Norge vil lede an i europeisk folkehelsesamarbeid

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

EU satser 75 millioner euro på folkehelse og har bedt Norge om å lede arbeidet.

EU vil sette i gang et samarbeid mellom EU-medlemslandene, Norge og Island om tiltak mot sykdommer som kreft, hjertesykdom, lungesykdom og diabetes, såkalte ikke-smittsomme sykdommer.

På oppfordring fra EU har Norge nylig sendt et forslag til hvordan arbeidet skal gjøres. Dersom EU godkjenner forslaget, vil Norge lede den historiske satsingen på folkehelse.  

Anerkjennelse av Norge

– Oppfordringen til Norge om å påta seg en slik rolle, er en anerkjennelse av vårt folkehelsearbeid. Satsingen er godt nytt for folkehelsa, også for oss i Norge, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Lederrollen Norge påtar seg åpner dører for og gir kjennskap til gode folkehelsetiltak i andre europeiske land.

– Norge vil ta på seg den internasjonale ledertrøya. Det gir oss unike muligheter til å styrke vårt felles arbeid mot sykdommer som hvert år har store kostander for både samfunnet og enkeltindivider, sier Kjerkol.

Prioriterer folkehelse

Regjeringen skal snart legge frem sin folkehelsemelding. Kjerkol sier den europeiske satsingen samsvarer godt med hvordan regjeringen prioriterer folkehelsearbeidet i Norge.

– Vi vet at kosthold, manglende fysisk aktivitet, alkohol og tobakk påvirker risikoen for sykdommene EU nå samler felles krefter mot. Dette er vi også opptatt av i den kommende folkehelsemeldingen, sier Kjerkol.

– Det grunnleggende målet vårt er å redusere sosiale forskjeller blant folk. Vi skal ta grep som gjør at folk kan leve lange, gode og friske, sier statsråden.

75 millioner euro

I den europeiske satsingen skal EU bidra med 75 millioner euro over tre år. Flere land skal også bidra med finansiering, og Norges andel er anslått til 2,5 millioner kroner årlig.

– Rollen vil gi tilbake langt større verdi enn det vi investerer. Det gir oss en reell innflytelse på utviklingen av folkehelsepolitikk i EU, og vil også ha betydning for Norges øvrige helsesamarbeid med EU, sier Kjerkol.

Det er etablert et prosjekt med representanter fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet for å lede arbeidet for Norge. Prosjektet følges opp av en styringsgruppe med representanter fra Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og FHI.