Replikk: Klimaproblemet møtes med klimatiltak

Aftenbladet 23. november 2013

Regjeringen skal møte de alvorlige klimaproblemene med offensive klimatiltak. Anna Kvam fra Grønn Ungdom stiller det hele på hodet i en kronikk i Stavanger Aftenblad 22. november.

Hun tar utgangspunkt i en artikkel som stod i samme avis 19. november, med tittelen "Møter klimakrise med fuillt oljetrøkk", og mener dette er regjeringens politikk. Det er det selvsagt ikke, overskriften er det avisen som har laget.

Kvam hevder videre at vi ikke skal gjennomføre klimatiltak i Norge. Da kan jeg anbefale å lese både samarbeidsavtalen og regjeringsplattformen. Her skisserer vi en rekke ambisiøse tiltak for å få ned de norske utslippene. Vi skal forsterke klimaforliket i Stortinget. Vi skal satse mer på kollektivtrafikk, miljøteknologi, energisparing, fornybar energi og vi skal nedsette en grønn skattekommisjon - bare for å nevne noe.

Kvam er opptatt av klimagassutslippene fra oljeindustrien. Ja, jeg er enig i at dette er en stor utfordring. Men jeg kan da berolige med at det norske klimamålet om 30 prosents kutt innen 2020 står fast. Dette omfatter også utslippskutt fra oljeindustrien.

Videre er Kvam opptatt av at vi må se utover landegrensen. Det er nettopp det vi gjør i klimapolitikken. Høyre/Frp-regjeringen gir faktisk rundt seks milliarder kroner i året til klimatiltak i utviklingsland, tre milliarder til å bremse avskogingen og tre milliarder over bistandsbudsjettet blant annet til tilpasning til klimaendringer. På dette området er Norge en ledestjerne i klimaforhandlingene, og dette blir lagt merke til av de andre landene her i Warszawa.

Til toppen