Historisk arkiv

Karbonfangst viktig for å nå verdens klimamål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Olje- og energidepartementet

- Å nå klimamålene verden har satt seg blir vanskelig uten fangst og lagring av CO2, sier olje- og energiminister Terje Søviknes. Tirsdag deltok han på et seminar i Beijing om karbonfangst i regi av det internasjonale energibyrået IEA. Der møtte han blant andre USAs energiminister Rick Perry, Kinas teknologiminister Wan Gang og IEA-direktør Fatih Birol.

Søviknes,  Perry, Birol

Fra venstre: statsråd Terje Søviknes, IEAs Fatih Birol, USAs energiminister Rick Perry. 

Norske miljøer har bred kunnskap om karbonfangst og lagring. På Sleipner- og Gudrun-feltet i Nordsjøen og på Snøhvitfeltet i Barentshavet skilles CO2 ut fra naturgass og pumpes tilbake i havbunnen.

-           På Sleipner-feltet alene fanges mer enn en million tonn CO2 hvert år. På Mongstad har testsenteret TCM bidratt til at karbonfangst kan gjøres billigere og samtidig mer effektivt, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Søviknes understreket også at regjeringen har en ambisjon om å få på plass minst ett fullskala prosjekt for fangst og lagring av CO2 innen 2022.

-          Uten fangst og lagring av CO2 vil det være svært vanskelig å nå verdens klimamål. En viktig betingelse for å lykkes er at teknologien blir så billig at den tas i bruk på global basis. Arbeidet som gjøres i Norge kan bidra til nettopp dette, fortsetter Søviknes.

Møte med USAs energiminister Rick Perry, Kinas teknologiminister Wan Gang og IEA-direktør Fatih Birol.

Fra venstre: Direktør for EU-kommisjonens energidirektorat Domimique Ristori, Canadas minister for naturressurser James Gordon Carr, Kinas minister for vitenskap og teknologi Wan Gang, IEAs Fatih Birol, USAs energiminister Rick Perry, statsråd Terje Søviknes, statssekretær i det australske miljø- og energidepartment, Jo Evans. 

I tillegg til Rick Perry og Wan Gang deltok også blant andre Canadas minister for naturressurser, James Gordon Carr, og direktøren for EU-kommisjonens energidirektorat, Dominique Ristori. Seminaret ble holdt som del av konferansene Clean Energy Ministerial og Mission Innovation. Clean Energy Ministerial (CEM) er et partnerskap av land som arbeider for å framskynde overgangen til ren energi. Mission Innovation har som mål å stimulere til forskning og utvikling av teknologier som kan bidra til dette.

I løpet av besøket i Beijing vil Søviknes ha møter med blant annet kinesiske myndigheter, andre land og EU. Fredag innleder han på et seminar med norske leverandørbedrifter  i Kina i regi av Norwegian Energy Partners (Norwep).