Historisk arkiv

Skatteplikt for styremedlemmer i boligsameier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding 74/2007

Skattedirektoratet fremholdt i en bindende forhåndsuttalelse avgitt 12. mars 2007 at godtgjørelse for styreverv i boligsameier er skattefri så lenge den ikke overstiger 1000 kroner for hver sameier. Den bindende forhåndsuttalelsen gir ikke et korrekt bilde av gjeldende rett, skriver Finansdepartementet i en tolkningsuttalselse av 24. oktober 2007.

I forskrift 30. desember 1983 nr. 1974 er det gitt et unntak fra innberetnings- og skatteplikten når de samlede utbetalingene i løpet av inntektsåret til en person ikke overstiger 1000 kroner. Hvis utbetalingene bare gjelder arbeid i tilknytning til betalerens eget hjem eller egen fritidsbolig, er beløpsgrensen 2000 kroner.

Skattedirektoratetet har i en bindende forhåndsuttalelse avgitt 12. mars 2007 (BFU 19/07) forutsatt at et boligsameie ikke anses som et eget rettsubjekt og på den bakgrunn lagt til grunn at utbetalinger til personer som gjør en jobb for sameiet, må anses å komme fra den enkelte sameier. Dette innebærer at godtgjørelsen etter direktoratets oppfatning er skattefri så lenge den ikke overstiger 1000 (ev. 2000) kroner fra hver sameier, selv om den samlet – for mottaker – overstiger grensen.

Finansdepartementet antar derimot i sin tolkningsuttalelse av 24. oktober 2007 at utbetalinger til styremedlemmer o.l. må anses for å komme fra boligsameiet, og ikke fra den enkelte sameier. Godtgjørelse til styremedlemmer i boligsameier vil dermed etter departementets oppfatning være skattefri bare dersom den samlet sett er under 1000 (ev. 2000) kroner.

Departementets synspunkt innebærer at beskatningen vil være lik uavhengig av om man er styremedlem i et boligsameie, et boligaksjeselskap eller et borettslag.