Historisk arkiv

Vedlegg I Veterinære...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Vedlegg I Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel I Veterinære forhold

KOM(1994) 11 Forslag til rådsdirektiv om endring av rådsdirektiv 90/428/EØF om handel med dyr av hestefamilien beregnet på konkurranser og om fastsettelse av vilkår for deltakelse i konkurranser

Sammendrag av innholdet

Forslaget setter grenser for hvor stor andel av overskudd ved spill/konkurranse som kan nyttes til premier dersom medlemsstatene ønsker å bruke midler av spill/konkurranser til stimulans for avl på hestene, og hvor stor andel som kan nyttes til sikkerhet, utvikling og forbedring av hesteavlen. Kommisjonen skal informeres om retningslinjer for fordeling av midlene. Det åpnes imidlertid for at premier midlertidig kan settes høyere i enkelte løp.

Merknader

Av brutto-omsetning fra totalisatorspill på hest nyttes i Norge 29,5 % til administrasjon, premier og støtte til fremme av hestesport, hestehold og avl. Midler til tilsvarende støtte er ikke gitt for andre konkurranser med hest. Forslagets angivelse av størrelsen på fordelingen av overskudd på spillet, må vurderes nøyere, siden vi i Norge har det klare formålet med spillet at midlene skal komme hesteholdet, sporten og avlen til gode. Dersom det blir vedtatt et direktiv som fastsetter øvre grenser for bruk av midler til formålet, må det innarbeides i forskrift for totalisatorspill.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet.

KOM(1997) 643 Forslag til europaparlaments- og rådsdirektiv om endring av direktiv 89/662/EØF angående veterinærkontroll ved handel innen Fellesskapet med sikte på gjennomføring av det indre marked, for å forsterke kontrollen

Sammendrag av innholdet

Med bakgrunn i BSE-krisen fremmes det forslag om å forsterke kontrollen ved handel innen Fellesskapet, og at det databaserte ANIMO-systemet tas i bruk i den forbindelse.

Merknader

ANIMO-systemet er tatt i bruk til meldinger om forflytning av dyr og animalske produkter mellom medlemsstatene og har vært brukt aktivt i kontrollen med slik forflytning. Medlemsstatene tok i siste halvdel av 2004 i bruk et nytt system, Traces (Trade Control and Export System), som erstatter ANIMO, og det er lite trolig at forslaget til direktiv noen gang vil bli vedtatt i den formen det ble lagt fram i 1997.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.

KOM(2001) 197 Forslag til rådsforordning om endring av forordning (EF) nr. 411/98 når det gjelder ventilasjon i veitransportmidler som brukes til langdistansetransport av dyr

Sammendrag av innholdet

Ifølge direktiv 91/62/EØF skal hest, storfe, gris og småfe ikke transporteres mer enn 8 timer på vei uten hvile. Maksimumstiden kan økes om transportmidlet er spesielt innredet for det. Tilstrekkelig ventilasjon er en av de viktigste faktorene ved transport av dyr over store avstander. Det er spesielt viktig fordi dyr kan bli transportert til områder med et helt annet og varmere klima enn i området de kommer fra. Det har ofte vært rapportert om at dyr har omkommet ved høye temperaturer, spesielt når de venter på å komme om bord i ferger. Fordi slike rapporter skader dyretransportenes omdømme og fører til at folk ikke vil akseptere transport over store avstander, har Kommisjonen funnet det nødvendig å lage forslag til regler.

Forslaget bygger på en rapport om standarder for mikroklima i dyretransportmidler til bruk på vei, lagt frem i desember 1999. I rapporten var ikke forholdene for hest omtalt, men i det fremlagte forslaget er hest tatt med. Forslaget inneholder en rekke krav til transportmidler, bl.a. at det skal være system for måling av temperatur og fuktighet, alarmsystem og mulighet for å registrere dataene.

Merknader

Etter forskrift 2. april 2001 nr. 384 om transport av levende dyr er det for transport av angjeldende dyrearter maksimum transporttid på 8 timer. Det er et generelt unntak for fylkene Nordland, Troms og Finnmark, hvor dyrene kan transporteres i 11 timer.

Ved transport over 8 timer skal transportmidlet oppfylle visse krav (direktiv 91/62/EØF). Når det gjelder ventilasjon, er det krav om måling og registrering av temperatur, men ikke luftfuktighet. Blir dette krav i EU, må Norge rette seg etter det og endre transportforskriften.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.

KOM(2004) 326 Forslag til rådsdirektiv som fastsetter Fellesskapets minimumskrav for kontroll med visse sykdommer hos toskallede bløtdyr

Sammendrag av innholdet

Forslaget er en samling av alle bestemmelsene om bekjempelse av visse sykdommer hos toskallede bløtdyr som er gitt i rådsdirektiv 95/70/EF. Det understrekes i forslaget at det ikke er gjort noen endringer i innholdet i bestemmelsene. De er samlet, og det er gjort bare de formelle endringene som er nødvendige av hensyn til sammenfatningen. Begrunnelsen for forslaget er at fellesskapslovgivningen skal gjøre det klarere og enklere for borgerne i medlemsstatene. Bestemmelsene når det gjelder sykdommer hos toskallede bløtdyr er endret en rekke ganger, og de er ikke samlet, slik at det er vanskelig å ha oversikt over hva som gjelder. Kommisjonen har tidligere bestemt at senest når det er gjort 10 endringer i bestemmelsene på et område, skal de sammenfattes, også kalt kodifiseres.

Merknader

Forslaget vil gjøre EU-regelverket lettere tilgjengelig og krever ikke i seg selv endringer i norsk regelverk.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet.