Ot.prp. nr. 53 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om ­omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (opphevelse av forbudet mot privat innførsel av ­alkoholholdig drikk)

Til innholdsfortegnelse

7 Privat innførsel av alkoholholdig drikk ved forsendelse - utleveringsbetingelser

7.1 Innledning

Alkoholholdig drikk er ikke en fritt omsettelig vare, og det er flere betingelser i alkoholloven knyttet til salg og utlevering av slik drikk i Norge. Alkoholloven inneholder både bestemmelser om hvem det kan selges eller utleveres alkoholholdig drikk til og begrensede salgs- og utleveringstider for slike varer.

7.2 Kontroll av alder og ruspåvirkning

7.2.1 Høringsforslaget

I høringsnotatet ble det påpekt at det på samme måte som ved salg og skjenking i Norge ikke bør være tillatt å utlevere alkoholholdig drikk til mindreårige eller åpenbart ruspåvirkede ved kjøp fra utlandet. Aldersgrenser er et viktig alkoholpolitisk virkemiddel, og det må sikres at mindreårige ikke får tilgang til alkoholholdig drikk. Den som utleverer varene, må være ansvarlig for å føre kontroll med dette når vedkommende utleverer varen til kjøper. I alkoholloven § 1-5 er det allerede i dag presisert at det er ulovlig å utlevere alkoholholdig drikk til mindreårige, og det ble derfor ikke ansett å være behov for å foreslå noen regelverksendring for å sikre dette.

Når det gjelder utlevering til åpenbart rusmiddelpåvirkede personer, er det i alkoholloven § 8-11 kun presisert et forbud mot å selge og skjenke alkoholholdig drikk til slike personer, men det samme er ikke presisert for utlevering. Det ble derfor i høringsnotatet foreslått en endring i bestemmelsen for å klargjøre at utlevering av alkoholholdig drikk ikke kan skje til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler.

7.2.2 Høringsinstansenes syn

Actis uttaler:

«Vi støtter vurderingen av at det ikke skal være andre regler for utlevering av alkohol som er privat importert enn av annen skjenket eller solgt alkohol i Norge bl.a. angående utleveringstid og alderskontroll, og at en her følger prinsippet om likebehandling slik HOD beskriver det.»

Juvente, IOGT og DNT foreslår i sin samlede høringsuttalelse et krav om at alle som mottar privatimportert alkoholholdig drikk, skal bes om legitimasjon for å hindre vanskelige vurderingssituasjoner for den som utleverer alkoholdrikken.

Barneombudet påpeker at det er viktig at opphevelsen av privatimportforbudet ikke gir mindreårige lettere tilgang på alkoholholdig drikk.

7.2.3 Departementets vurdering

Departementet vil påpeke at det er viktig at det gjelder de sammen alderskravene ved utlevering av alkoholholdig drikk ved privat innførsel som ved salg og skjenking i Norge. Dette er sikret gjennom den allerede eksisterende bestemmelsen om alders­krav ved utlevering i alkoholloven § 1-5. Det er derfor ikke behov for noen lovendring for å sikre dette.

Departementet foreslår i tråd med høringsnotatet en endring i alkoholloven § 8-11 som presiserer at det er ulovlig å utlevere alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler.

Når det gjelder forslaget om en generell plikt til å be alle som mottar privatimportert alkoholholdig drikk om legitimasjon, vil departementet bemerke at det i dag ikke er en slik generell plikt ved salg, utlevering og skjenking i Norge. Det forutsettes at den som selger, utleverer og skjenker alkoholholdig drikk foretar en forsvarlig vurdering av om vedkommende mottaker av den alkoholholdige drikken oppfyller alderskravene. Departementet ser ikke grunnlag for å sette strengere krav til legitimasjonsplikt ved privat innførsel av alkoholholdig drikk enn i andre utleveringssituasjoner.

7.3 Krav til utleveringstidspunkter

7.3.1 Høringsforslaget

For å sikre likebehandling av varer kjøpt fra utlandet og varer kjøpt i Norge ble det i høringsnotatet foreslått en ny bestemmelse i alkoholloven som innebærer at det ikke skal være tillatt å utlevere alkoholholdig drikk utenom de dagene og åpningstidene som gjelder for salg av alkoholholdig drikk. Da de tillatte salgstidene for alkoholholdig drikk er ulike for alkoholsterke drikker som kun kan selges av Vinmonopolet, og alkoholdrikker med et alkoholinnhold på 4,7 volumprosent eller lavere som kan selges av andre, ble det foreslått en tilsvarende differensiering ved utlevering.

Ved nettsalg eller annet fjernsalg av alkoholholdig drikk med alkoholinnhold over 4,7 volumprosent vil det være naturlig at de samme tidsbegrensningene som gjelder ved salg fra Vinmonopolet etter alkoholloven § 3-4 også gjelder ved utlevering av slike drikker ved privat innførsel. Det ble derfor foreslått en ny § 2-5 i alkoholloven hvor det ble presisert at det ved privat innførsel ikke er tillatt å utlevere alkoholsterke drikker utenom de tidene som er angitt i § 3-4. Det ble lagt vekt på at den samme ordningen fungerer allerede i dag i forhold til Postens utlevering av varer for Vinmonopolet, da det i utleveringsavtalen mellom Posten og Vinmonopolet er presisert at levering til Vinmonopolets kunder kun kan skje innenfor de lovfestede rammer for åpningstid for Vinmonopolets utsalgssteder.

Når det gjelder utlevering av alkoholholdig drikk med høyst 4,7 volumprosent alkoholinnhold fra norske aktører, vil tillatte salgstider framgå av bevillingen. De tillatte salgstidene varierer fra kommune til kommune, og kan også variere fra utsalgssted til utsalgssted innen kommunen avhengig av hva som er fastsatt i salgsbevillingen. Selger i utlandet vil imidlertid ikke ha noen norsk bevilling, og utlevering av de solgte varene vil kunne skje i alle landets kommuner som har ulike krav til salgstider. I alkoholloven § 3-7 første og tredje ledd er det angitt hvilke tidspunkter som gjelder for salg og utlevering, hvis kommunestyret ikke har fastsatt noe annet (lovens såkalte normaltider). For utlevering ved innførsel fra utlandet ble det foreslått at disse tidsbegrensningene skal gjelde. Det ble foreslått at dette skulle tydeliggjøres i ny § 2-5 annet ledd i alkoholloven.

7.3.2 Høringsinstansenes syn

Vinmonopolet støtter prinsippet om at de samme tidsbegrensningene som gjelder ved salg av alkoholholdig drikk i Norge skal gjelde ved utlevering til kunde i Norge ved privat innførsel. Vinmonopolet påpeker imidlertid at tidsbegrensningene kan være en utfordring å kommunisere til kundene, jf. deres erfaring med tilsvarende bestemmelser når Vinmonopolets produkter i dag sendes og utleveres via Posten.

Helsedirektoratet mener departementets forslag i praksis vil gi unødvendig kompliserte regler om tidsinnskrenkning for utlevering av privat innført alkoholholdig drikk og uttaler følgende:

«Det er presisert i de spesielle merknadene i høringsnotatet at det er normaltidene som gjelder for salg av alkohol som også skal gjelde for utlevering av alkohol. For salg fra AS Vinmonopolet er normaltiden kl. 0830 – kl. 1800, og for salg fra sted med kommunal salgsbevilling er normaltiden kl. 0800 – kl. 1800. Direktoratet kan ikke se at det er hensyn som begrunner at utlevering av drikk med høyst 4,7 volumprosent, skal starte 30 minutter tidligere enn utlevering av annen alkoholholdig drikk, og foreslår at det innføres felles tidsinnskrenkninger for drikk under og over 4,7 volumprosent, for eksempel fra kl. 0830 til kl. 1800.

Forslaget fra departementet innebærer også at det ikke blir tillatt å utlevere alkohol enkelte bestemte dager. Det vil bli forbudt å utlevere alkohol over 4,7 volumprosent følgende dager: søn- og helligdager, 1. og 17. mai, jul-, nyttårs, påske- og pinseaften og på stemmedagene for stortingsvalg, fylkestingsvalg, kommunestyrevalg og på folkeavstemninger vedtatt ved lov. Forslaget for alkohol med høyst 4,7 volumprosent gjelder de samme dagene, med unntak av jul-, nyttårs, påske- og pinseaften. Direktoratet mener også her at det er unødvendig å ha forskjellige regler for alkohol under og over 4,7 volumprosent alkohol. Vi har erfaring med at det er vanskelig for aktører i bransjen og publikum å ha oversikt over tidsbegrensningene i alkoholloven. Det gjelder særlig de bestemte dagene da det ikke er tillatt å selge alkohol. Vi foreslår at forbudet mot å utlevere alkohol visse dager skal gjelde de samme dagene, enten den alkoholholdige drikken er under eller over 4,7 volumprosent. For eksempel kan den strengeste regelen legges til grunn slik at utleveringsforbudet gjelder de samme dagene som salg fra AS Vinmonopolet.

Vi bemerker at departementets forslag til tidsinnskrenkninger allerede innebærer et unntak fra lovens vanlige system for salgstider. De foreslåtte tidene for utlevering av privat innført alkohol tar ikke hensyn til kommunenes normale adgang til å avvike fra normaltidene.

Reglene som gjelder utlevering av privat innført alkohol er rettet mot aktører som neppe vil få utlevering av alkohol som en stor del av sin oppdragsportefølje.

For å sikre etterlevelse av reglene, er det derfor fornuftig å ha lett tilgjengelige regler. På den bakgrunn foreslår Helsedirektoratet at ordlyden i ny § 2-5 endres fra å henvise til §§ 3-4 og 3-7 første og tredje ledd, til å uttrykkelig i ordlyden angi tidene for utlevering og hvilke dager det ikke skal være tillatt å utlevere privat innført alkoholholdig drikk.»

7.3.3 Departementets vurdering

Departementet foreslår bestemmelser om utleveringstidspunkter i ny § 2-5. Begrensede salgs- og skjenketider skal bidra til begrenset tilgjengelighet til alkoholholdig drikk og derigjennom begrense skadevirkninger alkoholbruk kan ha, og det bør være like utleveringskrav til alkoholholdige drikker utlevert ved salg i Norge og alkoholholdige drikker som utleveres i forbindelse med privatimport.

På bakgrunn av høringsuttalelsen fra Helsedirektoratet foreslår imidlertid departementet at det fastsettes like utleveringstider for utlevering av alle typer alkoholholdig drikk. Dette vil forenkle det regelverket utleverere av alkoholholdig drikk ved privat innførsel må forholde seg til. De tillatte utleveringstidene foreslås å være de samme som gjelder for salg fra Vinmonopolet, jf. alkoholloven § 3-4, og disse tidene foreslås tatt direkte inn i ny § 2-5. Dette innebærer at det ved privat innførsel vil bli noe kortere tillatte utleveringstider for alkoholholdig drikk som inneholder t.o.m. 4,7 volumprosent alkohol enn det som gjelder ved butikksalg, men forskjellen er liten. Fordelen ved et ensartet regelverk som er enklere å forholde seg til bør etter departementets syn i dette tilfellet være avgjørende.

Utleveringstidene vil etter dette være like for all utlevering av alkoholholdig drikk ved privat innførsel. Disse tidene vil også være i samsvar med de utleveringstidene som Posten allerede forholder seg til gjennom sin utleveringsavtale med Vinmonopolet. Den som utleverer alkoholholdig drikk, må påse at disse tidskravene overholdes. Ut fra erfaringene fra Postens utlevering av varer for Vinmonopolet antas dette å være håndterlig.

Til forsiden