Statsministeren til Serbia og Kroatia

Statsminister Erna Solberg innleder i dag en todagers tur til Serbia og Kroatia. Tema for besøket er den regionale sikkerhetssituasjonen på Vest-Balkan, EU-integrasjon og norsk økonomisk støtte og samarbeid.

I Serbia møter Erna Solberg både statsminister Ana Brnabic og president Aleksandar Vucic. Brnabic besøkte Norge i november i fjor, og Solberg ser frem til å fortsette det gode samarbeidet.

- Vi støtter Serbias reformarbeid og anstrengelser for EU-medlemskap og er fornøyde med at landet har tatt en lederrolle i arbeidet for regional stabilitet og utvikling. Gjennom regionalt og europeisk samarbeid kan landene på Vest-Balkan skape stabilitet og velstand. Det er ikke bare bra for regionen, men også for Europa og Norge, sier statsminister Erna Solberg.

Undertegner samarbeids- og sikkerhetsavtaler
Også i Kroatia skal Solberg ha samtaler med landets statsminister, Andrej Plenkovic, og president Kolinda Grabar-Kitarovic, i tillegg til presidenten for det kroatiske parlamentet, Gordan Jandrokovic. Under besøket skal det undertegnes nye samarbeidsavtaler gjennom EØS-midlene verdt nærmere 1 milliard kroner, og en sikkerhetsavtale som vil sikre utveksling og beskyttelse av sikkerhetsgradert informasjon mellom Norge og Kroatia.

- Norge og Kroatia har sterke bånd. Signeringen av disse avtalene bidrar til å styrke samarbeidet mellom landene våre på en rekke nye arenaer, sier Solberg.

Nesten doblet bistand
Norge har i år nesten doblet bistanden til Vest-Balkan, fra 175 millioner kroner i 2017 til 319 millioner kroner i 2018. Bistanden skal blant annet bidra til samarbeid og forsoning i regionen, økonomisk vekst og jobbskaping, korrupsjonsbekjempelse og beskyttelse av minoriteter.

- Norge har hatt et langvarig engasjement i regionen og det kommer vi til å fortsette med. Landene på Vest-Balkan må gjennom omfattende reformer for å skape økonomisk og sosial framgang. Det er viktig at vi støtter dem slik at de igjen kan bidra til utvikling, samarbeid og sikkerhet i Europa, avslutter Solberg.

Til toppen