Holocaustdagen 27. januar

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Den internasjonale holocaustdagen markeres hvert år ved Akershuskaia i Oslo, i regi av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. I år er kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen hovedtaler.

Utenfor Akershus festning står det åtte tomme stoler, samlet og alene. Foto: Guri Solberg, UD
Utenfor Akershus festning står det åtte tomme stoler, samlet og alene. Stolene står vendt ut mot fjorden, der 529 jødiske kvinner, menn og barn ble deportert med lasteskipet D.S. Donau 26. november 1942. Stolene har ingen seter, tomrommet kan ikke fylles. Foto: Guri Solberg, UD

27. januar er dagen da Auschwitz-Birkenau ble frigjort for 77 år siden. Det er en anledning både til refleksjon rundt vår fortid og til se samtiden vår i et klarere lys. Totalt ble seks millioner jøder drept under andre verdenskrig. Fra Norge ble 773 jøder sendt til dødsleirene i Tyskland og Polen. Av disse kom bare 34 tilbake. Norsk politi var sterkt delaktig i identifiseringen og transporten av jødene, som var godt integrert i det norske samfunnet. Også romer, mennesker med funksjonsnedsettelser, homofile, og politiske fanger ble drept. Vi skal aldri glemme de nordmenn som brått og brutalt ble deportert og tilintetgjort. Det var mannen i butikken på hjørnet. Det var den hyggelige dama i nabohuset. Det var gutten på fotballaget og jenta i klassen.

– Det heter «aldri igjen». Det er det viktig å ha med seg, for dette handler om mer enn historien. Det handler om nåtid og framtid også. Vi må jobbe hver dag for å bekjempe fiendebilder og negative framstillinger av religioner og religiøse minoriteter. Dette er helt sentralt i arbeidet vårt for tros- og livssynsminoriteters rettigheter, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Utenriksdepartementet har et bredt samarbeid med HL-senteret, et samarbeid som bidrar til å finansiere senterets internasjonale aktiviteter.