Sendte pilegrimer ut på vandring

Dette innholdet er mer enn 3 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Å være pilegrim er å være menneske, og å søke etter livets grunnleggende verdier. I den forstand er vi alle pilegrimer i våre liv, sa Kulturminister Linda Hofstad Helleland da hun 18. juni var med og sendte årets langvandrere ut på pilegrimsvandring fra Oslo til Trondheim.

I år er det tjue år siden gjenåpningen av den gamle norske pilegrimsleden med Nidarosdomen som mål. Utsendelsesseremonien for langvandrerne, som skal gå hele leden fra Oslo til Trondheim, startet ved den første milesteinen, ved ruinene av Hallvardskatedralen i Gamlebyen i Oslo. Steinen forteller at det er 643 km til Nidaros.

Langvandringen er selve "flaggskipet" for vandringer knyttet til det offentlige pilegrimsarbeidet i Norge

Kulturministeren benyttet anledningen til å peke på at pilegrimsvandring handler om å bygge broer mellom mennesker, og mellom tradisjoner og kulturer. Pilegrimsvandring er en eldgammel tradisjon, som finnes i de fleste religioner. Og sporene etter fortidens pilegrimer kan sees mange steder på kloden.

Trondheim og Nidarosdomen har historisk vært et viktig pilegrimsmål, som satte Norge på kartet i gammel tid.

Helleland kommer til å møte igjen disse vandrerne om fem uker under Olavsfestdagene i Trondheim i juli, og så frem til å høre pilgrimenes erfaringer. 

- Den som har vært på reise har alltid noe å fortelle. Jeg er sikker på at dere ved vandringens slutt vil ha kunnskaper og innsikter å dele med meg og andre, sa kulturministeren.