Historisk arkiv

Sanner og Høie i Kristiansand for å lytte til arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Mandag inviterte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og helseminister Bent Høie til regionalt innspillsmøte i Kristiansand, med særlig fokus på kompetanseutvikling i kommuner og helsesektoren. Anledningen var regjeringens arbeid med den varslede kompetansereformen "Lære hele livet". – Vi må venne oss til at vi må lære hele livet, og det er derfor verdifullt for meg å høre fra alle aktørene i arbeidslivet om hvordan vi best mulig kan legge til rette for den kompetanseøkningen Norge behøver, sa Sanner før møtestart.

Bilde av Bent Høie og Jan Tore Sanner i samtale med pasientene Claud Arne Adriansen og Jenny Alice Timenes
Helseminister Bent Høie og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fikk høre fra to fornøyde pasienter om tilbudet med digital pumpe til bruk i antibiotikabehandling. Claud Arne Adriansen og Jenny Alice Timenes har begge benyttet seg av det innovative tilbudet ved Sykehuset Sørlandet. Foto: Maria Kristine Göthner (H)

Over 50 inviterte deltakere med bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, samt diverse utdanningstilbydere var samlet på Universitetet i Agder mandag. Målet var at de skulle gi innspill til regjeringens arbeid med kompetansereformen.

 

Kompetanseunderskuddet er for stort

- Ferske tall fra NHOs Kompetansebarometer viser at 6 av 10 norske bedrifter melder om et kompetanseunderskudd. 4 av 10 sier at de har tapt markedsandeler eller mistet oppdrag fordi de ikke har den kompetansen de trenger. Samtidig viser undersøkelser at andelen nordmenn som tar etter- eller videreutdanning ikke har vært lavere på ti år. Dette kompetansegapet må vi tette, før det blir alt for stort, sa Sanner i sin innledning til deltakerne.

 

Innovasjonsarbeid avhengig av samarbeid på tvers av siloer

Astrid Birgitte Eggen, viserektor for utdanning ved UiA, var dagens vertinne.

- Vi føler oss svært heldige som har fått intet mindre enn tre departement representert her i dag, sa hun og siktet til at også helseminister Bent Høie, samt Paul Chaffey, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, også deltok på møtet.

Helseminister Bent Høie var tydelig i sin tale på at de aller fleste av oss i dag er enige om at teknologi gir nye muligheter, og at det i dag ikke lenger kun er et verktøy, men en forutsetning for god pasientbehandling.

- Jeg ønsker at vi skal utvikle fremtidens helsetjenester og samtidig bidra til å skape nye, kunnskapsbaserte arbeidsplasser i Norge. For å få det til, er vi avhengig av et godt samarbeid mellom næringslivet, forskningsmiljøer og helsetjenesten, sa helseministeren til deltakerne.

Også Høie poengterte viktigheten av at både arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar i arbeidet med å tette kompetansegapet som er i ferd med å vokse frem.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner taler til de inviterte gjestene på innspillsmøte.
Jan Tore Sanner innledet om bakgrunnen for regjeringens kompetansereform til de spesielt inviterte gjestene ved Universitetet i Agder mandag. Foto: Maria Kristine Göthner (H)

Ledere må tørre å satse

Steinar Holden innledet videre om kompetanseutfordringene i Sørlandsregionen, som leder av regjeringens nedsatte Kompetansebehovsutvalg. Deretter ledet Ann-Elisabeth Ludvigsen deltakerne gjennom hvordan også helsesektoren må samhandle mer på tvers i møte med ny teknologi, og at dette er nøkkelen til suksess om man skal henge med i den raske utviklingen.

Organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet Sykehus delte så innsikt og erfaringer om kompetansehevingsprosesser internt på sykehuset.

- Å skape en kultur for endring og en kultur som ønsker seg kompetanseheving, er kjempeviktig. Det trengs også ledere som tør å satse på nye løsninger og som tør å gi ansatte friere tøyler i innovasjonsarbeid lokalt, sa hun.

Kunnskaps- og integreringsminister Sanner tar med seg innspillene fra deltakerne i arbeidet med regjerings kompetansereform, som etter planen skal legges frem for Stortinget våren 2020.

-   Dette møtet hadde særlig fokus på kompetanseutvikling i kommuner, og helsesektoren, særlig knyttet til den utviklingen vi ser innenfor e-helse og velferdsteknologi. I dag har jeg tatt med meg verdifulle innspill om blant annet hvordan vi kan utforme og tilby relevant og tilpasset etter- og videreutdanning, sier Sanner.

 

Innovasjonsarbeid i helsesektoren

Før innspillsmøte var statsrådene på besøk ved Sørlandet Sykehus og deres hjertemedisinske avdeling. Her fikk statsrådene se eksempel på ny helseteknologi i praksis, da prosjektleder Marianne Jacobsen delte sine erfaringer om innovasjonsarbeid i helsesektoren.

Jacobsen er primus motor for et prosjekt som tilbyr pasienter med langvarig antibiotikabehandling, muligheten til å selv sette doser hjemme i eget hus ved hjelp av en digital pumpe. Innovasjonen har sørget for frihet i eget liv for berørte pasienter, og har foreløpig spart sykehuset for nærmere 1400 liggedøgn det siste året.

- Vi må legge til rette for at ansatte som Marianne får muligheten til å drive frem slike prosjekter. Hun har selv sørget for ny kompetanse til andre medarbeidere i avdelingen, og har drevet opplæring med personell i hjemmesykepleien slik at de også kan bidra. Dette er et godt eksempel på hva vi kan få til når vi lar ny teknologi og oppdatert kompetanse få en naturlig plass i arbeidshverdagen vår, sier Sanner.