Landbruks- og matministerens svar på spørsmål nr. 7 i Stortingets spørretime 13.5.2015
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Spørsmål fra representanten Rasmus Hansson (MDG)
Svar til Stortinget | Dato: 13.05.2015
Spørsmål:
I fjorårets jordbruksoppgjør stilte et enstemmig storting seg bak målet "om økt matproduksjon, med intensjon om økt selvforsyningsgrad med utgangspunkt i norske ressurser". Statsråden er vel kjent med at vi ikke kan produsere korn i hele landet, at vi importerer betydelige fôrressurser og at kraftfôrforbruket blant annet i melkeproduksjonen øker betydelig.
Hva er statsrådens plan for å øke matproduksjonen basert på norske ressurser?
Svar:
President,
Regjeringen ønsker å legge til rette for økt matproduksjon. God utnytting av jordbruksarealet er grunnlaget for det. Det produseres dyrefôr på rundt 90 pst. av jordbruksarealet i landet. I tillegg har vi store og gode beitearealer. Jeg er glad for å se at det er stor optimisme blant norske saueprodusenter. Det gjør at vi kan utnytte de norske beitearealene på en enda bedre måte. Der ligger det mye mye norske ressurser.
Norge er et grasland, med mer begrensede muligheter for produksjon av energirike plantevekster til mat. Når vi ser grovfôr og kraftfôr samlet, så er nesten 80 pst. av dyrefôret produsert i Norge.
Men jordbruket har alltid hatt behov for å importere noen fôrråvarer, for å få god kvalitet på kraftfôret. Her har vi liten norsk produksjon, særlig etter at vi forbød bruk at kjøttbeinmel i kraftfôret.
Jeg er glad for at fôrutviklerne stadig kommer lenger i å lage fôrresepter som øker ytelsen og produktiviteten. Det er nødvendig at det arbeidet fortsetter, selv om det gir noe import. Også på dette området må vi handle med omverdenen og importere råvarer vi ikke klarer å produsere selv.
Norske bønder har alltid importert mange driftsmidler. Samtidig utgjør norske husdyrs fôrbehov et stort marked for norske produsenter, hvis de klarer å være konkurransedyktig. Det er behov for forskning og utvikling. Arealproduktiviteten må opp, og det foregår også mye spennende forskning for å utnytte ressursene i havet som fôrråvarer.