Historisk arkiv

Brende alvorlig bekymret over situasjonen i Tyrkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Børge Brende er alvorlig bekymret over situasjonen i Tyrkia og besluttet fredag å kalle inn Tyrkias ambassadør til Norge.

Reaksjonen kommer etter at de to lederne av det tyrkiske partiet HDP, Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag, ble pågrepet natt til fredag.

- Dette er en dramatisk og negativ utvikling. Vi anerkjenner Tyrkias rett til å bekjempe terrorvirksomhet i eget land, men denne kampen rettferdiggjør ikke knebling eller sågar fengsling av opposisjonspolitikere, sier utenriksminister Brende.

Fredag ble Tyrkias ambassadør til Norge, Esat Şafak Gökturk, kalt inn til Utenriksdepartementet.

Utenriksministeren påpeker at det siste døgnets utvikling kommer i tillegg til at redaktøren for avisen Cumhuriyet og andre medierepresentanter nylig ble arrestert.

- Dette er alvorlige inngrep mot ytringsfriheten. Presse- og ytringsfrihet er viktige prinsipper som danner grunnlag for et demokratisk samfunn og fri meningsdannelse, sier Brende.

Brende fordømmer også terrorangrepet i byen Diyarbakir fredag morgen.

- Vold fører ikke til løsning på konflikten i Sørøst-Tyrkia. Jeg oppfordrer til snarlig tilbakevending til dialog for å finne løsninger på denne konflikten.