Historisk arkiv

Fikk statsborgerskapet tilbake etter 70 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

96 år gamle Lillian Crott Berthung ble fratatt sitt norske statsborgerskap etter andre verdenskrig. 22. januar fikk hun det tilbake.

Lillian Crott Berthung
Lillian Crott Berthung med brevet om tilbakeført norsk statsborgerskap. Foto: Ambassaden i Berlin

Etter at statsminister Erna Solberg på vegne av regjeringen kom med den offisielle unnskyldningen til «tyskerjentene» den 17. oktober i fjor, skrev Crott Berthung et brev til ambassaden. Der skrev hun blant annet: «Jeg er klar over at jeg ikke har mye tid igjen. Nå ønsker jeg å få oppfylt mitt ønske om å dø som det jeg er, en norsk kvinne.»

22. januar 2019 fikk hun overlevert vedtaket om at hun får tilbake sitt norske statsborgerskap.

Den norske ambassadøren til Tyskland, Petter Ølberg, besøkte Crott Berthung i hjemmet hennes i byen Mühlheim an der Ruhr, for å overlevere UDI sitt vedtak.

Lillian Crott Berthung og Petter Ølberg
Lillian Crott Berthung og Den norske ambassadøren til Tyskland, Petter Ølberg. Foto: Ambassaden i Berlin

Bakgrunn

Fra våren 1945 ble flere tusen kvinner arrestert som «tyskerjenter». Mange satt internert i flere måneder uten hjemmel i lov eller forskrift. I august 1945 endret myndighetene statsborgerloven slik at de hadde anledning til å utvise kvinner som hadde giftet seg med tyske menn etter 9. april 1940. I strid med Grunnloven ble endringene i loven gitt tilbakevirkende kraft.

– På vegne av regjeringen vil jeg be om unnskyldning for måten norske myndigheter behandlet jenter og kvinner som hadde en relasjon til tyske soldater under 2. verdenskrig, sa statsminister Erna Solberg, da hun framførte regjeringens offisielle unnskyldning til «tyskerjentene» 17. oktober 2018.