Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statsminister Erna Solbergs tale hos Fri Energi

Kjære alle sammen. Tusen takk for invitasjonen.

Det er en stor glede å være tilstede her i dag og markere åpningen av selskapet Fri Energi.

I sykkelsporten kommer man lengst når noen er villig til å ligge i front og dra. Og når man bygger lagånd og samarbeid. Slik skaper man også innovative, grønne løsninger, lik den som står ved siden av meg her.

I august i fjor var jeg i Sortland og åpnet tredje etappe av Arctic Race of Norway. Det var sjette gang jeg fikk oppleve rittet, som har blitt et fantastisk arrangement, og noe av den beste Norgesreklamen vi har.

Det skulle gått av stabelen igjen nå, og vi skulle stått langs løypa, eller i mål, og viftet med norske flagg. Men denne sommeren er det mye som er annerledes.

2020 er et år med nye begrensninger og regler, som endrer hverdagen vår. Å hindre smitte er første prioritet. Forhåpentligvis får vi alle, og Arctic Race, et sterkt comeback neste år. Rittet er viktig for norsk sykkelsport, for Nord-Norge og næringslivet.

Derfor har regjeringen vært opptatt av å bidra til arrangementet. Og næringslivet i nord har slått ring om rittet. Ved å støtte det, men ikke minst ved å ta tak i mulighetene og ringvirkningene som folkefesten fører med seg.

Som det første profesjonelle sykkelrittet i verden, bestemte Arctic Race i fjor at alle biler tilknyttet sykkelrittet skulle være elbiler. Med 46 biler bød det på en utfordring. Kapasiteten var ikke stor nok på de stasjonære ladestasjonene underveis. Da måtte det tenkes nytt, og kraftselskaper fra hele regionen kom med på laget.

Sammen har dere utviklet en helt ny løsning. En verdensnyhet. Mobile elbilladere som den vi ser ved siden av oss her.

Dette viser hvor viktig det er med samarbeid mellom offentlige og private aktører når man skal finne miljøvennlige løsninger.

Initiativet dere har tatt, er nettopp den type pågangsmot og handlekraft Norge trenger, nå som vi skal skape ny vekst ut av koronakrisen. Og holde farten oppe i det grønne skiftet.

I sommer har de mobile elbil-laderne kommet enda flere til gode. I samarbeid med NAF og DNT er de blitt plassert ut på populære reisemål i både Lofoten, Vesterålen og Harstad-området.

Slik unngår man lange ladekøer. Og det som kalles ladeangst, eller rekkeviddeangst. Turistene kan slappe av, konsentrere seg om det fantastiske landskapet og få en enda bedre ferieopplevelse.

Reiselivet er en av bærebjelkene i denne landsdelen. Næringen har de siste årene skapt tusener av arbeidsplasser og bidratt til økt aktivitet og verdiskaping i hele regionen.Med de mobile elbilladerne legger dere også til rette for et mer bærekraftig reiseliv.

Dere gjør det mulig å se det storslåtte landet vårt uten at klimagassutslippene øker. Slik bidrar dere til å gjøre regionen enda mer attraktiv. En merkevare som grønt reisemål er gull verdt!

Ja, vi står overfor store klimautfordringer. Men norsk næringsliv står også sterkt rustet til å gripe mulighetene det bringer med seg. Slik dere har gjort her. Potensialet er stort og dere er klare til å rulle ut prosjektet i større skala. Det er en ære for meg å erklære selskapet Fri Energi for åpnet.

Gratulerer så mye og lykke til på veien videre!