Historisk arkiv

Statsbudsjettet:

Frivilligheten får en økning på 212 millioner kroner – opptrappingen er i rute

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til kompensasjon av merverdiavgift for frivillige organisasjoner med 212 millioner kroner.

Til sammen foreslås en bevilgning på 608 millioner kroner i 2011. Ordningen trådte i kraft 1. januar 2010 og erstattet den tidligere ordningen for kompensasjon av merverdiavgift på enkelte tjenester. Økningen siden innføring av ny ordning er på 412 millioner kroner.

Regjeringens satsning på merverdiavgiftskompensasjon bidrar til å styrke rammevilkårene for frivillig sektor. Samlet skal ordningen trappes opp med én milliard kroner.

I 2010 har 861 organisasjoner søkt Lotteri- og stiftelsestilsynet om kompensasjon av moms på varer og tjenester. Det totale søknadsbeløpet før saksbehandling er 1.2 milliarder kroner. Antall søkere viser at ordningen allerede er godt kjent blant frivillige organisasjoner, og at den har stor relevans for sektoren.

Formålet med tilskuddsordningen er å kompensere for kostnader som frivillige organisasjoner har til merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester basert på årsregnskap ett år tilbake i tid. Ordningen fikk tilført 200 millioner kroner i 2010, i tillegg til 196 millioner fra tidligere ordning, totalt 396 millioner kroner.

Siden 2005, er blant annet også dette gjort på frivillighetsfeltet:

  • FRIFOND er en tilskuddsordning som skal stimulere barn og unges aktivitet og deltakelse lokalt. FRIFOND har fått en økning siden 2005 på 45,7 millioner kroner.
  • Frivillighetsregister ble åpnet for registrering 1. januar 2010, og innsamlingsregisteret ble åpnet for registrering 1. juli 2009. Arbeidet med forenklingstiltak vil bli ytterligere fulgt opp.
  • Det er opprettet 101 nye Frivilligsentraler siden 2005.
  • Forskningsprogrammet ”Virtuelt senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor” ble etablert i 2008 og videreføres i 2011.
  • Den nye tippenøkkelen som ble innført fra 2009 fordeler spilleoverskuddet fra Norsk Tipping med 45,5 prosent til idrettsformål, 36,5 prosent til kulturformål og 18 prosent til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. I tillegg til det ordinære spilleoverskuddet, legger departementet opp til å tilføre midler fra Norsk Tippings investeringsfond slik at samlet overskudd til fordeling via tippenøkkelen blir 3,425 milliarder kroner i 2011.
  • I 2009 ble det åpnet for at spillere hos Norsk Tipping kan fordele 5 prosent av det de spiller til en lokal frivillig organisasjon de ønsker å støtte, dette kalles grasrotandelen.
  • Det er dessuten i 2010 innført en ny rammestyrt ordning for kompensasjon av merverdiavgift ved bygging av idrettsanlegg. Regjeringen foreslår å bevilge 60 millioner kroner til denne ordningen i 2011. Dette er en økning på 20 prosent – 10 millioner kroner – i forhold til bevilgningen i Revidert nasjonalbudsjett 2010 på 50 millioner kroner.
  • Det er også gjort endringer i merverdiavgiftsplikten, som har gitt en positiv økonomisk effekt på kultur- og idrettsområdet. Den samlede helårsgevinsten av dette anslås til 335 millioner kroner.