Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge følger opp anbefalinger om menneskerettigheter

- Regjeringen har godtatt 176 anbefalinger om menneskerettigheter i Norge, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Alle FNs medlemsland høres hvert femte år i Menneskerettighetsrådet om oppfølging av sine menneskerettighetsforpliktelser. Landhøringene (Universal Periodic Review - UPR) er et politisk virkemiddel der land gir anbefalinger til andre land om tiltak for å forbedre menneskerettighetssituasjonen. Mottakerne kan selv velge hvilke anbefalinger de vil godta.

Den tredje høringen av Norge fant sted 6. mai i år. Utenriksministeren ledet Norges delegasjon, og Norge fikk 241 anbefalinger fra 93 land. Anbefalingene gjelder mange temaer, blant annet tiltak mot diskriminering og hatkriminalitet. Regjeringen har godtatt 176 anbefalinger, mens 22 er delvis godtatt. 43 anbefalinger er av ulike grunner ikke akseptert, blant annet fordi problemstillingen ikke er aktuell.

- Gjennomføring av menneskerettighetene er en kontinuerlig prosess i ethvert land. Landhøringene gir et godt grunnlag for en konstruktiv dialog om menneskerettigheter mellom land og med sivilt samfunn. Norske myndigheter bruker høringene systematisk til å ta opp utfordringer i andre land, og vi vil følge opp anbefalingene som Norge har godtatt fram mot den neste høringen av Norge i 2024, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

FNs rapport om UPR-høringen i mai, Norges rapport til FN i februar og andre dokumenter som gjelder UPR-høringene av Norge er tilgjengelige på nettsidene til kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

 

Til toppen