Historisk arkiv

Norge bidrar i første runde med 30 millioner kroner etter jordskjelvet i Nepal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Nå må det internasjonale samfunnet trå til for å hjelpe. Norge varsler derfor allerede nå at vi vil bidra med 30 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet, sier utenriksminister Børge Brende.

- Opp mot tusen mennesker skal være omkommet i dagens jordskjelv i Nepal, og enda flere såret. Våre tanker går til dem som er rammet og til det nepalske folk. Det er mange som har mistet sine kjære og enda flere som er skadet og som opplever store ødeleggelser av hjem og byer.

Et massivt jordskjelv rammet tidligere i dag Nepal og nabolandene. Ifølge nyhetskilder var episenteret mellom hovedstaden Kathmandu og byen Pokhara. Lite informasjon har så langt kommet ut fra området rundt selve episenteret, men flere bygninger i Kathmandu skal være kollapset. Jordskjelvet skal ha utløst et skred ved Base Camp som er utgangspunktet for bestigningen av Mount Everest.

- Det er nå viktig å få oversikt over hva som er behovene slik at hjelpeinnsatsen kan settes inn så raskt og effektivt som mulig. Midlene vil bli kanalisert gjennom FN-systemet og frivillige organisasjoner. Vi følger situasjonen tett og vil vurdere å bidra ytterligere når vi vet mer, sier Brende.

Antallet omkomne og rammede er så langt ubekreftet og kan komme til å stige, men foreløpige rapporter tyder på at det kan være opp mot tusen døde.

Norge er allerede en av de store giverne til FNs nødhjelpsfond CERF og Den internasjonale Røde Kors-føderasjonens Nødhjelpsfond. Dette er midler som FN og det internasjonale Røde Kors kan trekke på umiddelbart ved store humanitære kriser. Den norske beredskapsstyrken Norcap forbereder nå sin respons, og har allerede mottatt forespørsel om å bistå. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er i beredskap for å sende ut personell gjennom UNDAC og EUs samordningsmekanisme, men de har ennå ikke fått forespørsel.

Utenriksdepartementet har løpende kontakt med ambassaden i Kathmandu og arbeider for å få oversikt over norske borgere i Nepal. Siden det ikke er noen plikt for nordmenn til å registrere utenlandsreiser eller –opphold er det vanskelig å få full oversikt. Telefonnettet i Nepal er ustabilt og strømnettet er delvis nede.

Departementet har styrket UDs operative senter på grunn av mange henvendelser i forbindelse med jordskjelvet. Vi har så langt ikke informasjon om skadede eller omkomne norske borger, men flere har blitt berørt av skjelvet.

Publikum som er bekymret for familie/venner i Nepal kan kontakte UD på tlf.nr. 23 95 23 95.