Ot.prp. nr. 53 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om ­omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (opphevelse av forbudet mot privat innførsel av ­alkoholholdig drikk)

Til innholdsfortegnelse

14 Merknader til de enkelte lovbestemmelsene

Endringer i § 1-5 tredje ledd

Se kapittel 8.4.

Endringen innebærer at det stilles alderkrav til personer som utleverer alkoholholdig drikk i forbindelse med privat innførsel av alkoholholdig drikk på samme måte som ved salg og skjenking. Virksomheter som utleverer alkoholholdig drikk kan ikke benytte ansatte som ikke oppfyller alderskravet til utlevering av alkoholholdig drikk.

Endringer i § 1-14 første ledd

Det vises til kapittel 8.5.

Bestemmelsen hjemler ny bestemmelse i alkoholforskriften § 7-1 første ledd som fastslår at virksomheter som utleverer alkoholholdig drikk i forbindelse med privat innførsel etter anmodning plikter å avgi opplysninger til bruk for statistiske formål til Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Endringer i § 2-1 annet ledd og nytt tredje ledd

Det vises særlig til kapittel 4 og 5.

Lovendringen innebærer at forbudet mot privat innførsel av alkoholholdig drikk oppheves.

Det er kun privatpersoners innførsel til personlig bruk som tillates uten bevilling (privat innførsel). Ved innførsel som ikke er privat innførsel, må importøren ha bevilling eller være registrert i henhold til alkoholloven § 2-1 første ledd.

Det er privatpersonen selv som må stå for innførselen. Det er ikke privat innførsel dersom andre personer involverer seg i salgsarrangementet, for eksempel i form av en bestillingstjeneste. Det vil ikke være tillatt å etablere ordninger som er i konkurranse med Vinmonopolets enerett til detaljsalg i Norge. Det er kun salgsledd i utlandet, kjøper i Norge og en uavhengig transportør/utleverer som kan være involvert i salgs- og utleveringsprosessen.

Med personlig bruk menes at den importerte alkoholholdige drikken må være ment for bruk i privat sammenheng, for eksempel til eget eller familiens bruk. Det vil også anses som personlig bruk hvis drikken gis bort i gave eller serveres i private sammenhenger for privatpersonens egen regning. Den innførte alkoholholdige drikken må ikke være ment for salg eller annen ervervsmessig bruk.

Etter § 2-1 tredje ledd annet punktum kan det i forskrifter fastsettes nærmere bestemmelser om hvilke krav som skal være oppfylt for at en innførsel skal anses som privat innførsel. Bestemmelsen hjemler bl.a. dokumentasjonskrav som foreslått i ny § 15-2 i alkoholforskriften.

Ny § 2-4

Se kapittel 8.2, 8.3 og 12.

Første ledd fastslår en registreringsplikt for virksomheter som vil utlevere alkoholholdig drikk ved privat innførsel. Uten slik registrering vil det ikke være tillatt å utlevere alkoholholdig drikk. En forutsetning for å bli registrert vil være at det foreligger et egenerklæringsskjema om at virksomheten oppfyller fastsatte krav. Dette vil reguleres i alkoholforskriften i medhold av denne bestemmelsens annet ledd.

Selve registreringen vil ikke være å anse som et enkeltvedtak i motsetning til en nektelse eller tilbakekalling av registreringen, jf. bestemmelsens tredje og fjerde ledd. Det skal ikke foretas noen grundig gjennomgang av virksomheten når en virksomhet ber om å bli registrert, og det at en virksomhet registreres, er ikke å anse som en forhåndsgodkjenning av virksomheten fra Helse­direktoratet. Det er tilstrekkelig for registrering at egenerklæringsskjemaet er tilfredsstillende utfylt og at det ikke foreligger andre åpenbare grunner til at registrering ikke kan foretas. Virksomheter som åpenbart ikke oppfyller lovens krav skal nektes registrering. Når en virksomhet har fått tilbakekalt registreringen og søker på nytt om registrering, må det vurderes om de forhold som lå til grunn for tilbaketrekkingen fortsatt er til stede. Spørsmålet om når registrering igjen kan foretas, bør vurderes av Helsedirektoratet når det fattes vedtak om nektelse/tilbakekalling av registreringen.

Det kreves ikke at hver enkeltperson som utleverer alkoholholdig drikk i en virksomhet skal være registrert. Det er tilstrekkelig at virksom­heten registreres. Personopplysninger vil ikke bli registrert. I et transportfirma med mange ansatte som utleverer alkoholdrikker, er det m.a.o. tilstrekkelig at virksomheten er registrert som utleverer av alkoholholdig drikk ved privat innførsel.

Det er ingen tidsbegrenset gyldighetsperiode på registreringen.

Etter annet ledd kan departementet i forskrift fastsette ytterligere krav for å sikre forsvarlig ut­levering av alkoholdig drikk ved privat innførsel og for å sikre at virksomheter som foretar slik utlevering opptrer i samsvar med bestemmelser fastsatt i eller i medhold av denne lov eller annen lovgivning som har sammenheng med denne lovs formål. Denne bestemmelsen hjemler blant annet forslagene i alkoholforskriften om at utleveringsvirksomheter skal innlevere egenerklæringsskjema, ha et internkontrollsystem, ikke opprette egne utleveringssteder for alkoholholdig drikk og være uavhengig tredjepart.

I tredje og fjerde ledd fastslås at det kan vedtas at virksomheter ikke skal kunne være registrert og dermed ikke kunne utlevere alkoholholdig drikk. Dette vil være enkeltvedtak som kan påklages. Det kan for eksempel være aktuelt å fatte slikt vedtak hvis en virksomhet utleverer alkoholholdig drikk til mindreårige eller ikke har et internkontrollsystem som sikrer opplæring av de ansatte. Videre fastslås hva det kan legges vekt på ved vurderingen av om registrering bør nektes/trekkes tilbake og for hvor lenge. Listen er ikke uttømmende. Bestemmelsene har tilsvarende formulering som ved inndragning av salgs- eller skjenkebevilling, jf. alkoholloven § 1-8 annet ledd.

Ny § 2-5

Se kapittel 7.3.

Bestemmelsen fastslår innenfor hvilke tidspunkter og på hvilke dager det er tillatt å utlevere alkoholholdig drikk i forbindelse med privat innførsel. De tillatte tidspunktene/dagene er lik for alle typer alkoholholdig drikk og samsvarer med lovens normaltider for salg fra Vinmonopolet.

Ny § 2-6

Se kapittel 9.

Helsedirektoratet skal føre tilsyn med at bestemmelsene om privat innførsel fastsatt i eller i medhold av alkoholloven overholdes. Blant oppgavene som følger med dette er å føre tilsyn med utleverere av alkoholholdig drikk og med at det ikke opprettes ordninger som gir seg ut for å være privatimport, men som i realiteten er næringsvirksomhet i strid med detaljsalgsmonopolet og bevillingsordninger. Helsedirektoratet står fritt til å vurdere tilsynets innretning og omfang, herunder etablere samarbeid med andre tilsynsmyndigheter, for eksempel toll- og avgiftsetaten.

Endringer i § 8-11

Se kapittel 7.2.

Endringen i § 8-11 innebærer at det ikke vil være tillatt å utlevere alkoholholdig drikk til åpenbart ruspåvirkede personer i forbindelse med privat innførsel av alkoholholdig drikk.

Til forsiden