Historisk arkiv

Regjeringen Solberg

Åpner for cruise langs norskekysten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Regjeringen åpner for at cruiseskip fra utlandet kan seile langs norskekysten i sommer.

Næringsminister Iselin Nybø og kaptein Rune Andreassen
Næringsminister Iselin Nybø og kaptein Rune Andreassen ombord på MS Fridtjof Nansen Foto: Trond Viken, NFD


– Jeg er glad for at utenlandske cruiseturister kan få oppleve norskekysten i sommer. Endringen vi nå gjør betyr at Hurtigruten og andre rederier kan frakte passasjerer fra utlandet til kysten vår. Dette er et ledd i en forsiktig og forsvarlig gradvis åpning av næringsaktivitet. Så får vi håpe at situasjonen fremover gjør at vi kan åpne opp ytterligere, sier næringsminister Iselin Nybø. 

Regjeringen endrer covid- 19 forskriften og åpner nå for kystcruise langs norskekysten. Det betyr at Hurtigruten og andre rederier kan ta med seg utenlandske passasjerer i sommer. Skipene kan bunkre, fylle drivstoff og ta i land avfall på en smittevernfaglig forsvarlig måte, men passasjerer og mannskap kan ikke gå i land. De kan imidlertid arrangere aktiviteter på vannet med skipets eget utstyr – som  for eksempel kajakkpadling. 

Rederiene som ønsker å ta med seg utenlandske cruiseturister må søke og få godkjent smitteplaner før de kan operere.

– Det er viktig at det følges strenge smittetiltak om bord. Cruiseskipene er vant til å håndtere meget strenge krav til hygiene og smittekontroll.  Og selv om passasjerene ikke kan gå i land, tror jeg dette vil gi turistene gode opplevelser og styrke Norge som reisemål, sier næringsministeren.