Norske naturdelikatesser hedret i Berlin

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Multe, krekling og lam er råvarer fra norsk natur med lange tradisjoner. - Jeg er imponert over måten norske mathåndtverkere skaper nye smaksopplevelser, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, da hun delte ut tre Spesialitet-garantier under åpningen av Grune Woche i Berlin.

Det var Multa AS fra Rolvsøy i Finnmark, Smaken av Røros og Nortura Thulefjord i Målselv i Troms som i dag ble hedret med Spesialitet-garantien. Fra disse tre kommer produkter som singelfrosne multer, kreklingsirup og lammecarre. Stolt mat med unik smak, som nå har fått hedersbetegnelsen Spesialitet fra et uavhengig fagutvalg av mateksperter.

Multa AS fra Rolvsøy i Finnmark, Smaken av Røros og Nortura Thulefjord i Målselv i Troms er mathåndtverk av ypperste klasse.
Multa AS fra Rolvsøy i Finnmark, Smaken av Røros og Nortura Thulefjord i Målselv i Troms er mathåndtverk av ypperste klasse. Prisvinnerne sammen med adm.dir. i Matmerk, Nina Sundqvist og landbruks- og matminister Sylvi Lishaug. Foto: Vidar Alfarnes

- Interessen for mat med unik smak og lokal opprinnelse har økt sterkt de siste årene, og omsetningen satte ny rekord i fjor med 3,5 milliarder. Å dele ut Spesialitet-garantien til kvalitetsbevisste lokalmatprodusenter viser hvilket matmangfold vi har i Norge. Det bør inspirere flere matgründere, sa landbruks- og matminister Sylvi Listhaug da hun delte ut diplomer til de tre produsentene under åpningen av Norges stand på mat- og reislivsmessen Grüne Woche i Berlin. 

Spesialitet-garantien er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Merket tildeles av et uavhengig fagutvalg. Fagutvalget ledes av fylkesmann Lars Sponheim. Omtrent en tredjedel av de som søker om å bli vurdert opp mot Spesialitet-garantien kommer ikke gjennom det siste, trange nåløyet.