Historisk arkiv

Norge hovedland på verdens største bokmesse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Kunst og kultur er en sentral del av den globale utvekslingen av ideer og synspunkter. Her er det viktig at Norge deltar med våre stemmer. Dette er en prioritet for regjeringen, og Norge deltar derfor som hovedland ved bokmessen i Frankfurt i 2019, sier utenriksminister Børge Brende.

Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet er engasjert i satsingen, som også har stor oppslutning på Stortinget.

- Både ytringsaspektene og den stoltheten vi har over norsk samtidslitteratur er bakgrunnen for regjeringens støtte til prosjektet, sier utenriksministeren, og peker på at Tyskland er et veldig viktig nedslagsfelt for norsk kultur.

- Med navn som Åsne Seierstad, Linn Ullmann, Per Petterson, Jo Nesbø og Karl Ove Knausgård, er norsk samtidslitteratur i verdensklasse. Med denne bokmessesatsingen kan det bli lagt til rette for at nye, lovende forfattere når et større publikum og at flere norsk forfattere får litteraturen sin ut i verden, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

I Norge utgjør de kreative næringene drøye fire prosent av arbeidsplassene. For mange kunstnere og kulturaktører er utveksling med andre land, arbeidsoppdrag internasjonalt og salg til utlandet helt vesentlig.

Tyskland er Norges nest største handelspartner.

- Det er viktig for næringslivet at norsk kultur er synlig i våre største markeder. Her er det samarbeidsmuligheter - og her blir Norge også mer kjent for sin kreativitet og skaperkraft. Det er dette bildet vi også ønsker oss for næringslivet der ute, sier næringsminister Monica Mæland. - Vi håper Frankfurt-satsingen gir mange gode samarbeidsmuligheter mellom kultur, kulturnæring og næringslivet for øvrig.

Målet med at Norge blir hovedland under bokmessen er å skape økt gjennomslag internasjonalt for norsk litteratur. Satsingen vil også løfte andre kunstformer, og gi stort rom for å profilere Norge. Både Island og Finland har som hovedland i 2011 og 2014 opplevd en enorm interesse fra omverdenen. Mange nye forfattere er blitt kjent for et tysk og internasjonalt publikum.