Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Venter rekordhøy hvetehøst

Innhøstingen på den nordlige halvkule er nå godt i gang, og det er ventet rekordhøy produksjon av hvete. Dette trakk internasjonale hvetepriser ned i august, og også andre kornvarer ble billigere fra juli til august. Den siste tidens turbulens i valutamarkedene har også hatt stor innvirkning på kornprisene.

I august kom kornhøsten for fullt på den nordlige halvkule, og flere steder er allerede i ferd med å avslutte innhøstingen. I Norge er innhøstingen bare i starten, og de første leveransene kan tyde på mindre hvete av matkvalitet enn tidligere antatt.

Det er hvete som er viktigste avling nå, men det er også mye bygg i markedet.  Det amerikanske landbruksdepartementet, USDA, økte i august sine prognoser for den globale hveteavlingen, og forventer rekordhøy produksjon i 2015–2016. Med store mengder på vei inn fra åkrene, ønsker mange å tømme lagrene for fjorårets korn. Dette har presset prisene nedover den siste tiden. 

Mye mathvete i Europa

Så langt i sesongen er det mye hvete av matkvalitet tilgjengelig i Europa, mens det er mindre fôrhvete. Imidlertid kan en del mathvete av lavere kvalitet bli brukt til fôr utover sesongen, mens det kan bli knapt med mathvete av høy kvalitet på markedet. 

Norsk korn kommer sent

I Norge har den seine våren og kjølige sommeren forsinket avlingene, og lite korn er foreløpig kommet inn. Markedsregulator Norske Felleskjøp prognoserte 13. august en samlet norsk kornproduksjon på 1 067 000 tonn, og en matandel av hveten på 62 prosent. De første leveransene etter dette tilsier imidlertid at langt mindre hvete holder matkvalitet. Dermed kan det bli mindre behov enn først antatt for å overlagre eller omdisponere matkorn til fôr.

Skurtresker, korn.
I august kom kornhøsten for fullt på den nordlige halvkule, og flere steder er allerede i ferd med å avslutte innhøstingen. Foto: Jan Djenner/Samfoto
Til toppen