Grønt lys for Kristin Sør-prosjektet i Norskehavet

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Olje- og energidepartementet har godkjent utbyggingsplanen for første fase av Kristin Sør-prosjektet på Haltenbanken i Norskehavet.

'
Investeringene knyttet til utbyggingen av Kristin Sør er på om lag 6,5 milliarder kroner. Prosjektet har planlagt oppstart i 2024. Foto: Equinor

- Kristin Sør-prosjektet er et godt eksempel på god ressursforvaltning. Her skaper selskapene store verdier til felleskapet når de utnytter og forlenger levetiden for eksisterende infrastruktur, sier olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.

Prosjektet er første steg i å utvikle ressursene sør for Kristin-feltet, der det er flere funn og prospekter. Utbyggingen omfatter to strukturer, Kristin Q-segmentet i Kristin-feltet og Lavransfeltet øst for Kristin-feltet. Kristin Q skal bygges ut fra en eksisterende havbunnsramme på feltet, mens en ny havbunnsramme skal bygges på Lavransfeltet. Produksjonen fra prosjektet vil transporteres i rør til Kristin-plattformen for prosessering.

- Kristin Sør-prosjektet gir store verdier for fellesskapet og skaper flere arbeidsplasser. Dette er gode nyheter for norske bedrifter og i det norske samfunnet for øvrig. Denne utbyggingen er også viktig for den videre utviklingen av petroleumssressursene på denne delen av Haltenbanken, fortsetter Persen.

Starter etter planen opp i 2024

Planlagt produksjonsoppstart for Kristin Sør-prosjektet er i 2024. Forventet produksjonsperiode er 11 år. De forventede utvinnbare reservene er av operatøren oppgitt til om lag 58 millioner fat oljeekvivalenter til sammen. Gassen vil bli eksportert gjennom rørsystemet til markedet i Europa. Oljen vil bli fraktet til markedet på skip via lagerskipet Åsgard C.

Investeringene knyttet til utbyggingen er på om lag 6,5 milliarder kroner. Prosjektet har planlagt oppstart i 2024.

Det er et større ressurspotensial i området som rettighetshaverne vil utnytte gjennom fremtidige faser for Kristin Sør-utbyggingen. Fremtidige faser vil gå gjennom en egen myndighetsbehandling.

Store summer til fellesskapet

Utbyggingen gir store ringvirkninger i leverandørindustrien på fastlandet og vil gi betydelige inntekter til fellesskapet i produksjonsperioden. Operatør Equinor anslår at rundt 60 prosent av investeringene i utbyggingsfasen vil gå til anskaffelser i Norge. Anslaget er at det vil skape nærmere 3 950 årsverk i utbyggingsfasen og 56 årsverk i driftsfasen.

Rettighetshavere er Equinor Energy AS (54,82 pst.), Petoro AS (22,52 pst.), Vår Energi AS (16,66 pst.) og TotalEnergies EP Norge AS (6 pst.).