Historisk arkiv

Merkedag for homosaken i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge var 18. desember blant 66 land som stiller seg bak et innlegg om rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner - LHBT. Det er første gang et slikt innlegg holdes i FNs generalforsamling.

I innlegget fordømmer landene overgrep mot homofile på grunn av deres seksuelle orientering og ber stater gjennomgå sine lovverk for å sikre at homofil praksis ikke er kriminalisert. Videre stadfester innlegget at universalitets- og ikke-diskrimineringsprinsippene også omfatter disse gruppene.
 
Norge var i år med i kjernegruppen som utarbeidet innlegget. For to år siden ledet Norge arbeidet med et lignende innlegg i FNs menneskerettighetsråd i Genève. Årets tekst er både mer ambisiøs og flere land har stilt seg bak den. Alle regioner er representert blant de 66 landene, og femten nye land har kommet til siden 2006. Disse er: Bolivia, Kapp Verde, Den sentralafrikanske republikk, Cuba, Colombia, Equador, Gabon, Georgia, Guinea-Bissau, Japan, Nepal, Panama, Paraguay, Sao Tome og Principe og Venezuela. Samtidig har tre land falt fra (USA, Sør-Korea og Peru). Dette reflekterer både at prosessen går i riktig retning, men også at temaet fortsatt er høyst kontroversielt.

"Må gjøre det til en sak"

Rett etter fremføringen av innlegget arrangerte kjernegruppen høynivåmøte om menneskerettigheter, seksuell orientering og kjønnsidentitet. Møtet ble ledet av Frankrikes viseutenriksminister Rama Yade og Nederlands utenriksminister Maxime Verhagen.
 
Den canadiske svømmeren og olympiske mesteren Mark Tewkesbury fortalte de fremmøtte at "man må gjøre noe til en sak før det kan bli en ikke-sak". Derfor ønsket han motinnlegget holdt av Syria velkommen som et godt utgangspunkt for debatt.

FNs nytiltrådte høykommisær for menneskerettigheter, Navanetham Pillay, valgte å gi sin støtte til innlegget via en videohilsen vist på høynivåmøtet. Hun trakk i sin hilsen frem Sør-Afrikas grunnlov som et eksempel til etterfølgelse. Referansen til hjemlandets lovgivning var ekstra interessant i lys av at Sør-Afrika valgte ikke å slutte seg til innlegget.

Arven fra det britiske imperiet

Boris Dittrich, leder for Human Rights Watch' LHBT-program, sa at det nå også er viktig å påse at de 66 landene alle gjennomfører det de har skrevet under på. Dagens innlegg er et godt utgangspunkt for videre arbeid. Han trakk også frem Human Rights Watch' nye rapport The Alien Legacy som skildrer hvordan sodomi-lovgivningen som brukes til å undertrykke LHBT-personer i mange land er en etterlevning fra det britiske imperiet.

Seminar hos FN-delegasjonen

I forbindelse med at innlegget ble lest opp i FNs generalforsamling arrangerte den norske FN-delegasjonen, sammen med flere amerikanske NGOer, seminar om den internasjonale kampen for LHBT-rettigheter. Ambassadør Morten Wetland holdt åpningsinnlegget. LHBT-aktivister fra USA, Peru, Nepal og Namibia fortalte om sine erfaringer.