverer eller skjenker annen alkoholholdig drikk, må ha fylt 18 år.

§ 1-14 første ledd skal lyde:

Departementet kan gi forskrifter om plikt for bevillingshaver, densom utleverer alkoholholdig drikk ved privat innførsel og den som driver engrossalg til å avgi opplysninger til statistiske formål.

§ 2-1 annet ledd og nytt tredje ledd skal lyde:

Etter forskrifter gitt av departementet kan alkoholholdig drikk likevel innføres av AS Vinmonopolet uten bevilling som nevnt i første ledd. Uten slik bevilling kan alkoholholdig drikk også innføres av fremmede makters representasjoner i Norge for tjenestebruk, når det skjer avgiftsfritt eller etter forskrifter gitt av departementet.

Alkoholholdig drikk kan innføres frautlandet av privatpersoner til personlig bruk (privat innførsel) utenbevilling som nevnt i første ledd. Departementet kan iforskrift fastsette nærmere krav som må væreoppfylt for at innførselen skal anses å væreprivat innførsel.

Ny § 2-4 skal lyde:

§ 2-4 Krav til den som utleverer alkoholholdig drikkved privat innførsel

Virksomheter kan bare utlevere alkoholholdig drikktil privatpersoner som innfører alkoholholdig drikk tilpersonlig bruk dersom virksomheten er registrert som utleverer avalkoholholdig drikk ved privat innførsel hos Helsedirektoratet.

Departementet kan i forskrift fastsette ytterligere kravfor å sikre en forsvarlig utlevering av alkoholdig drikkved privat innførsel og for å sikre at virksomhetersom foretar slik utlevering opptrer i samsvar med bestemmelser fastsatti eller i medhold av loven her eller annen lovgivning som har sammenhengmed formålene bak loven her.

Helsedirektoratet kan vedta å nekte ellertrekke tilbake en registrering dersom virksomheten ikke oppfyllersine forpliktelser etter denne loven eller bestemmelser gitt i medholdav den. Det samme gjelder ved overtredelse av bestemmelser gitti eller i medhold av annen lovgivning når bestemmelsene harsammenheng med denne lovs formål.

Ved vurderingen av om en registrering børnektes eller trekkes tilbake, og for hvor lenge, kan det blant annetlegges vekt på type overtredelse, overtredelsens grovhet,om virksomheten kan klandres for overtredelsen og hva som er gjortfor å rette opp forholdet. Det kan også leggesvekt på hvordan virksomheten tidligere har praktisert slikutlevering.

Ny § 2-5 skal lyde:

§ 2-5 Tidsinnskrenkninger ved utleveringav alkoholholdig drikk

Utlevering av alkoholholdig drikk ved privat innførselkan skje fra kl. 08.30 til kl. 18.00. På dagen før søn-og helligdager skal utleveringen opphøre kl. 15.00. Dettegjelder ikke dagen før Kristi Himmelfartsdag.

Utlevering av alkoholholdig drikk ved privat innførseler forbudt på søn- og helligdager, 1. og 17. mai, jul-,nyttårs-, påske- og pinseaften og på stemmedagenefor stortingsvalg, fylkestingsvalg, kommunestyrevalg og på folkeavstemningvedtatt ved lov.

Ny § 2-6 skal lyde:

§ 2-6 Tilsyn med privat innførselav alkoholholdig drikk

Helsedirektoratet fører tilsyn med atbestemmelsene om privat innførsel av alkoholholdig drikkfastsatt i eller i medhold av denne lov overholdes.

Enhver plikter å gi de opplysninger somer nødvendige for gjennomføringen av tilsynetmed privat innførsel av alkoholholdig drikk.

§ 8-11 skal lyde:

§ 8-11 Forbud mot salg, utlevering og skjenking til rusmiddelpåvirkede personer

Det er forbudt å selge, utlevere eller skjenke alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler, eller skjenke alkoholholdig drikk på en slik måte at vedkommende må antas å bli åpenbart påvirket.

II

Loven trer i kraft 1. juli 2009.

Til forsiden