Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ønsker å styrke samarbeidet med Slovenia

Statsminister Erna Solberg møtte i dag Slovenias president Borut Pahor, i forbindelse med det slovenske statsbesøket til Norge. De to diskuterte blant annet grønn innovasjon, rettsstatsutfordringer og situasjonen på Vest-Balkan.

– Norge og Slovenia har et svært godt forhold, med felles verdier og interesser av en regelstyrt verdensorden og multilateralt samarbeid. Vi samarbeider tett innenfor rammen av EØS, NATO og FN, og vi ønsker begge et styrket samarbeid om felles utfordringer i Europa og globalt. På næringslivsområdet har vi stor tro på mulighetene for å styrke samarbeidet om grønn industri og innovasjon, sier Solberg.

EØS-midlene er en viktig plattform for bilateralt samarbeid, og utgjør 37,7 millioner euro i årene frem til 2024. Utdanning og stipendordninger, samt klima og miljø er hovedsatsinger i denne perioden.

Programsamarbeidet vil åpne spennende muligheter for norske utdanningsinstitusjoner og elever/studenter, og for norske forskningsinstitusjoner og bedrifter. Begge programmer er utformet og blir iverksatt i partnerskap med norske fagetater.

– EØS-midlene er viktige for å befeste og utvide kontaktflatene og samarbeidsrommet for våre to land. Det er gledelig at vi nå er klare til å begynne å gjennomføre nye samarbeidsprosjekter med vekt på utdanningssektoren, sirkulærøkonomi og bærekraftig mobilitet, sier Solberg.

EØS-samarbeidet innebærer også satsing på et vitalt sivilsamfunn med støtte til likestilling og menneskerettigheter, inkludering og ikke-diskriminering.

Til toppen