Prisutdeling Unge Forskere 2015

Kulturministerens hilsen 17.april 2015

Kjære finalister, jury og arrangører

Det er en stor ære for meg å få være her sammen med så mange skapende, unge mennesker.

Forskning handler om å finne på, finne ut, og finne opp.

Så lenge menneskeheten har eksistert har vi ønsket å finne svar på de virkelig store spørsmålene i verden. Og når vi har funnet disse svarene har det drevet verden fremover.

Archimedes, Pytagoras, Platon eller Columbus. Hadde de levd i dag ville de blitt kalt forskere. Den verden vi lever i, er bygd på det de, og mange andre greide å finne ut.

Også i dag bringer forskere verden fremover.  For 50 år siden hadde enkelte kreftformer en dødelighet på bortimot 100 prosent. I dag overlever nesten alle som får behandling.

Dette er en av mange enorme medisinske bragder som forskerne våre har bidratt til.

Det følger også stor glede med å forfølge en idé, og å få konsentrere seg dypt om noe og være i flyt. 

Det erfarte nok de store tenkerne for hundrevis av år siden.
Og det regner jeg med at dere har erfart i arbeidet med oppgavene dere har sendt inn.

Forskere har også dokumentert at det er sånn.

På Harvard laget noen forskere en ”app”, som avbrøt folk tilfeldig i løpet av dagen, og ba dem svare raskt på hva de gjorde og hvordan de hadde det.

De ble spurt om de tenkte på noe annet enn det de gjorde. Og hvis tankene deres vandret - om de vandret til hyggelige ting, eller til ting som ikke var så hyggelige.

5.000 mennesker ble spurt, i 83 land, i alderen fra 18 til 88. På den måten bygget forskerne opp en verdifull database med sanntidsrapporter om folks følelsesmessige tilstand.  

De fant ut at tankene våre ofte vandrer – uavhengig av hva vi gjør. Men at det er få ting vi liker så godt som å gjøre noe og ikke tenke på noe annet.

Vi er absolutt gladest når tankene våre ikke vandrer - selv om de vandrer til hyggelige ting.

Og spør vi forskere, er det helt klart at denne flyten - tilfredsstillelsen ved å konsentrere seg dypt og forfølge et spørsmål – er en viktig del av motivasjonen deres. Det er noe av det som gjør det så attraktivt å være forsker.

Dere er den nye generasjonen forskere. Det er dere som skal vokse inn i skoene som nåtidens store tenkere, og oppdagelsesreisende i kunnskap. 

Jeg håper dere vil være modige i spørsmålene dere stiller, og at dere vil skape stort engasjement for det dere selv brenner for.

Forskning er nyttig – det bringer verden videre. Og det er dessuten utrolig spennende!

Ut fra bredden i forskningstemaene dere har valgt ser jeg at dere har et stort interessefelt. Arbeidet deres er imponerende, og det å komme til denne finalen er i seg selv et bevis for høy kvalitet. 

Jeg gleder meg til å se hvordan dere i årene som kommer vil stille spennende spørsmål – som gir oss svar og ny kunnskap.