Tore Hattrem besøker Myanmar: Svært viktig fase for Myanmar

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Myanmar er nå inne i en svært viktig fase. Det har vært gledelig å se med egne øyne hvordan den demokratiske overgangen i Myanmar går framover. Det gjenstår fortsatt en rekke utfordringer og Norge ønsker å understøtte den videre reformprosessen, sier statssekretær Tore Hattrem som besøkte Myanmar 18. – 20. februar

Myanmar gjennomførte valg i november i fjor. Aung San Suu Kyi og National League for Democracy (NLD) vant med overveldende flertall. Det nye parlamentet har annonsert at presidentkandidatene skal være klare 17. mars. Ny president og ny regjering skal etter planen være på plass 1. april.

I møtene med sittende regjering og Aung San Suu Kyi og andre representanter for NLD bekreftet jeg at Norge fortsatt vil støtte  reform- og demokratiseringsprosessen, sier Hattrem.

Myanmar er et av tolv fokusland for norsk bistand og Norge har en langsiktig og bred tilnærming til Myanmar. Menneskerettighetssituasjonen var også tema under besøket, og spørsmål som ytrings- og forsamlingsfrihet, situasjonen for varetektsfengslede studenter, situasjonen i Rakhine og dødsstraff ble også tatt opp.

Under besøket møtte statssekretæren også representanter for de væpnede etniske gruppene og sivilt samfunn, blant annet kvinnelige buddhistiske og muslimske ledere fra Rakhine-staten. Hattrem møtte også norsk næringsliv og Norsk Folkehjelp.