Historisk arkiv

345 millioner mer til Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Med regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett bringes Forsvaret et vesentlig skritt nærmere målene i langtidsplanen for forsvaret for årene 2009–2012, sier forsvarsminister Grete Faremo.

– Med regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett bringes Forsvaret et vesentlig skritt nærmere målene i langtidsplanen for forsvaret for årene 2009–2012, sier forsvarsminister Grete Faremo. I tillegg til den rene budsjettøkningen på 345 mill. kroner styrkes forsvarsgrenene og Heimevernet med i alt 160 mill. kroner. Dette gir blant annet:

• Mer øving i Hæren
• Økt seiling i Marinen
• Flere årsverk i Luftforsvaret, og
• Mer trening i Heimevernet
 
Se oversiktsside med lenker til budsjettdokumentene og Forsvarsdepartementets pressemeldinger.

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett 2011 følger opp den vedtatte langtidsplanen for Forsvaret for perioden 2009–2012. Den ekstra satsingen er muliggjort gjennom en betydelig kostnadseffektivisering og god virksomhetsstyring i Forsvaret, kombinert med bevilgningsøkning. Forslaget er basert på en streng prioritering av forsvarssektorens midler, og gir uttrykk for klare politiske prioriteringer for å nå målsettingene i langtidsplanen.

Regjeringens foreslår i revidert nasjonalbudsjett å styrke forsvarsektoren med hele 345,5 millioner kroner. 

Den storstilte moderniseringen av Forsvaret gjennom de senere år har gjort at Norge i dag har styrker som er kompetente, relevante og etterspurte. Deltakelsen i operasjonen i Libya er et godt eksempel på dette. Regjeringen foreslår å bevilge 261 millioner kroner til dekning av merutgifter knyttet til Norges deltagelse i operasjonen i Libya for å understøtte implementeringen av FNs sikkerhetsresolusjon 1973, og 32,3 mill. kroner til merutgifter ved at Norge til høsten skal bidra med et P-3 Orion overvåkingsfly til bekjempelse av piratvirksomhet utenfor Somalia.

Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner slik at Forsvaret kan gjennomføre prøveprosjektet med mellomlanding og skjerming av soldater som har vært ute i operasjoner før ankomst til Norge. Slik skal soldatene få tid til å omstille seg fra de forholdene som råder i operasjonsområdet og til hjemmesituasjonen. Det skal skapes en arena for felles gjennomgang av opplevelser i et trygt og avslappet miljø uten påvirkning utenfra, der blant annet Forsvarets stressmestringsteam medvirker.

Regjeringen foreslår å bevilge 40 millioner kroner ekstra til Heimevernet. Dette vil sikre at øving av Heimevernets forsterknings- og oppfølgingsstyrker øker fra 38 prosent til 45 prosent i 2011. I tillegg gir dette rom for å øke anskaffelsen av personlig bekledning og utrustning til soldatene i Heimevernets styrkestruktur.

Regjeringen viderefører arbeidet med å bedre veteranenes rettigheter og kår.
For å sikre effektiv og rask saksbehandling i 2011 foreslår Regjeringen å øke bevilgningen til den særskilte kompensasjonsordningen for veteraner med 52 mill. kroner.