– Må sikre et stabilt Sør-Kaukasus

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– For Norge og Europa er det avgjørende at Sør-Kaukasus er stabilt, og at regionens konflikter løses fredelig. Vår støtte til demokratiske prosesser og arbeid for å forhindre konflikt er viktig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. Denne uken er hun på reise i Georgia og Armenia.

Utenriksministeren la ned krans på Heltenes plass i Tbilisi. Foto: Tuva Bogsnes, UD
Utenriksminister Anniken Huitfeldt la i dag ned krans på Heltenes plass i Tbilisi. Foto: Tuva Bogsnes, UD

Den norske utenriksministeren ankommer regionen i en spent tid. Landene i Sør- Kaukasus merker store konsekvenser av Russlands krigføring i Ukraina.

– Krigen i Ukraina rammer oss alle, men konsekvensene er større og mer direkte i landene i denne regionen. Dette er også årsaken til at jeg ønsker å være her for å uttrykke norsk støtte. Norge støtter Georgias suverenitet, territorielle integritet og landets rett til selv å velge utenrikspolitisk retning, sier Huitfeldt.

Georgisk frykt

Ved starten på Russlands krig mot Ukraina var det stor frykt i det georgiske samfunnet for at Georgia på ny skulle bli offer for russisk militær aggresjon. I 2008 utkjempet Georgia en krig mot Russland, og har i likhet med Ukraina deler av sitt territorium under okkupasjon.

– Russland har i lengre tid lagt sterkt press på Georgia, fordi de ikke ønsker at Georgia skal integrere seg vestover, med EU og Nato. Prinsippet om at alle land må få velge sin egen utenrikspolitisk kurs er viktigere i dag enn noensinne, sier Huitfeldt.

– Vi kan se en rød tråd mellom det som skjer i dag, det som skjedde i 2014 i Ukraina og Russlands krig mot Georgia og påfølgende okkupasjon siden 2008. Georgia betaler en høy pris for sitt veivalg. Norge og likesinnede partnere støtter Georgias rett til å gjøre egne valg, sier utenriksministeren.

Under besøket i Tbilisi i Georgia har Huitfeldt samtaler med Georgias statsminister Irakli Garibasjvili og med sin georgiske kollega, utenriksminister Ilia Dartsjiasjvili. Her er landets ønske om å bli medlem i Nato og EU sentralt.

– Norge støtter Georgias ambisjoner om EU og Nato-medlemskap. Det er i Norges interesse at Georgia lykkes med sin demokratiske utvikling. EU-integrasjon er et effektivt virkemiddel, sier Huitfeldt.

Stabilisering et mål

De pågående omveltningene i den bredere regionen er omfattende, men kan også innebære nye muligheter. Georgia er posisjonert til å spille en tilretteleggerfunksjon for regional fred og samhandel, mener Huitfeldt.

– Et mer demokratisk, stabilt, og velstående Georgia vil bidra til å stabilisere denne delen av Europas ytterkant. Det er i vår interesse å bidra til et mer stabilt Europa. I dagens situasjon ser vi virkelig hvor viktig dette er. 

Fare for konflikt

Også i Armenia er situasjonen spent når utenriksminister Huitfeldt kommer.  Det er en klar krigsfrykt i befolkningen. Her møter Huitfeldt landets statsminister Nikol Pasjinjan, utenriksminister Ararat Mirzojan og nasjonalforsamlingens president Alen Simonjan.

– Jeg opplever at situasjonen i regionen er spent, både på grunn av konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan og i lys av Russlands krig mot Ukraina. Vårt budskap er at vi ønsker å støtte en balansert og rettferdig fredsavtale mellom Armenia og Aserbajdsjan. Det er nøkkelen til et fredelig Sør-Kaukasus, sier Huitfeldt.

Enigheten som ble oppnådd i Praha 6. oktober i år, der begge parter anerkjenner hverandres territorielle integritet og suverenitet, gir håp.

– Situasjonen er fortsatt svært ustabil, og det er fortsatt fare for nye krigshandlinger mellom Armenia og Aserbajdsjan. Armenia føler seg presset og truet av et Aserbajdsjan som er  militært sterkere. Fra min side er det viktig å uttrykke at vi ikke tror fred kan sikres med militære midler. Partene må sørge for å løse konflikten politisk, sier Huitfeldt.

Fredsinitiativ

Det er mange ulike aktører som nå er involvert i å finne en løsning, herunder EU og USA.

– Armenia befinner seg midt i en uhyre vanskelig tid med store utfordringer. Derfor er det så viktig at landets regjering fortsatt er dedikert til demokratisk reform. Det er et lyspunkt, sier Huitfeldt.

Utenriksministeren besøkte i dag Khurvaleti og kunne se over til Sør-Ossetia. Foto: Tuva Bogsnes, UD
Utenriksministeren besøkte i dag Khurvaleti og kunne se over til Sør-Ossetia. Her møtte hun representanter for EUs sivile observatører og lokalbefolkning. Foto: Tuva Bogsnes, UD