Siderlandet Norge

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

I løpet av de siste 10 årene har Norge blitt et siderland. Salget av sider via Vinmonopolet har økt fra 3,9 millioner kroner i 2011 til 64 millioner kroner i 2021. Totalt ble det solgt norsk sider for rundt 100 millioner kroner i 2021 inkludert gårdsutslag, restaurantmarkedet og dagligvarehandelen.

– Det store “veiskille” for norsk siderproduksjon kom med retten til å kunne selge egenprodusert sider og annen fruktvin opptil 22% fra egen gård i 2016, sier landbruks- og matminister Sandra Borch. – Mulighet for å selge direkte fra garden ga produsentene helt nye muligheter som de har vært svært flinke til å utnytte. Merkeordningen  med mulighet for beskytta geografisk betegnelse har også vært et viktig grunnlag for å utvikle næringen, sier Borch.

130 ulike norske sidere

Norsk sider produseres kun av ren eplemost som gjæres enten naturlig eller ved å tilsette gjær. Mangfoldet av ulike norske sidervarianter har blitt stort. Det finnes i dag rundt 130 ulike norske sidere. Det kan være det som kalles naturlig sider, sider fra Hardanger (geografisk beskyttet betegnelse), rosésider, sider med siderepler, butikksider, eller sider med ulike tilsetninger med  smak av for eksempel humle eller bringebær, blanding av sider og øl eller variasjon i smak ut fra hvordan sideren gjæres.

De fem mest solgte siderne på Vinmonopolet er norske. Aller mest selges det av Aga sideri Humlepung.

Cider.
Cider. Foto: Torbjørn Tandberg

50 siderprodusenter

Det finnes rundt 50 siderprodusenter i Norge i dag. halvparten av disse holder til i Hardanger, andre er spredt rundt omkring i Telemark, Ryfylke, Sogn, Nordfjord, Sunnmøre, Trøndelag og på Østlandet.

Det er et nært samarbeid med sidernettverkene Siderklynga i Hardanger, Sogn frukt &sider, Telemark siderlag og Midt-Norsk siderlaug. Produsentene hjelper hverandre, deler av erfaringer samtidig som de konkurrerer og bidrar til økt interesse for hele kategorien.

Sidersmaking, sidersafari og sidercruise

Sidersmaking med og uten mat er tilbud stadig flere steder. I Ulvik samarbeider tre tradisjonsrike sidergarder. Du kan sykle eller vandre mellom gardene samtidig som du lærer mer om norsk sider, smaker på ulike sorter og handler med deg egenproduserte varer fra gardsutslaget.

Du kan være med på sidersafari på Hardangerfjorden fra  Åkre Gård til Lofthus Ekspedisjon.

Eller du kan reise til Telemark og kombinere sidersmaking og historier på Lien gård. Akkerhaugen.

CiderWorld 2022  Bergen

Til høsten arrangeres CiderWorld 2022  Bergen , 10-12 november. Det er et tredelt arrangement: Norsk siderfestival, Matarena Internasjonal siderkonkurranse, og CiderWorld Internasjonal siderkonferanse Ciderlands

Siderlandet

Næringsorganisasjonen HANEN representerer og organiserer sidernæringa i Norge.