Historisk arkiv

Økonomisk med økologisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Produsentene av økologisk mjølk og sauekjøtt i Norge har de siste årene oppnådd et betydelig bedre økonomisk resultat per årsverk enn tilsvarende konvensjonelle bruk, ifølge driftsgranskingene i jordbruket.

NILF har sett på utviklingen fra 2008 til 2009 for en del mjølkebruk som var med i drifts-granskingene i begge disse årene. 28 økologiske mjølkebruk deltok i granskingene i begge disse årene. Bare fem økologiske sauebruk er med i driftsgranskingene. Det er et lite utvalg, men alle deltok både i 2007, 2008 og 2009. Forskjellen er betydelig.

De konvensjonelle mjølkebrukene oppnådde både i 2008 og i 2009 et lavere vederlag til alt arbeid og egenkapital utregnet per årsverk enn tilsvarende økologiske mjølkebruk. I 2008 oppnådde økoprodusentene et vederlag til alt arbeid og egenkapital per årsverk på kroner 241 000. I 2009 økte dette resultatmålet med 9 prosent til kroner 263 000. De konvensjonelle brukene økte vederlaget per årsverk med 10 prosent, til kroner 221 000 i 2009.

Økologisk matproduksjon
Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk. Videre sier Regjerings-erklæringen at Norge henger etter andre land når det gjelder tilgjengelighet til økologiske varer overfor forbrukerne, og at regjeringen vil styrke dette området. Regjeringen ønsker at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker og etterspørre miljøvennlige varer og varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder. 

    

 

Melk i glass
Produsentene av økologisk mjølk og sauekjøtt i Norge har de siste årene oppnådd et betydelig bedre økonomisk resultat.
Foto: Jan Djenner, Samfoto