Historisk arkiv

Rapport - Dispensasjoner i barnehagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Agderforskning har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet gjennomført en studie av bruk av dispensasjoner i barnehagen. Resultatene viser at Andelen styrere og pedagogiske ledere i barnehagene uten formell utdanning har hatt en svak nedgang de siste årene.

Agderforskning har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet gjennomført en undersøkelse om bruk av dispensasjoner i barnehagen.

Rapporten viser at til tross for at det har vært stor utbygging i barnehagesektoren, har det ikke vært en negativ utvikling i bruk av dispensasjoner de siste seks årene. Det har tvert i mot vært en klar nedgang i andelen dispensasjoner fra utdanningskravet for styrere og pedagogiske ledere i barnehagen. Andelen som jobber på dispensasjon har gått ned fra ni prosen i 2002 til syv prosent i 2006.

Det er mangel på kvalifiserte søkere og sykdom som er viktigste grunn til at det søkes om dispensasjon. Den typiske dispensasjonsinnehaveren er godt kvalifisert med lang arbeidserfaring som assistent, pedagogisk leder eller styrer i barnehage. En stor andel har også relevant utdannelse som lærer eller barne- og ungdomsarbeider.

Kommune og styrer  mener at bruken av ansatte på dispensasjoner går utover kvaliteten i barnehagen. Private eiere er mer positive og færre av de private eierne mener at det går utover kvaliteten. Undersøkelsen viser også at desentralisert utdanning og fleksible studieordninger har særlig vært nyttige for rekruttering til de små kommunene.

Les hele rapporten her