Historisk arkiv

Dagens Næringsliv 27. april 2007

Misvisende om samvirkelov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I DN kommenterer redaktør Stein B. Hauglid regjeringens forslag til samvirkelov. Kommentaren er så gal og misvisende at den ikke kan stå uimotsagt, skriver justisministeren i et innlegg.

I DN kommenterer redaktør Stein B. Hauglid regjeringens forslag til samvirkelov. Kommentaren er så gal og misvisende at den ikke kan stå uimotsagt.

Et lite mindretall er ikke tilfreds med de foreslåtte reglene om kapitalforvaltning i samvirkeforetak. Over 90 prosent av høringsinstansene støtter lovforslaget. At samvirkets konkurrenter ønsker en lov som svekker samvirket, er ikke forbausende. Men formålet med en samvirkelov er ikke å ivareta interessene til kapitalselskapene, like lite som formålet med aksjelovgivningen er å ivareta interessene til samvirkeforetakene.

Det blir reist spørsmål om hvorfor en samvirkelov skal inneholde en øvre grense for kapitalavkastningen. Det er nødvendig for å ivareta samvirkeformens egenart. Formålet er ikke å oppnå kapitalavkastning, men å dekke medlemmenes behov som tilbydere eller etterspørrere av varer eller tjenester. Etter internasjonale samvirkeprinsipper og gjeldende rett skal en eventuell kapitalavkastning være begrenset. Dersom man tillater ubegrenset kapitalavkastning, fjerner man et helt grunnleggende trekk ved samvirke som organisasjonsform.

Hauglid mener at forbudet mot fondsemisjon er ”ganske spesielt”. Dersom man anvender aksjeselskapets logikk og rasjonale, kan det kanskje virke slik. Men samvirkeforetak er ikke aksjeselskap. Vurdert ut fra prinsippene og verdiene samvirkeformen bygger på, er forslaget logisk. Fondsemisjon kan bl.a. føre til at de som er medlemmer på et gitt tidspunkt – og som kanskje bare har vært medlemmer i kort tid – kan få tilgang til verdier som hovedsakelig er skapt av andre, både eksisterende og tidligere medlemmer. Den økonomiske stillingen til foretaket kan dessuten svekkes alvorlig hvis medlemmene gjennom fondsemisjon kan øke andelsinnskuddene for så å få dem utbetalt i forbindelse med utmelding fra foretaket.

Det blir påstått at jeg bryr meg lite om hva loven betyr for konkurransen. Dette er galt. Aldri tidligere har de konkurransemessige sidene ved en selskapslov blitt utredet så grundig. En nærmere analyse viser at lovforslaget kan medføre en bedring av konkurransesituasjonen på områder der samvirkeforetak opptrer i konkurranse med andre typer foretak.